Isälläni oli viime viikolla syntymäpäivät. Alkuviikosta kaivoin reseptiarkistoni esiin ja aloin etsiä sopivan kakun reseptiä, sillä halusin ehdottomasti leipoa isälleni kakun. Kakkuja tulee leivottua tosi harvoin, joten ryhdyn leipomishommiin suurella vimmalla aina kun jollakulla on kakun (tai muun makean) tarvetta. :P
Reseptien valitseminen ei ole minulle kovin helppoa hommaa, sillä en osaa tehdä valintaa monesta hyvästä vaihtoehdosta. Sama valinnanvaikeus on tullut eteen esim. hotellien valitsemisen yhteydessä, ja se on muuten raastavaa puuhaa! Luen kasapäin arvosteluja ja aina eteen osuu joku negatiivinen kommentti, jota en saa päästäni millään pois. Herra Longfieldille kävisi kaikki tekemäni valinnat, joten hänestä ei usein ole kovin paljon apua sen lopullisen päätöksen tekemisen kanssa. Mutta minkäs teet, kun tahtoo parasta (tai ainakin tosi hyvää), ei oikein voi tyytyä kolmanneksi parhaaseen vaihtoehtoon.. Kyllä me ollaan aina joku päätös lopulta saatu tehtyä, ja asusteltu reissun päällä järjestään mukavissa hotelleissa (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta).
Synttärikakun resepti löytyi kuitenkin yllättävän helposti! Kun eteeni avautui shakkikakun resepti, oli päätös sinetöity sillä sekunnilla. Isäni pitää kovasti shakista, joten pelin teemaan sopiva kakku olisi hänelle täydellinen. Ja toiseksi shakkikakku näytti tosi kivalta, joten ajattelin saavani siitä hauskan postauksen (kunhan kakku vaan onnistuisi, isänpäivänä kaikki ei nimittäin mennyt ihan putkeen).
Paljastetaan jo tässä vaiheessa, että kakku onnistui täydellisesti. Mutta ei sen valmistus täysin mutkattomasti mennyt. Resepti oli nimittäin hieman puutteellinen. Siinä ei selitetty sanallakaan miten kakku saadaan ehjänä pois vuoasta. Kuvassa kakku oli täydellisesti neliönmuotoisella lautasella, mutta reseptissä mainittiin vain se, että kakku jätetään yöksi jähmettymään vuokaan ja aamulla se koristellaan. Onneksi tajusin tämän ongelmakohdan jo leipomishetkellä! Kaivoin kaikki keittiönkaapit etsien jotain ratkaisua siihen, miten saan suorakaiteen muotoisen kakun siististi ylös korkeareunaisesta vuoasta.
Lopulta homma meni näin: Asetin isomman vuoan pohjalle leivinpaperin, jonka päälle laitoin pienemmän kakkuvuoan pohjalevyn, jossa on kahvat, joiden avulla kakun saattoi nostaa vuoasta ylös. Homma ei kuitenkaan jäänyt tähän. Kun olimme nostaneet kakun varovasti kolmen ihmisen voimin pois vuoasta, oli kakun alla vielä leivinpaperi sekä se kahvallinen kakkuvuoan pohjalevy. Tässä välissä kakun reunat siistittiin, jotta kakusta saatiin oikeankokoinen. Suorakaiteen muotoisen kakun alle tungimme varovasti neljä lastaa, joiden avulla nostimme kakun todella varovasti varsinaiselle tarjoiluvadille. Ja sitten oli sen koristelun vuoro. Ennen koristelua tanssin kuitenkin komeat voitontanssit vanhempieni keittiössä, sillä olin niin kovin iloinen, että kakku oltiin saatu siirrettyä tarjoiluvadille rikkomatta sitä yhtään! Jeeee! Nyt jälkikäteen ajateltuna, pelkkä leivinpaperi olisi ehkä riittänyt vuoan pohjalle, sillä senkin avulla kakun olisi varmaan saanut nostettua vuoasta ihan kätevästi ylös.
Aluksi epäilin kääretorttupohjan sopimista kakkuun, ja suunnittelin jo tekeväni pohjan kekseistä ja voista, mutta päädyin kuitenkin lopulta reseptin alkuperäiseen pohjaratkaisuun. Suklainen ja pehmeä pohja sopikin raikkaan vadelmaisen tuorejuustokerroksen kanssa loistavasti yhteen, joten oli hyvä, etten alkanut säätämään pohjaa kekseistä. Koristeluun käytin LU:n Carneval-keksejä sekä Fazerin maitosuklaanappeja, jotka toimittivat pelinappuloiden virkaa. Kakku oli siis ennen kaikkea hauska ja hyvännäköinen, mutta myös hitsin hyvänmakuinen! Suosittelen kakkua niin lastenkutsuille kuin vähän vanhempienkin ihmisten iloksi. :)
Shakkikakku
Pohja
- 4 kpl kananmunaa
- 1½ dl sokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- ½ dl perunajauhoja
- 2 rkl Van Houten -kaakaojauhetta
- 1 tl leivinjauhetta
Täyte (vadelmakermahyytelö)
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 400 g maitorahkaa
- 1½ dl sokeria
- 3 dl (2 dl + 1 dl) vadelmahilloa
- 200 g (pakaste)vadelmia
- 3 dl kuohukermaa
- 2 rkl vaniljasokeria
- 5 kpl liivatelehteä
Koristeluun
- LU:n Carneval-keksejä
- Fazerin maitosuklaanappeja yms.
1. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele tasaisesti vaahdon joukkoon.
2. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan, ja paista 200-asteisessa uunissa n. 8-10 minuuttia (töki pohjaa välillä puisella tikulla tarkistaaksesi sen kypsyyden).
3. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille ja peitä pohja leivinliinalla.
4. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
5. Sekoita tuorejuusto, maitorahka, sokeri, soseutetut vadelmat sekä vadelmahillo (2 dl) keskenään.
6. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla. Kääntele kermavaahto tuorejuusto-rahkaseokseen.
7. Kuumenna tilkka vettä ja liuota puristetut liivatelehdet nesteeseen. Sekoita liivateseos nopeasti täytemassan joukkoon.
8. Jos on tarpeen, leikkaa kakkupohja sopivankokoiseksi reunalliseen suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan (itse käytin samaa vuokaa jossa paistoin pohjan). Aseta vuoan pohjalle leivinpaperi ja laita kakkupohja leivinpaperin päälle. Levitä päälle noin 1 dl vadelmahilloa (ohut kerros). Kaada päälle täytemassa ja tasoita pinta. Peitä vuoka esim. foliolla ja anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
9. Nosta kakku pois vuoasta (katso ohjeet postauksen alusta) ja koristele kakku Carneval-kekseillä sekä maitosuklaanapeilla.
«Vuosi sitten: Chez Dominique – silmää hivelevien annosten tyyssija»
Tää on niin hieno!
Tästä tuli kyllä aika upea. :) Ja onneksi se myös maistui herkulliselta. :P
manio koristelu idea!
Kiitos! Idea ei kyllä ollut minun, vaan varastin sen törkeästi. :) Mutta hyvät ideat pitää ehdottomasti laittaa kiertoon.
Mahtava koristelu tässä kakussa, tykkään todella!:) Tällaista ideaa täytyy ehdottomasti hyödyntää tulevaisuudessa.
Kiitos Melody! Jos tuttavista, perheestä ym. löytyy joku shakkihullu, niin tämä kakku varmasti saa vastaanottajan hymyilemään. Jos joku tekisi mulle vaikka nallekakun, halaisin sen antajaa ainakin tuhat tuntia putkeen! :)