Mustion Linna

Mustion Linnassa meidän on pitänyt vierailla jo monen monta vuotta, asuuhan appiukkoni ihan tässä lähettyvillä. Emme ole kuitenkaan koskaan Mustion Linnan pihalle ajaneet, joten tähän päätimme tehdä muutoksen tämän kesänä aikana. Ripustimme jääkaapin oveen kaksi listaa, toisessa lukee TO DO in sunny days ja toisessa TO DO in rainy days. Tuossa aurinkoisten päivän listassa luki myös Mustion Linnassa vierailu.

Kesälomani ensimmäisenä päivänä (eli tämän viikon torstaina) nukuimme pitkään, tallustelimme aamupalalle vasta kello 12.00, ja mietiskelimme siinä pöydän ääressä mitä ihmettä me tehdään tänään?! Kurkkasimme ikkunasta ulos ja totesimme, että päivä on varmasti aurinkoinen, jonka jälkeen tutkimme tarkemmin TO DO in sunny days -listaa. Herra Longfield ehdotti lopulta Mustion Linnassa vierailua, johon mä vastasin vaan lyhyesti ja ytimekkäästi – Joo mennään sinne.

Luin automatkan aikana hieman taustatietoa Mustion Linnasta, jotta tietäisimme edes jotain paikan historiasta kun paikalle saapuisimme. Lyhyen netissä selailun lisäksi osallistuimme Linnalle saavuttuamme opastettuun kierrokseen (9 €/hlö, kesto 60 min), jossa kerrottiin tarkemmin Linnasta, sekä varsinkin kamariherrasta nimeltään Hjalmar Linder, joka oli 1900-luvun alussa Suomen rikkaimpia miehiä. Linderin omistuksessa oli tuolloin mm. 64 000 hehtaaria maata, muutama rautatie, Mustion linna sekä kartanoita vähän sieltä sun täältä. Oli tällä herralla myös Suomen toinen auto, jonka hän osti Pariisista kuljettajineen ja tämän vaimoineen, sillä Suomessa ei vielä tuolloin osattu autoja ajaa. Hjalmarista on pakko kertoa vielä sen verran, että hän oli naimisissa kolme vuotta Mannerheimin siskon, Sophie Mannerheimin, kanssa. Ja uskokaa tai älkää, vuonna 1899 Sophie haki eroa Hjalmarista, aika rohkea nainen sanoisin minä.

Keltainen Mustion Linna on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus, ja sen historia ulottuu noin 200 vuoden taakse. Se on pysynyt Linderin suvussa, vaikka se onkin myyty kolme kertaa eteenpäin. Kolme kertaa Linderin suku on kuitenkin paikan takaisin itselleen ostanut, ja jos vanhaan sanontaan kolmas kerta toden sanoo on uskomista, pysyy Mustion Linna Linderin suvun omistuksessa myös jatkossa.

Linnaa ympäröi kaunis suuri puisto, jossa voi ihailla kiertelevien polkujen ohella kukkia, puita, patsaita sekä suloisia siltoja sekä pientä paviljonkia, josta aukeaa kaunis näkymä järvelle. Puisto sekä linna sijaitsevat lähellä vanhaa viehättävää Mustion ruukkikylää, jonka historia ulottuu aina 1500-luvun lopulle. Puistossakin on nähtävillä rakennuksia tältä ajalta.

Päälleni vetäisin aamulla alkuvuoden Aasian reissultamme ostamani ruusuhaalarin, joka on kyllä aika veikeä. Haalari on päälläni ensimmäistä kertaa, ja se pääsee päälleni varmasti vielä uudemmankin kerran. En tiedä mikä noissa haalareissa mua viehättää, mutta joku niissä mua vetää puoleensa, sillä vaatehuoneesta niitä löytyy jo neljä, on musta, kukallinen, toinen kukallinen ja sitten tämä ruusullinen versio. Ihania ovat kaikki!

Mustion Linnan puiston ehdoton kohokohta oli kelluva silta, jota kutsutaan lummepoluksi. Polun varrella voi ihailla heinä-syykuussa kukkivia lumpeenkukkia. Me bongasimme kukkia valkoisina, pinkkeinä sekä keltaisina. Kukat avautuvat aurinkoisella säällä, kun taas harmaalla/sateisella säällä kukat menevät nuppuun, joten tänne kannattaa suunnata ehdottomasta kauniilla ilmalla. Kamerani nappasi näistä herkistä kukista muutaman upean kuvan.

Mustion Linnaan, ja sen puistoon tutustumisen jälkeen suuntasimme syömään. Jätimme kuitenkin puistossa sijaitsevan Mustion Linnankrouvi-ravintolan väliin, ja suuntasimme myöhäiselle lounaalle Billnäsiin.


«Vuosi sitten: Omaa tyyliä metsästämässä: Alaosat»

Advertisement

4 kommenttia artikkeliin ”Mustion Linna

 1. Mustion Linna on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! Kävin siellä pari vuotta sitten. Hyvä idea muuten tuo aurinkoisen ja pilvisen päivän tekemislista!

  • Kyllä siellä tosiaan kannatti käydä!
   Nyt sitten vain tekemään omat listat. :) Listat ovat kyllä helpottaneet omaa lomaa, sillä tuppaan nimittäin stressaamaan lomapäivien tekemisestä aika paljon. Tänäänkin listoista on ollut jo apua, saa nähdä minne eksymme tänään. ;)

 2. Lähetä toi vaakakuva vaal.punaisesta lumpeesta kesäkuvakisaan, se missä on kukka kultaisen leikkauksen kohdalla ja paljon lumpeenlehtiä. Auringon voimaa. T: ok

  • Säkin tiedät mikä on kultainen leikkauskohta. :) Hauskaa! Mä luen juuri valokuvauksen sommittelusta, ja siellä on vilahtanut useaan kertaa toi kultainen leikkauskohta.

   Mutta joo, mulla on muutama kuva siihen kisaan jo katottuna, tämä lummekuva pääsee kyllä ehdottomasti mukaan. Kiitos vinkistä.

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s