Chrysler Building, New York

Jos Empire State Building oli musta ruma, niin Chrysler Building oli mielestäni koko New Yorkin kaunein rakennus (tai se ja Flatiron Building). Huomasin kauhukseni tätä postausta kirjoittaessani, etten ollut edes ruksinut Chrysler Buildingiä kaupunkioppaistamme etukäteen! Tosin oppaiden kuvat eivät olleet kovin mairittelevia, niistä ei näkynyt edes pilvenpiirtäjän kauneinta osaa – huippua.

Chrysler building

Chrysler building

Empire state building

Walter Chrysler johti Yhdysvaltain kolmanneksi suurinta autotehdasta (arvaatte varmaan kertomattakin mitä autotehdasta). Walter oli siis rikas mies, ja hän osti omilla rahoillaan Midtown Eastiltä kahdella miljoonalla dollarilla tontin tulevaa pilvenpiirtäjäänsä varten, josta piti tulla satumaisempi kuin koskaan missään oli nähty.

Walter Chrysler palkkasi arkkitehdiksi William Van Alenin, joka suunnitteli Walterille art deco -tyylisen, silloisen maailman korkeimman rakennuksen (320 metriä). Tornin huippu nostettiin paikoilleen tiettävästi 24.10.1929 (homma pidettiin tosi salassa, sillä huipun nostaminen on sen verran uskalias yritys. En tosin voi ihan ymmärtää, miten noin iso juttu voidaan pitää salassa.). Kaunis Chrysler Building piti korkeimman rakennuksen titteliä vain vähän aikaa, sillä 1.5.1931 avattiin rumilus, eli siis Empire State Building.

New York

Chrysler building

Chrysler building

Chrysler building

Chrysler Building on varmasti näyttänyt 30-luvulla tajuttoman upealta keskellä Nykiä! Tosin jotkut urpot pitivät sitä valmistuessaan mauttomana. No ne hölmöt voivat rauhassa toljotella rumaa ESB:tä ja sen laatikkomaista olemusta.

Pikkuhiljaa Chrysler Building on alkanut jäädä muiden korkeimpien rakennuksien väliin ja varjoon, mutta sen upea huippu loistaa onneksi vielä tänäkin päivänä uljaasti Manhattanilla.


«Vuosi sitten: Paras synttäri-illallinen»
«Kaksi vuotta sitten: Aamupala: Ilmatar (HKI)»

4 kommenttia artikkeliin ”Chrysler Building, New York

  1. Chrysler Building on melkein yhtä hieno kuin meidän pihassa möllöttävä musta Chrysler Sebring. ;) Tajusin tosin näiden kahden yhteyden vasta nyt tämän postauksen lukiessani. Hyvä minä! Oon kyllä välillä niiiin urpo..

    • Hahhaha! :) Mä mietin vielä onko Sears tower jotenkin kytköksissä Sears-kauppaketjuun. Selvinee kun mennään joskus Chicagoon. :)

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s