Dåvitsin laidun, Kirkkonummi

dåvits lehmä

Harmaa karvainen kaveri tykkää kovasti lampaista. Vantaan Sotungin laitumella meidän karvapallo on mm. nuollut lampaiden korvia into piukeana. Saattaa kuulostaa aika oudolta, mutta ei lampaan ja koiran väliin oikein viitsinyt mennä kun molemmat näyttivät nauttivan hommasta niin kovin.

Tämä kesä on todennäköisesti meidän karvapallomme viimeinen, nivelvika on paha ja jatkuva lääkitys antaa koirallemme vain lisää jatkoaikaa, kuten lääkäri on omin sanoin meille todennut. Monet itkut olemme herra Longfieldin kanssa jo yhdessä koiraa paijaten itkeneet.. Ei sitä kai voi kukaan ymmärtää, ellei itse omista omaa koiraa. Perheenjäsen mikä perheenjäsen, sanoi kuka vaan mitä tahansa. Tänä kesänä (vähän niin kuin viimeisen kesän kunniaksi) olemme päättäneet etsiä käsiimme lisää lampaita, pitäähän koirulin vielä kerran päästä nuolemaan niiden korvia!

Koska lampaat ovat tietääksemme Sotungista hävinneet, olemme yrittäneet etsiä jostakin laidunta, jossa olisi lampaita ja jonne saisi mennä koiran kanssa. Eläinpihat ym. maksulliset alueet ovat poissuljettuja, pitäisi löytää ihan tavallinen tienvarsilaidun. Huutelin apua jo omalla facebook-sivulla, ja sainkin muutamia hyviä vinkkejä. Vinkkeihin tutustumisen jälkeen kävi kuitenkin ilmi, ettei mm. Mustasaareen tai Viikkiin saa ottaa koiria mukaan. Tylsää, meidän koira haluaisi vain antaa lampaille pari pusua.. Onko teillä muuten tietoa missä olisi lampaita laitumella (etelä-Suomessa)? Jos on, vinkatkaa niistä ystävällisesti kommenttiboksiin!

dåvits lehmädåvits lehmädåvits lehmädåvits lehmädåvits lehmädåvits lehmä

Sunnuntaina herra tarttui toimeen. Hän tutki googlea ja huudahti pian, että nyt lähdetään Kirkkonummelle! Kirkkonummella sijaitsee upea Dåvitsin laidun, jossa tulee tämän kesänä aikana laiduntamaan yhteensä noin 100 eläimen lauma! Kaikki laitumen eläimet ovat kotoisin Herrakunnan Lammas Oy:n tilalta Vihdistä. Laidunnus aloitettiin Dåvitsissa vuonna 2013 alueen huoltotoimien jälkeen.

Laidunalueella saa liikkua omalla vastuulla ihan vapaasti eläinten seassa. Kuinka siistiä! Laiduntavia eläimiä ei tietenkään saa häiritä, ja koirakin on syytä jättää aidan toiselle puolelle. Koiran kanssa voi kuitenkin kurkkia aidan takana olevia eläimiä ihan rauhassa. Auton voi jättää laitumen portille Dåvitsintien alkuun, jossa on pieni levennys muutamalle autolle.

dåvits

sähköaidan yli oli rakennettu portaat

dåvitsdåvitsdåvits

Me emme valitettavasti törmänneet laitumella ollenkaan lampaisiin. Alue on niin valtava, että eläimet pääsevät ihmisiä kyllä halutessaan vaikka metsän siimekseen piiloon. Mutta ei me turhaa reissua Kirkkonummelle tehty! Me törmättiin nimittäin nautalaumaan. Hah.

Hassut ja uteliaat lehmät tulivat muutamien huuteluiden jälkeen ihmettelemään meitä aivan aidan viereen. Harmaa karvainen kaveri oli vähän ujo, eikä alkanut nuolla isoja lehmiä, vaikka ne tunkivat isoa nenäänsä tosi lähelle meidän karvakasaa. Tiesittekö muuten, että lehmät näyttävät vähän yksinkertaisilta siitä syystä, ettei niillä ole ollenkaan ilmelihaksia (vai olikohan ne kasvolihaksia)? Hölmistyneestä ilmeestä huolimatta lehmät ovat varsin viisaita otuksia.

dåvits lehmädåvits lehmädåvits lehmädåvits lehmädåvits lehmädåvits lehmädåvits lehmädåvits lehmä dåvits lehmä

Laitumella pyörimisen jälkeen harmaa karvainen kaveri tankkasi aimo annoksen vettä laitumen vieressä olevasta vesilammikosta. Oli niin jännää, että janohan siinä tuli. Kuvassa harmaalla karvaisella kaverilla on takatassussa musta sukka, joka suojaa rikki mennyttä anturaa. Antura on mennyt rikki luultavammin koiran astuessa terävään kiveen tai lasinsiruun, onneksi ilkeä haava on jo paranemaan päin!

