Karlovy Vary, Tsekki

Tässäpä seuraavaksi postausta tsekkiläisestä kylästä nimeltään Karlovy Vary. Herra Longfield kirjoitti postausta matkalla Cesky Krumloviin, joten älkää piitatko vähän hassusta aikamuodosta. Oikeesti me ollaan jo kotona ja odotetaan keihäskarsinnan alkua. Pitkämäestä me ei muuten tykätä, se saisi astua vaikka kaikki heittonsa yli!

Karlovy Vary

Heippa, Herra Longfield täällä. Huli tossa vieressä ajaa autoa pitkin Tsekin maaseutuja, joten mä pääsin kirjottelemaan paikasta josta just äsken lähdettiin pois. Sen paikan nimi oli Karlovy Vary, ja se oli jännä paikka.

Karlovy Vary, tai Karlsbad niinku saksalaiset sitä kutsuu, on kaupunki Tsekin luoteiskolkassa, ja se on tullut tunnetuksi kylpyläpaikkana jo niin kauan että varmaan Jeesuskin on täällä käynyt opetuslastensa kanssa pulikoimassa. Kaiken maailman kuninkaat ja keisarit ja muu ylimystö tapasi matkata tänne vedessä lillumaan, koska seudulla on paljon kuumia lähteitä joista pulppuava lämmin ja mineraalipitoinen vesi on todettu jotenkin terveyttä edistäväksi. Nykyisin Karlovy Varyyn suuntaa paljon ihmisiä paitsi läheisistä keski-Euroopan maista, myös Venäjältä, mikä nyt ei ole mikään hirveän suuri yllätys koska venäläiset nyt tuntuvat ilmaantuvan minne tahansa missä on lämmintä vettä.

Karlovy Vary

Karlovy Vary

Me ajeltiin Karlovy Varyyn Prahasta, ja reitti oli aika helppo, lentokentältä lähtenyt moottoritie kutistui lähempänä Karlovy Varya pienemmäksi, mutta tie pysyi koko ajan hyväkuntoisena. Oltiin saatu paikasta suosituksia Hulin työkavereilta, ja oltiin myös sen verran tehty taustatutkimusta että tajuttiin paikan olevan jonkinlainen kylpyläkeidas ja turistien suosiossa.

Kun oltiin saatu auto parkkiin järkyttävän ruman ja jättimäisen hotellin parkkihalliin, asteltiin Karlovy Varyn kaduille. Kaupunki oli hotellia lukuunottamatta tosi nätti, kaikki talot ja puutarhat ja kadut oli tiptop-kunnossa. Paikkoja ihasteltuamme kiinnitti huomiomme ympärillä kulkevat ihmiset, näistä suurin osa meinaan kantoi käsissään jonkinlaista nokkamukia. Hetken aikaa ihmeteltyämme saavuttiin jonkunlaiselle suihkulähteelle, ja siellä ihmiset tunki näitä nokkamukejaan lähteestä pulppuavan veden alle ja asettuivat läheisille penkeille mukiensa sisältöä ryystämään. Kun otimme Karlovy Varysta selvää, luimme kyllä näistä kaupungista löytyvistä lähteistä, jotka pumppaavat maan pinnalle kuumaa ja mineraalipitoista vettä, mutta ei jotenkin ymmärretty että niistä pitää oikeasti juoda, minä ainakin olin ymmärtänyt että niihin mennään jotenkin pulikoimaan.

Karlovy Vary

Karlovy Vary

Mekin sitten ostettiin jostain kojusta nokkamuki (niitä myytiin ihan joka paikassa), ja suunnattiin lähimmälle lähteelle vettä juomaan. Hyi hitto se oli pahaa! Vesi oli jotain 50-asteista ja se maistui tiskivedeltä. Kokeiltiin muitakin matkan varrelta löytyviä lähteitä, mutta ei niistä mistään mitään nektaria tullut. Näitä ällöttävän makuisia vesiä tänne on kuitenkin ihmiset saapuneet juomaan siis jo satojen vuosien ajan, mutta en usko että kovinkaan monen terveydentila olisi jotenkin suunnattomasti näiden litkujen ryypiskelyjen takia parantunut.

Karlovy Vary

Karlovy Vary

Öklöttävien kuumien vesien lisäksi söimme Karlovy Varyssä myös todella hyvää ruokaa, paikassa nimeltä Bernard. Jostain oltiin luettu vinkki tästä paikasta, ja onneksi oltiin, ei tänne olisi muuten löytänyt: ravintola oli jossain pikkukadulla vähän kauempana nokkamukit kädessä vaeltavien mummojen ja pappojen kansoittamalta pääkadulta.

Karlovy Vary

Koska Karlovy Vary on kylpyläkaupunki, mentiin mekin sitten kylpylöimään. Venäläiset, nuo hassut vesissä killujat, ovat ottaneet asiakseen rakentaa Karlovy Varyyn omia kylpylöitään, ja yhteen sellaiseen mekin sitten asteltiin sisään. Saatiin ravisteltua tiskillä könöttänyt, käsittämättömän flegmaattinen täti-ihminen sen verran hereille että se selitti meille kuinka kylpylä toimii: varasimme kahden tunnin pakettihässäkän, johon kuului kaksi eri hoitoa. Hoitojen välisen ajan sai lillua uima-altaissa, suihkussa tai vaikka ryystää teetä. Huli otti jonkun ihme vesihieronnan ja kuuma/kylmävesiallashoidon, mä otin normihieronnan ja jonkun happihengittelysession. Hieronta oli mitä hieronta normaalisti on, oikein jees, mutta se happihengittely oli aika dorkaa, mulle tungettiin nenään semmoset letkut mitä joillain tosi vanhoilla ihmisillä joskus näkee ja sitten pistettiin joku kompressori päälle, ja se sitten tuuttasi letkuista ulos happea. Sitä piti hengitellä puoli tuntia paikallaan istuen.

Hoitojen ja vedessä lillumisen jälkeen oli aika suunnata takaisin rumuutta huokuvaan betonimöhkälehotelliin, ja jatkaa matkaa kohti Cesky Krumlovia. Matkalla ohitettiin vielä niitä ihme lähteitä, mutta ei enää erehdytty niistä juomaan, oltiin jo ihan tarpeeksi terveitä.

Karlovy Vary


«Vuosi sitten: Luksusta tarjoaa G. W. Sundmans»

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Karlovy Vary, Tsekki

  1. Hyvä kirjoitus, kiitos nauruista! :-D Mikä siinä tosiaan onkin, että joka kahluualtaankin luota löytyy toiveikas venäläisturisti, jos sitä vaikka pääsisi pulikoimaan…?

    Kaunis kaupunki ja kauniit lähteet, vaikka vesi olikin omituista.

    • Oleppas hyvä! :)
      Kaupunki oli kyllä tosiaan venäläisten hallussa. Turkiskauppoja ja ties mitä kultakauppoja vieri vieressä, mulla jäi täältä ostokset kokonaan tekemättä. Onneksi saatiin sentään se kummallinen nokkamuki ostettua. ;)

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s