Casa Loma, Toronto

Nyt voisi olla aika siirtyä reissupostauksissa Isosta Omenasta (tai siis mun mielestä isosta bataatista) Torontoon. Siirtyminen New Yorkista Kanadan puolelle tehtiin vuokra-autolla. Tykkäämme molemmat matkustaa ja ajaa autolla, joten bussi-, juna- ja lentomatka unohdettiin heti reissun suunnitteluvaiheessa. Ajomatka oli kyllä pitkä, sitä kertyi neljän päivän aikana molemmille semmonen vähän vajaa 1000 kilometriä. Näimme kuitenkin ajon aikana paljon sellaista mikä olisi muuten jäänyt näkemättä (mm. kävelyllä ollut mustakarhu tien varressa), ja kun Amerikka on vielä tehty autoileville ihmisille, oli vuokra-auto täysin oikea valinta meille.

Torontossa säilytimme autoa hotellin valet-parkin lisäksi kaupungin parkkihallissa. Vuorokausi yleisessä parkkihallissa maksoi jotain 10 Kanadan dollaria, joka on aika huokea hinta hotellin valet-parkin 40 dollarin vuorokausihintaan verrattuna. Tosin 10 dollarin hintaan ei kuulu auton tuomista suoraan hotellin oven eteen puhelinsoiton jälkeen ja kamojen nostamista autoon ja autosta. :) No, onneksi parkkihalli oli vain parin minuutin kävelymatkan päässä hotellilta ja kamojakaan emme joutuneet raahamaan mukanamme, sillä toinen haki auton parkkihallista, kun toinen venasi kamojen kanssa hotellin aulassa.

Casa LomaCasa Loma

Mutta nyt postauksen pääasiaan, eli Casa Lomaan. Casa Loma (House on the Hill) on erään tosi rikkaan (ja meistä myös hieman höpsön) herrasmiehen rakennuttama linna vaimolleen. Kyseessä ei ollut mikään kuningas tai muutenkaan hirmuisen arvovaltainen mies, mutta sen verran herralla oli kuitenkin rahaa, että hän sai rakennettua hulppean Casa Loman, joka on yhä suurin yksityiskäyttöön rakennettu rakennus Kanadassa.

Tämän rikkaan miehen nimi oli Sir Henry Mill Pellatt. Henry oli tehnyt varallisuutensa sähköllä (ja myöhemmin myös rautateillä) ja ei sitä piilotellut, Casa Loma on siitä yksi hyvä esimerkki. Casa Lomaan suunniteltiin hulppeat ja siihen aikaan modernit sähköjutut, ja taidetta sinne raahattiin ympäri maailmaa. Itse herra Pellatt ei taidekauppojaan tehnyt, hänellä oli sitä varten omat taidekauppiaat, jotka hommasivat isännälleen mm. tauluja ja taide-esineitä. Suurinta osaa Henryn ostattamista taidejutuista ei tosin enää voi nähdä Casa Lomassa, sillä herra joutui lopulta konkurssiin ja joutui myymään arvoesineitään polkuhintaan sinne tänne laskuista selvitäkseen. Tämä on toki harmi, mutta minkäs teet – velat on maksettava.

Casa LomaCasa LomaCasa LomaCasa LomaCasa Loma

Casa Loman Henry rakennutti kolmessa vuodessa (1911-1914) vaimolleen Lady Mary Pellatille. Vaimo taisi olla aika ihana, kun sai mieheltään linnan, jonka rakennuttaminen maksoi 3,5 miljoonaa dollaria.

Henryn firma tarjosi monopolin ottein Torontolle sähköä, joka toi herralle pirusti rahaa. Ahneilla on kuitenkin yleensä kakkainen loppu ja vähän tylsästi kävi myös Henrylle ja hänen upealle Casa Lomalleen. Poliitikot tekivät muutoksia lakiin ja kun päälle iski vielä ensimmäinen maailmansota, oli Henryllä pian käsissään vain kasa arvottomia osakkeita ja siitä seurasi konkurssi. Henry ei pystynyt maksamaan enää velkojaan, joten 98 huoneen linna piti laittaa myyntiin. Pellatit ehtivät asua linnassaan vain vajaat 10 vuotta ja nopeasti muuton jälleen Henryn vaimo meni vielä kuolemaan. Ei ollut ritariksi lyödyllä Henryllä tuohon aikaan helppoa!

Linnalle yritettiin keksiä myynnin jälkeen uutta käyttötarkoitusta, idealistalla oli mm. hotelli, musiikkisali, koulu, museo, taidegalleria ja sotaveteraanien lepokoti. Lopulta Casa Lomasta päätettiin kuitenkin tehdä turistinähtävyys. Henry kävi paikan päällä myöhemmin ihan henkilökohtaisesti, ja oli kuulemma ilahtunut siitä, että kenellä tahansa olisi mahdollisuus tulla ihailemaan linnaa ja sen upeaa puutarhaa. Saleen muuten valehteli, sitä ketutti oikeesti ihan sairaasti!! Henryn mielipiteillä ei ole kuitenkaan enää väliä – herra kuoli vuonna 1939 ja hänet haudattiin kunniakkain menoin. Nykyään Casa Loma on yksi Toronton TOP 10 -nähtävyyksistä noin 300 000 vuosivierailijan voimin.

Casa LomaCasa Loma


«Vuosi sitten: 5 kauneinta suomalaisnaista»
«Kaksi vuotta sitten: Kyllä lähtee!»

4 kommenttia artikkeliin ”Casa Loma, Toronto

    • Olisipa ihanaa olla joku vuosi reissussa koko joulunaika! Oikein upeaa reissua teille jo etukäteen. :) Casa Loma voi olla aika upea lumen ollessa maassa. Oih.

  1. Mielenkiintoinen paikka. Harmi, että taideaarteet eivät enää ole jäljellä kokonaisuutena.

    Näitkö viime viikolla Madventures-dokkarin ”Queen of Versailles”? Ehkä siitä maailman suurimmasta yksityiskäyttöön rakennetusta talosta tulee myös myöhemmin nähtävyys.

    • En ole katsonut yhtään jaksoa Madventuresta.. Katotaan tosi vähän telkkari-telkkaria, meillä pyörii järjestäen aina dvd:t leffoina tai sarjoina. Tosin ennen reissua katsoin pari Nykistä kertoavaa dokkaria/ruokaohjelmaa, pääsin niiden avulla vähän perille matkakohteesta. :)

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s