Kööpenhaminan TOP 3 nähtävyydet

En ole suuri Juhannus-fani, oikeastaan en välitä kyseisestä juhlasta pätkän vertaa. En myöskään ole mökki-ihminen. Inhoan/pelkään järvissä uintia, en pidä kovasti saunomisesta, inhoan ulkovessoja, haluan käydä normaalissa suihkussa, josta tulee lämmintä vettä kovalla paineella. Niin ja haluan pestä tiskini astianpesukoneessa ja nukkua yöni ilmastoidussa huoneessa. Tässä siis monen monta syytä siihen, että perinteinen mökkijuhannus ei ole minua varten. Tänä vuonna Juhannusta oli siis aika viettää hieman eritavalla. Pienen mietintätauon jälkeen varasin lennot sekä hotellin Kööpenhaminasta, jossa oli tarkoitus viettää pitkä viikonloppu. Matkasta en miehelleni maininnut mitään, joten koko reissu tuli hänelle täytenä yllätyksenä lähtöaamuna.

Tiedossa oli ihana moderni hotelli Köpiksen sydämessä, ja ei tietoakaan hyttysistä, pelottavista järvikaloista ja lumpeen varsista! Ah! Ja toki myös matkaseura oli mitä mainiointa, ja vaikka hieman flunssaisena matkaan lähdin, jäivät kaikki tyhmät pöpöt Tanskanmaalle.

Reissussa olimme kaikkiaan 3,5 päivää, joten aikaa kaupungin kiertelyyn oli hyvin. Jopa niin hyvin, että ennätimme käydä myös Malmössa. Ja koska tanskalaiset eivät Juhannusta oikeastaan juhli, oli kaupungissa kaikki paikat auki aivan normaalisti.

Mutta tässä olisi nyt ne matkamme TOP 3 nähtävyyttä:

1. Tivoli

Tivolin takaa löytyy mies nimeltä Georg Cartensen. Cartensen sai idean Tivolin perustamisesta matkustellessaan mm. Pariisissa. Hänen ajatuksensa oli yhdistää huvipuisto, kulttuuritapahtumat ja tivoli yhdeksi suureksi kokonaisuudeksi. Tivoli avattiin yleisölle vuonna 1843, ja se on Cartensenin toiveiden mukaan paljon muutakin kuin vain huvipuisto, se pitää sisällään teatteriesityksiä, konsertteja, huvipuistolaitteita, ilotulituksia ja kasan erilaisia kojuja, ravintoloita ja kauppoja.

Tivolin sisäänpääsymaksulla voi alueella nauttia mm. lukuisista esityksistä, mutta huvipuistolaitteisiin pitää erikseen ostaa joko ranneke tai irtolippuja. Itse ostimme muutamaan laitteeseen liput, sillä rannekkeen hinnalla olisi saanut juosta aika monta laitetta läpi.

Varsin ihana Tivolin tunnelma on iltaisin, kun sen tuhannet eriväriset lamput syttyvät. Tunnelma oli hyvin hyggelig kuten tanskalaiset asian ilmaisevat. Olen myös lukenut, että tanskalaiset ovat Tivolistaan todella ylpeitä, eikä ihme, niin olisin minäkin..

2. Pieni merenneito (Den lille havfrue)

Suloinen ja jotenkin kovin hauraan oloinen Pieni merenneito -patsas kököttää kivellään aivan vedenrajassa Langeliniessa, patsas on ollut näillä paikoilla aina vuodesta 1913 lähtien. Tanskalainen kirjailija ja runoilija H. C. Andersen kirjoitti sadun Pienestä merenneidosta vuonna 1837. Sadussa merenneito vaihtoi puhekykynsä ihmisjalkoihin voittaakseen prinssin sydämen, mutta joutuikin mykkänä todistamaan, miten prinssi hylkäsi hänet ihmisprinsessan tähden. Surun murtamana tyttö heittäytyi mereen ja muuttui meren vaahdoksi (lue: kuoli).

En olisi uskonut, mutta suloinen patsas joutuu usein ilkivallan kohteeksi.. Onneksi patsaan alkuperäiset muotit ovat tallella, joten merenneidolle on mahdollista tarvittaessa tehdä uusia osia rikkoutuneiden tilalle.

Pienen merenneidon nähdessäni mieleeni tuli heti Puhdas itämeri -mainos, jossa Pieni merenneito tirauttaa kyyneleen. Melkein tuli itseltäkin kyynel, niin yksinäiseltä Pieni merenneito vaikutti.

3. Kasvitieteellinen puutarha (Botanisk have)

Kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Rosenborgin linnan takana, itse linnakin on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, mutta viherpeukalona Kasvitieteellinen puutarha saa nyt enemmän palstatilaa.

Puutarha pitää sisällään 70 osastoa sekä suuren palmutalon ja muita kasvihuoneita, jotka levittyvät yhteensä 10 hehtaarin alueelle. Yhteensä kasveja on täällä 22 000. Puutarha on perustettu vuonna 1872 vanhoille linnoitusvalleille. Kasvien ja kukkien lisäksi huomiota herättää suuren suuri palmutalo, joka on 94 metriä pitkä ja jonka rakentamiseen tarvittiin 4000m² lasia. Palmutalon sisällä on nimensä mukaisesti palmuviidakko, joka oli valitettavasti meidän vierailun aikana kiinni. Onneksi lasin läpi saattoi kurkkia, joten pienen vilauksen tästä palmuviidakostakin näimme.

Puutarhan alue on upea, siellä voisi viettää vaikka kuinka monta tuntia nauttien upeista kasveista ja huumaavasta tuoksusta, jonka aisti myös nuhanenäisen bloggarin nenä.


Ensimmäinen Kööpenhamina-postaus oli siinä. Lisää on tulossa, täytyyhän minun vielä raottaa ostoksia, hotellia sekä ravintoloita!

3 kommenttia artikkeliin ”Kööpenhaminan TOP 3 nähtävyydet

  1. Mä olisin varmaan ollu ihan paniikissa jos oisin järkänny tämmöstä yllätystä, varsinki ku tietää kuinka usein yllätettävä herra on työmatkalla.

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s