Joulukalenteri 13: Lanttu- ja bataattilaatikko

Voisin hyvin soittaa radio Aallon ”Mä en oo koskaan” -kisaan aika monella tekemättömällä asialla ja voittaa itselleni leffaliput. Tänä vuonna tässä joulun alla listastani kuitenkin vedettiin yksi tekemätön asia yli – mä en ollut nimittäin koskaan syönyt lautasellista lanttulaatikkoa.

Mua ei pienenä pakotettu syömään mitään mistä en maistamisen jälkeen tykännyt, ja siitä olen vanhemmille kiitollinen. En ymmärrä miksi lapsen pitäisi tunkea suuhunsa maksaa tai oliiveja jos se melkein oksentaa ne ulos?! Onko se sitä auktoriteettina ja esimerkkinä olemista..?

No, en siis ole syönyt ennen tätä joulua kuin pari lusikallista joululaatikoita ja riisipuuroa. Syksyllä mulla kuitenkin välähti päässä jotain – miksi en tykkäisi lanttu-, porkkana- tai bataattilaatikosta, kun tykkään niistä hirmuisesti ihan kaikissa muissa muodoissa. Eli syksyllä päätin tehdä kaikkia muita laatikoita paitsi perunalaatikkoa, (sitä en ymmärrä vieläkään). Porkkanalaatikkoa väsäsin jo aiemmin, ja viime viikolla oli vuorossa lanttu- ja bataattilaatikoiden tekeminen.

Lanttulaatikon ohjeen nappasin hehkutuksia keränneestä Sara La Fountainin Passion for food -reseptikirjasta, josta emme ole kokanneet mitään muita kuin täysiä kymppejä. Ja nappiinhan Sara osui tälläkin kertaa, tämä makean siirappinen laatikko oli hirrrrrveeeen herrrkullista. :P

Lanttulaatikko
(6-7 annosta)

  • 1 kg valmista lanttusosetta
  • 1 dl vaaleaa siirappia
  • ½ dl tummaa siirappia
  • 2½ dl kermaa
  • 1 kananmuna
  • 60 g sulatettua voita
  • 1½ tl kanelia
  • ½ tl jauhettua neilikkaa
  • ripaus maustepippuria
  • 2-3 rkl vehnäjauhoja
  • 2-3 tl suolaa

Pinnalle

  • 1-2 rkl pieniä nokareita voita
  • n. 1dl korppujauhoja

1. Lisää valmiin lanttusoseen joukkoon muut ainekset ja kaada seos voideltuun uunivuokaan (voiko helpompaa enää olla?).

2. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare. Kuvioi pinta lusikalla.

3. Kypsennä 150-asteisessa uunissa kaksi tuntia.

lanttulaatikko

Bataattilaatikko

  • 1½ kg bataatteja
  • vettä ja suolaa keittämiseen
  • 1 kananmuna
  • ½ dl (tummaa) siirappia
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 sipulia
  • 2½ dl kermaa
  • 1 dl hienonnettua vaalean leivän sisusta

Pinnalle

  • 1-2 rkl pieniä nokareita voita
  • n. 1dl korppujauhoja

1. Huuhtele, kuori ja paloittele bataatit (mitä pienemmäksi jaksat paloitella, sen nopeammin bataatit valmistuvat). Keitä palat suolalla maustetussa vedessä. Ota liemi talteen ja soseuta bataatit hienoksi sauvasekoittimella.

2. Lisää kädenlämpöiseen seokseen 4 dl bataattien keitinlientä, kananmuna, siirappi, mausteet ja suola.

3. Kuori ja silppua sipuli ja kuullota se pannulla öljytilkassa.

4. Yhdistä toiseen kulhoon kerma ja leivän sisus ja anna turvota n. 5 minuuttia.

5. Yhdistä keskenään kaikki ainekset ja kumoa seos voideltuun uunivuokaan.

6. Paista laatikkoa 175-asteisessa uunissa 60 minuuttia.

7. Ota laatikko pois uunista ja ripottele pinnalle korppujauho ja voinokareet. Kuvioi pinta lusikalla.

8. Jatka kypsentämistä vielä ½ tuntia 200-asteisessa uunissa.

bataattilaatikko

Bataattilaatikkoa emme ole vielä maistaneet, sillä se makoilee pakastimessa odottaen joulua. Mutta uunista kyllä kantautui kokkailujen ohessa niin ihana tuoksu, ettei tämäkään laatikko voi pöllömpää olla.

Ja sen verran pitää vielä lisätä, että riisipuuroa en aio tänäkään jouluna syödä lusikallistakaan. Jätän limaisen paakkupuuron suosiolla muille ja keitän itselleni vadelmaisen pikakaurapuuron mustikoilla. Jäärä mikä jäärä.


«Vuosi sitten: Joulukalenteri 13: Lucian päivä»

Advertisement

6 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenteri 13: Lanttu- ja bataattilaatikko

  1. Pakko sanoa että vaikka en ole suuri jouluruoan, saati laatikoiden, ystävä niin tuo bataattilaatikko kuulostaa ihanalta :) jos olisimme joulun täällä, saattaisin innostua tekemään myös lanttulaatikkoa.. ensi vuonna sitten ;)

    • Me ollaan siis melkein samiksia. :) Mulle on maistunut joulupöydästä vuosia pelkkä kinkku, sinappi ja normaali silli. Tänä vuonna lautaselle eksyy myös sitten näitä laatikoita.

      Bataatista pidän ihan kamalasti, joten laatikon suhteen on isot odotukset. Harmi etten täällä voi sanoa laatikon mausta mitään kun se tosiaan möllöttää siellä pakastimessa ihan yksikseen. Tai on sillä kyllä kaverina lanttulaatikko. :)

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s