Meillä vietettiin töissä kesänyyttäreitä männä viikolla, kun suurin osa porukasta oli lähtenyt jo kesälomille. Paikalla oli vielä 20 sitkeää tyyppiä 60 hengen työryhmästämme. Ajattelimme järkätä jotain kivaa keskenämme, ja pian olimme suunnittelemassa kesänyyttäreitä! Kun pomo on poissa, kissat hyppivät pöydillä. Hahhaah!
Ideana oli, että jokainen halukas sai tuoda töihin omia leipomuksiaan. Toki herkkuja sai ostaa suoraan kaupan tiskiltäkin – yhteiseen kivaan osallistuminen oli pääasia. Herkkuja oli tarkoitus kerääntyä syömään yhdessä aamukahvin aikaan. Lopulta kävi kuitenkin niin mukavasti, että saimme syödä kesänyyttäreiden herkkuja yhdessä kolmena eri kahvikertana, jonka lisäksi nyyttäripöydän ääressä käytiin suhteellisen ahkerasti myös työnteon ohessa. Ja vaikka me kuinka puputimme mahamme herkkuja täyteen, on niitä tälläkin hetkellä vielä työpaikan jääkaapissa vähän jäljellä.
Muhkea kesänyyttäripöytä piti sisällään:
- pähkinä-mutakakkua
- suklaa-karamellipiirakkaa (resepti postauksen lopussa)
- popcornkakkua
- myslikeksejä
- chocolate chip cookieseja (työkaveri teki niitä mun reseptillä)
- brownie-juustokakkuleivosta
- valkosuklaa Mud cakeja
- mustikkaista toscakakkua
- tulisia salamimuffineita
- patonkia ja tomaatti-bruschettaa
- jäätelöä
- mansikoita
- karkkia
- kaksi sipsipussia
- suolatikkuja
- fanipaloja
- kaupan kaura-suklaakeksejä
- kaupan american cookieita
- mehua
- kahvia
- limua
- vichyä
Minä päädyin lopulta pitkän harkinnan jälkeen kokkaamaan Koti ja keittiö -lehdestä joskus löytämääni suklaa-karamellipiirakkaa.
Olen jo pitkän aikaa halunnut kokeilla kondensoitua maitoa. En ole vielä tähän asti kuitenkaan uskaltanut ottaa riskiä mystisen kondensoidun maidon kanssa, sillä olisi tosi ikävää, jos kahvivieraille tehty kakku menisi pilalle. Töihin makeaa piirakkaa oli kuitenkin hyvä tehdä, sillä tiesin, että mikäli piirakkani epäonnistuu, on tarjolla noin viisi muuta kakkua ja liuta muita herkkuja. Mutta turhaan olin reseptiä arkistoissa pölyttänyt, kakku oli todella hyvää (ja todella makeaa)! Kondensoidun maidonkin kanssa kaikki onnistui hyvin, vaikka ehdin jo aamulla kuvitella maidon olevan löysää. Mutta ei se ollut, se oli just hyvää ja ihanan karamellista. Namskis!
Suklaa-karamellipiirakka
Pohja
- 125 g voita
- 1 ¼ dl sokeria
- ¾ tl vaniljasokeria
- 3 dl vehnäjauhoja
- ¾ dl kaakaojauhetta
- 1 keltuainen
Täyte
- 1 prk (380 g) makeutettua kondensoitua maitoa
- 2 rkl vaaleaa siirappia
- 60 g voita
Suklaakuorrute
- 100 g tummaa suklaata (70 % kaakaota)
- 1 ¼ dl kuohukermaa
Lisäksi
- merisuolahiutaleita
- suklaisia nonparelleja
1. Mittaa voi ja kuivat aineet kulhoon. Nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi.
2. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin jähmettymään 30 minuutiksi.
3. Pistele piiraspohja. Laita piiraspohjan päälle leivinpaperi ja kuivattuja herneitä tai riisiä painoksi. Paista uunissa 175 asteessa ensin 15 minuuttia. Poista leivinpaperi ja herneet tai riisit. Jatka paistamista vielä 5–10 minuuttia.
4. Laita kondensoitu maito, siirappi ja voi paistinpannulle. Keitä koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia, kunnes seos hieman sakenee. Kaada karamellitäyte piiraspohjan päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa 30 minuuttia.
5. Valmista kuorrute. Rouhi suklaa kulhoon. Kuumenna kerma höyryävän kuumaksi, kaada suklaan joukkoon ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja kuorrute tasaista. Levitä kuorrute varovasti piirakan päälle. Laita piirakka vielä puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.
6. Viimeistele piirakka suklaisilla nonparelleilla sekä merisuolahiutaleilla ennen tarjoilua. Merisuolahiutaleita ei saa jättää pois, ne antavat ihanaa kontrastia makeaan piirakkaan!
Paluuviite: Kesänyyttäreiden suklaa-karamellipiirakka | Herkkusuu.fi
Kävin eilen läpi vanhoja lehtiä ja tuo resepti sattui silmääni. Se kuulosti maukkaalta, mutta nyt sain vielä vahvistuksen sen hyvyydestä.
Kannattaa tosiaan kokeilla! Töissä muutama työkaveri sanoi, että kondensoitua maitoa tulisi lämmittää jonkun reseptin mukaan tunteja kuumassa vedessä. Olivat ihmeissään kun sanoin, että tässä reseptissä sitä vaan sekoitettiin pannulla viitisen minuuttia.
Olipa kiva idea pitää kesänyyttärit! meilläkin alkaa olla jo tooooodella hiljaista toimistolla, itse sinnittelen vielä kaksi päivää ennen lomaa :) ehkä pitäisi täälläkin ehdotella moista, menisi työpäivä sutjakkaasti herkutellen!
Nyyttäripäivä meni tosiaan aika nopeasti! Olo oli kyllä tosi huono melkein kaikilla (myös mulla), tuli syötyä aivan liikaa.. Mutta kummasti ne herkut maistuivat taas seuraavana päivänä. :)
Mun piti jäädä lomille keskiviikkona, mutta koska töitä on niin paljon, venytin loman alkua ensi viikon alkuun. Plääh!
Kesänyyttärit, kuulostaa (ja myös näyttää) ihanalta!
Kiitos Takakivi! Nyt vaan järkkäämään omia nyyttäreitä töihin. :) Me jo suunniteltiin syksylle sadonkorjuunyyttäreitä. Nam!
Jos kondensoitua maitoa lämmittää monta tuntia, siitä tulee kinuskia. Siis sellaista jämäkkää, lusikalla syötävää kinuskia :). Lopputuotteesta siis riippuu kannattaako lämmittää montaa tuntia vai tehdä jotenkin muuten.
Kiitos Nenna tiedosta! Tästä munkin mössöstä tuli kyllä tosi jämäkkää. Ja kun kakku oli yön yli jääkaapissa, oli sen sisus tosi tiukkaa. Mutta varmasti pehmenisi jos kakkua pitäisi pidempiä aikoja pöydällä. Tosi herkkuja kuitenkin. :P