Laitumelta ajoimme lounaalle (lihis kahdella nakilla) lähellä olevaan Långvikin kyläkauppaan. Matkaa jatkoimme vielä lounaalta syvemmälle Kirkkonummelle käyden mm. jätskillä ja ottamassa erän moukarinheittoa! Kirkkonummi on kiva!

Jos kesäloman aikana on tekemisen puutetta, voin suositella Dåvitsin laidunta kaikille eläimistä pitäville päiväretkikohteeksi. Lasten kanssa siellä olisi varmasti myös hauska kierrellä ja etsiä lammaslaumaa ja lehmiä metsästä. Se oli jo herra Longfieldin kanssa tosi jännää! Mukaan kannattaa ottaa kumpparit, sillä maa on ajoittain märkää ja lantaa löytyy myös aika paljon. Mun pinkit flipflopit oli aika epäkäytännölliset, ja autoon nousin jalat ja kengät litimärkinä.

dåvits chow chowlångvik kyläkauppa

Advertisement

15 kommenttia artikkeliin ”Dåvitsin laidun, Kirkkonummi

  • Kiitos kaurahiutale! Osaatko yhtään sanoa missä päin Sotungia? Tunnen kyllä seudun aika hyvin, joten sinne täytyy varmaan mennä vaan pyörimään. Loistavaa! :)

 1. Onpa suloisia lehmiä!

  Tarmolla on nyt parikymmentä kaveria, kun anoppilaan on tullut kesälampaita laitumelle. Se kuulemma kuitenkin nyt esittää, etteivät ne kiinnosta. Paitsi kun anoppi vie lampaille herkkuja, silloin mustasukkaisuus nostaa päätään…

  • Lehmät olivat kyllä todella suloisia ja niin söpöjä. :)

   Tarmo elää taivaassa! Mustasukkaisuus kaikkoaa varmasti kesän mittaan, ja pian taas lampaat ja Tarmo telmivät yhdessä, Ihania kuvia odotellessa. :)

 2. Voi teidän hauvaa! :( olen tosi pahoillani, itse olen joutunut myös viemään rakkaan koirakaverin lopetettavaksi. Se on sydäntäsärkevää.

  Ihanaa kuitenkin että teillä on vielä yhteinen kesä aikaa ja päässeet touhuamaan hauskoja juttuja. Tämän vinkin laitan jemmaan, kuulostaa niin hauskalta paikalta :)

  • Hauvan tilanne on ollut tiedossa onneksi jo pitkään, itse asiassa vuosia. Katsotaan nyt miten kauan reppana vielä jaksaa riehua, lämmin kesä on nivelille kuitenkin parasta aikaa vuodesta, joten nautitaan nyt! :)

   Kirkkonummella kannattaa Dåvitsin lisäksi käydä vaikka samalla reissulla Rehndahlin eläinpihassa (http://www.rehndahl.fi/) sekä Maatilapuodissa (http://www.maatilapuoti.fi/index.htm), molemmat ovat hirmuisen ihania paikkoja! Kurkkaa ihmeessä heidän nettisivut. :)

  • Kiitos tästäkin. :) Onneksi asiaan ollaan osattu valmistautua, vaikka ei se lopullisesta päätöksestä tule yhtään helpompaa tekemään. Toivotaan kuitenkin, että karvakasa jaksaa vielä mahdollisimman pitkään!

 3. Nähtiin siis lampaita, kun oltiin menossa Bisajärvelle. Aika lähellä tuota Sotungin Nygårds ravintolaakin. Siinä ”isomman” tien varrella, missä kulkee bussitkin, oli hevosiakin jne. Tosi iso lammaslauma siellä oli!

  • Loistavaa kaurahiutale, isoin kiitos sulle! :) Bisajärvi ja Nygårds ovat tosi tuttuja paikkoja, tiedän minne mennään heti kun ilmat taas lämpenevät. Tosi ihanaa, kiitos vielä!!

 4. Kahden karvakorvan, mummokoiran ja sen lapsenlapsen elävänä, tunnen suurta sympatiaa karvakaverinne tilannetta kohtaan! Maalla kasvaneena toisaalta ajattelen, että elämän kiertokulku kuuluu asiaan, mutta en uskalla toisaalta ajatellakaan väistämättä tulevia hetkiä joilloin joutuu itse raskaan päätöksen tekemään…

  Onkohan noista lehmistä osa kyyttöjä? Pitää joskus postata tarina kesätöistä kyytönhoitajana.

  • Mä en tiedä mitä kyyttö tarkoittaa! :) Sun pitää siis ehdottomasti tehdä postaus vanhoista kesätöistäsi.

   Perheessäni on aina ollut eläimiä, olen ollut vieressä kahden linnun, yhden pupun, kahden koira ja kahden kissan viimeisinä hetkinä. Yksikään ei ole ollut helppoa.. Toivotaan, että meidän karvakuonolla on vielä rutkasti aikaa! :)

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s