Äidin paksupohjainen jauhelihapitsa

Mun äiti tekee maailman parasta paksupohjaista pitsaa! Tällä paksupohjaisella jauhelihapitsalla olen herkutellut ihan pikkuisesta tytöstä asti, joten äitini pitsaresepti päätyi täysin oikeutetusti mukaan Hyvää Suomesta kotiruoka -kisaan.

jauhelihapitsa

jauhelihapitsasuomi

Kisan ideana oli loihtia Suomen paras kotiruokaresepti käyttäen reseptissä Hyvää Suomesta -merkillä varustettuja tuotteita. Äidin paksupohjaiseen jauhelipitsaan käytettiin yhteensä viittä kyseisellä merkillä varastettua ruoka-ainetta.

Hyvää Suomesta -tunnuksella varustetut elintarvikkeet ovat kotimaisia. Tunnus on ollut käytössä jo 20 vuotta, ja sen piiriin kuuluu nykyään noin 8000 tuotetta! Hurjan upea luku. Tällä hetkellä kyseisellä merkillä varustettujen tuotteiden sisältämien raaka-aineiden kotimaisuustaso on noin 95 %. Hurjan upea luku sekin.

jauhelihapitsa

Kilpailun ohessa meitä kisaan osallistuvia bloggareita pyydettiin kertomaan, mikä on meille suomalaista ruokaa ja mitä se meille merkitsee. Kun joku mainitsee kuulleni sanan kotiruoka, liihotan sillä sekunnilla lapsuudenkotiini. Meillä ei syöty erityisen fiinisti tai käyty kalliissa ravintoloissa. Meillä syötiin aitoa ja rehellistä kotiruokaa.

Lapsena lempiruokiani olivat paksupohjaisen jauhelipitsan lisäksi nakkimössö, punakastike (hitsi, tästä mun täytyy tehdä postaus!), jauhelihatäytteiset letut sekä ennenaikainen makaronilaatikko. Ai mikä? No makaronilaatikko, joka ei saa ylleen muna-maitoseosta, ja joka ei ehdi käydä uunissa koska iskä ja minä syödään se ennen sitä pois. Kyseessä on siis makaronia, äidin paprikalla maustamaa jauhelihaa sekä sipulia sisältävä mössö. Kyseinen mössö on todella hyvää ketsupin kera!

Tästä(kin) hassusta sapuskasta olen saanut ihan vahingossa myös herra Longfieldin pitämään suuresti. Herra tykkää myös kovasti äitini tekemästä punakastikkeesta. Aika usein matkalla vanhempieni luokse, herra toivoo salaa, että ruokana olisi punakastiketta. Ensi kerralla voisit äiti tehdä siis sitä. Hahha!

Erityisinä ”juhla”hetkinä meillä herkuteltiin K-kaupan grillikanoilla tai isoveljeni silloisista pitserioista haetuilla pitsoilla, joista minä kaavin aina täytteet pois ja söin pelkän pohjan (oon mä ollut aika outo!).

Minulle suomalainen ruoka tuo mieleen pirttipöydän pitkine epämukavine penkkeineen, nakkimössön tuoksun sekä pienessä keittiössä hääräävän äidin. On uskomatonta, ettei edes kaikilla herkuilla varustettu kallis illallinen pysty korvaamaan sitä fiilistä kun kotona tehtiin nakkimössöä – maailman yksinkertaisinta, halvinta ja hitto vie myös pirun hyvää kotiruokaa.

Mutta nyt on aika kurkata miten tuhti ja muhkea paksupohjainen jauhelihapitsa valmistuu äitini osaavissa käsissä. Jos pidätte reseptistä, sitä saa äänestää Ruoka.fi-sivustolla aina 25.4.2014 asti! Kiitos äänistänne jo etukäteen.

jauhelihapitsa jauhelihapitsa jauhelihapitsa jauhelihapitsa jauhelihapitsa jauhelihapitsa jauhelihapitsa

Paksupohjainen äidin jauhelihapitsa

pieni pellillinen, eli 4 muhkeaa annosta

Pohja

  • 3 dl 42-asteista vettä
  • 4 rkl auringonkukkaöljyä
  • ½ pkt tuorehiivaa (Hyvää Suomesta)
  • suolaa
  • 7 dl Luomu vehnäjauhoja (Hyvää Suomesta)

1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoita lämpimän veden joukkoon öljy sekä tuorehiiva. Sekoita kunnes hiiva on sulanut täysin veden joukkoon. Lisää suolaa maun mukaan (n. 1 tl).

