Taikametsä

Vuosina 1973-1979 suoritettiin Helsingin Yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksella alppiruusujen risteytysohjelma, jonka tuloksena syntyi 499 erilaista risteytystä. Päämääränä on talvenkestävän ja värikkään koristekasviaineiston kehittäminen Suomen ilmastoa varten. Jalostuskoe on tehty yhteistyössä Helsingin kaupungin puisto-osaston kanssa. Jalostusaineistosta valitaan parhaat yksilöt kotimaisiksi lajikkeiksi. Niitä monistetaan edelleen käyttäjille solukkoviljelyn avulla.

Seuraavan perehdytyksen saimme Haagassa sijaitsevan alppiruusupuiston esittelytaulusta kun astuimme sisään tähän maagiseen taikametsään kesäkuun viimeisenä päivänä. Olimme paikalla kuitenkin muutamaa päivää liian myöhään – suurin ja upein kukkaloisto oli jo ohitse, mutta saimme onneksi ihailla vielä joitakin upeasti kukkivia alppiruusuja sekä atsaleoita. Meidän piti mennä käymään alppiruusupuutarhassa koko kesäkuun ajan, mutta ohjelmaa oli sen verran paljon (ja ei nämä säätkään ole kovin kesäisiä olleet), että vierailu jäi kesäkuun viimeiselle päivälle. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan.

Kävellessäni jämäköillä pitkospuilla sekä leveillä sorateillä, tunsin ajoittain olevani taikametsässä – ajattelin välillä, että tältä muumeistakin varmaan tuntui, kun jättimäinen köynnös valtasi koko muumitalon. Alppiruusupuskien korkeus yllätti minut täysin, ja välillä piti kumartua alas, jotta pääsimme jatkamaan matkaa polkujen yli kasvaneiden alppiruusujen lävitse. Huikean ihanaa ja maagista.

Vaikka suurin osa kukista oli kukintonsa jo lopettanut, kantautui neniimme ajoittain huumaavan ihana tuoksu. Voin vain kuvitella miltä puistossa tuoksuu kun kukkaloisto on upeimmillaan.

Puisto on kooltaan kahdeksan hehtaaria, ja aikaa siellä saa kyllä kulumaan tunnin jos toisenkin. Meillä aikaa vierähti puistossa hyvä tovi, sillä mukana oli (hidas) koira sekä viime viikolla hankkimani kamerajalusta, jota halusin kuumeisesti päästä kokeilemaan. Jalusta osoittautui todella hyväksi ostokseksi, sillä nyt pääsemme herra Longfieldin kanssa kätevästi samoihin kuviin, eikä kuvissa aina tarvitse pällistellä yksin. Jalusta on ollut ostoslistalla itse asiassa jo pidemmän aikaa, sillä kunnollisten yökuvien ottaminen ilman jalustaa on lähes mahdotonta. Odotankin jo aika innolla kesän lomareissua, jolloin pääsen kuvaamaan jalustan avulla muutamaakin eri kaupunkia sekä isoa kasaa linnoja iltavalaistuksessa. Oih, oispa se loma jo täällä!

Mukanamme touhotti siis myös harmaa karvainen kaveri, joka näki puistossa ainakin yhden oravan sekä varmaan kymmenen uutta koirakaveria. Puistoon saa siis ottaa koiria mukaan, mutta mahdolliset jätökset on syytä kerätä pussiin ja viedä roskiin, jotta paikka pysyy siistinä ja kaikilla on siellä mukava olla. Kakkakasojen päällä ei ole kiva kävellä.

Vinkki!

 • Puistoon on hieman hankala löytää, mutta osoite oli meidän navigaattorin mukaan Laajasuontie 40.
 • Puistoon on aina vapaa pääsy.«Vuosi sitten: Aakkoset: B niin kuin Beatrix Potter»

6 kommenttia artikkeliin ”Taikametsä

 1. Enpä ole tuolla käynyt, hämärästi muistan lukeneeni jostain aiemminkin. Täytyykin ensi kesäksi painaa mieleen.

  p.s. kommenttisi ilmaantuivat yhtäkkiä ”odottaa tarkistusta”-laatikkoon (sisi ilmeisesti päiviä sen jälkeen kun olit kirjoittanut ne), josta napsuttelin ne hyväksytyiksi.

  • Mene ihmeessä! Paikan upeus ei pääse kuvissa oikeuksiinsa. Mä rynnin tuonne ainakin heti ensi kesäkuussa jo ennen juhannusta. :)

   p.s. Hyvä, että kommentit alkavat löytyä! Kävin katsomassa, että ainakin sen kamerapostauksen, sekä Tarmon uusimpien kuvien postaukseen ei kommentit olleet tulleet läpi.. Harmillista. :( Ehkä ne jostain joskus esille kuitenkin tulevat. Hassuinta tässä on se, että näen sen kirjoittamani kommentin ihan normaalisti siinä sen lähettmäisen jälkeen, mutta kun katson postausta uudestaan, ei kommenttejani enää näy. Mystistä.

 2. Toi puisto on kyllä ihan mieletön paikka <3 ollaan käyty monta kertaa juuri kukintojen aikaan, jolloin paikka taivaallisen kaunis :)

  • Ensi vuonna mäkin meen sitten siihen parhaaseen aikaan!

   Töissä just puhuttiin, että tää puisto on sellainen paikka, jonka upeutta ei voi sanoin kuvata. Kaikille joille oon tästä maininnut (ja jotka eivät paikassa ole ennen käyneet), ovat vähän silleen, että ”joo – kuulostaa ihan kivalta”. Tekisi mieli ravistaa niitä tyyppejä, ja raahata ne tonne puistoon. :)

 3. Hei tuohan on ihan meidän huudeilla, pyöräilen tuosta läpi lähes päivittäin kun meen Pitskuun ohjaamaan tunteja :) Se on kyllä upea!

  • Sulla on käynyt tuuri kun pääset ajelemaan noin upeissa maisemissa! Mun työmatka koostuu autotien vieressä olevasta uuvuttavan pitkästä pyörätiestä.. Maisemista en viitsi edes mainita, ne masentaa niin kovasti.

   Ensi kesänä tahdon käydä puutarhassa parhaaseen kukinta-aikaan, jolloin kukkameri ja tuoksut ovat varmasti aivan mielettömiä.

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s