2. Laita kädet rohkeasti veteen ja lisää jauhot sekaan koko ajan käsillä sekoittaen. Alusta taikinaa voimakkaasti käsillä painellen kunnes se irtoaa kulhon reunoista helposti.

3. Siirrä taikinakulho liinalla peitettynä esim. mikroaaltouunin sisään ja anna turvota kaksinkertaiseksi (turvotusvaihe kestää noin 30 minuuttia).

4. Kun taikina on turvonnut tarpeeksi, nosta se leivinpaperin päälle ja painele taikina käsin oikean kokoiseksi. Siirrä leivinpaperi taikinoineen pellille. Ja sitten lisätään pitsaan täytteet.

Täytteet

  • 400 g naudan paistijauhelihaa (Hyvää Suomesta)
  • suolaa
  • 1 kpl iso sipuli
  • 1 kpl yksikyntinen valkosipuli
  • 3-5 rkl ketsuppia
  • 3 kiekkoa ananasta
  • oreganoa
  • basilikaa
  • pitsamaustetta
  • 2 kpl kotimaista tomaattia
  • 1 pss (150 g) Valio Aura murennettu (Hyvää Suomesta)
  • Emmental-juustoa raastettuna (Hyvää Suomesta)

1. Levitä pitsapohjalle ketsuppia. Ketsuppia tulee äidin mukaan laittaa runsaasti, niin että koko pohja täyttyy kunnolla.

2. Ketsupin jälkeen pitsan päälle lisätään pannulla paistettu jauheliha, jonka kanssa on paistettu myös sipulit. Äiti sanoo, että jauheliha pitää levittää pitsapohjalle tasaiseksi kerrokseksi.

3. Jauhelihan päälle levitetään ananaspalat, ja sen jälkeen viskellään mausteita ja paljon! Äitini käyttää kuivattua oreganoa, basilikaa ja pitsamaustetta.

4. Mausteiden jälkeen on tomaattiviipaleiden vuoro. Viimeiseksi pitsa kuorrutetaan juustoraasteella. Me käytimme tällä kertaa murennettua Aurajuustoa sekä Emmental-juustoraastetta. Isäni viipaleesta jätettiin Aurajuusto pois, sillä hän ei pidä siitä sitten yhtään.

5. Paista pitsaa 200-225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Paksupohjainen pitsa on valmis kun juustoraaste on kauniin kullanruskeaa. Ja sitten vain herkuttelemaan!

jauhelihapitsa

Advertisement

7 kommenttia artikkeliin Ӏidin paksupohjainen jauhelihapitsa

  1. Paluuviite: Äidin paksupohjainen jauhelihapitsa | Herkkusuu.fi

    • Kiva kuulla! Lueskelin muitakin kisaan osallistuneiden postauksia ja huomasin, että monessa lapsuuskodissa on syöty paljon makaronia, makkaraa ja muusia. Nam nam. :P

  2. oi, tulipas tästä pizzasta tosiaankin mieleen lapsuus. Tosin meillä pizza oli aika harvinaista herkkua, mutta suunnilleen kyllä samanlaista. Pitääkin kokeilla välillä paksupohjaista pizzaa :). Kiitos vinkistä.

    • Herran kotona pitsa oli aina tosi ohutpohjaista, meillä taas tömmöistä tuhtia tavaraa! :) Herra ei tykkää vieläkään pannupitsoista kovin paljon, kun ne ovat taas mun suurinta herkkua pitsarintamalla.

      Ja äiti antoi sellaisen vinkin, että kuivahiivalla EI saa yhtä paksua pohjaa aikaan kuin tavallisella hiivaklöntillä. Herkullisia pitsahetkiä! :P

  3. Mikäli ruoka ei olisi juuri uunissa, meillä syötäisiin tätä pitsaa tänään! Onnea kisaan :)

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s