Tuulitunnelilentely Sirius Sport Resortissa

Moig, herra Longfield täällä.

Minulla sattui olemaan tuossa joku aika sitten synttärit, ja Huli oli kilttinä vaimona ostanut minulle synttärilahjankin oikein. Lahja oli paperilappu, missä luki ”Sä lähdet lentoon!” ja sitten siinä oli kuvia moottoripyöräkypäräisistä ihmisistä jotka oli omituisissa asennoissa jossain lasiputken sisällä.

Hetken aikaa sitä lappusta toljoteltuani sain selvitettyä, että pääsisin siis tämmöseen lasiputkisysteemiin missä on hirvittävän kova ilmavirta ja missä laskuvarjohyppääjät harjottelee sitä lentoasentoa ja missä voi siis ihminen liidellä ja lennellä. Kivaa!

Huli oli innostunut asiasta nähtyään jostain videosta, kuinka sinne putkeen hyppäsi väkeä jostain kymmenen metrin korkeudesta, ja sitten ne näyttävästi ensin pysähtyivät ilmavirran voimasta juuri ennen maanpintaa, ja liitelivät sitten takaisin korkeuksiin. Huli meinasi että mun pitää heti päästä samanlaista touhua harrastamaan. Mä taas muistelin nähneeni jonkun elokuvan, missä päähenkilö oli poliisi joka jotenkin soluttautui tämmöseen laskuvarjohyppyjengiin, ja se harjotteli samannäkösessä vempeleessä jo sitä ihan pelkkää normaalia lentoasentoa tosi kauan, joten tuumin että ehkäpä noviiseja ei heitetä ensi töikseen sinne putkeen pää edellä mistään kymmenestä metristä. Asiaa selvitettyämme kävikin Hulin suureksi pettymykseksi ilmi, että tarkoitus olisi nimenomaan lähteä ihan rauhassa putkilon pohjalla hakemaan sitä liitoasentoa. Mä olin tiedosta varsin helpottunut, vaikka muistelin että siinä leffassakin päähenkilö sinkoutui pitkin poikin aluksi ennen kun se löysi sen asennon, joten näin kovalta faktapohjalta päättelin että se siellä pohjalla leijuminenkin on varmaan ihan tarpeeksi haastavaa ja siinäkin on oikein hyvät mahdollisuudet teloa itsensä putkilon seiniin.

sirius sport resot tuulitunnelilento sirius sport resot tuulitunnelilento

Sitten koitti leijumispäivä. Putkilo jossa minun oli tarkoitus liidellä sijaitsi Sirius Sport Resortin tiloissa Pyhtäällä, eli tuolla Porvoon ja Kotkan välimaastossa. Matka-aika pääkaupunkiseudulta oli semmonen puolitoista tuntia, tosin varmaan vartin verran tuli ylimääräistä perjantain ruuhkissa kökkiessä. Kun päästiin Kehä III:lta pois, matka sujui hyvin jouhevasti valtatie 7:aa pitkin aina perille asti. Sirius Sport Resortin tiloissa on liitelyputken lisäksi ainakin kaksi surffauspaikkaa, ja hauskan näköinen kiipeilykenttä, ja kompleksiin kuului myös ihan kivannäköinen ruokaravintola, joten paikassa voisi halutessaan siis viettää oikein kunnon extreme-päivän ja käydä kaikki paikat läpi kokeilemassa.

Paikalle päästyämme kävi ilmi, että minun lisäkseni putkiloon oli menossa liitelemään myös eräs toinen täysi liitelynoviisi, joka oli muilutettu paikalle polttareittensa takia. Kauaa ei ehditty odotella, kun meitä saapui jututtamaan mukava ohjaajakaveri, joka ensin vei meidät varustetiskille ja ojensi sieltä liitelyhaalarit, kypärän, suojalasit ja korvatulpat. Haalarit vetäistiin pukukopissa omien vaatteiden päälle, ja sitten asteltiin kunnon Superhessu-romppeissa kuuntelemaan ohjaajan ohjeita. Meille valikoitunut ohjaaja oli venäläinen kaveri, joka selitti kaikki ohjeet ja neuvot selkeällä englannilla. Muut paikalla olleet ohjaajat oli suomalaisia, joten jos liitely kiinnostaa mutta englanninkieli aristaa, niin varmasti lentelykertaa varatessa voi mainita haluavansa mieluummin suomenkielisen ohjauksen. Minä ja polttariuhri oltiin kuitenkin niin nohevia maailmankansalaisia että selvittiin englanninkielisestäkin ohjeistuksesta ihan tuosta vaan.

sirius sport resot tuulitunnelilento sirius sport resot tuulitunnelilento

Liitely tapahtui siten, että putkeen meni ensin ohjaaja, ja sitten me noviisit mentiin omilla vuoroillamme ohjaajan kanssa sinne putkeen. Koska ilmavirrasta tuleva ääni on niin kova, että lentelyssä täytyy pitää korvatulppia ja kypärää päässä, tapahtuu putkessa kommunikointi ohjaajan kanssa käsimerkeillä ja eleillä. Ohjaaja pyrkii saamaan liitelijät hyvään asentoon erilaisilla merkeillä, jotka oli loppujen lopuksi aika yksinkertaisia. Jalkojen asentoa kuvattiin kahdella sormella, sormien koukistus tarkoitti että koukistapa jalkoja, ja sormien suoristus että suoristapa jalkoja. Ei hankalaa. Yksi sormi meinasi että nyt tee päälläsi jotain, jos sormi nousi ylös, se meinasi että nosta päätäsi, ja alasmenevä sormi meinasi että päätä alas. Noni, tämäkin aika helppo juttu. Ohjaaja kertoi että hän tulisi myös ohjaamaan käsien asentoa, ja siinä oli tarkoitus vain seurata toisella kädellä sitä kättä jota ohjaaja väänsi ja pyrkiä siis pitämään kädet koko ajan samassa asennossa keskenään. Tärkeä merkki oli myös semmonen sormien vipotus: sillä ohjaaja halusi näyttää että ota rennosti, hengitä, älä jännitä niin helvetisti. Liitely ilmassa kun kuulemma sujuu vähän samalla logiikalla kun liitely veden pinnalla: jos on kauhusta jäykkänä, ei se oikein suju, parempaan tulokseen pääsee jos pystyy sopivan rennosti heittäytymään ilmavirran vietäväksi.

sirius sport resot tuulitunnelilento

Ohjaaja myös varoitti että älkää jumalauta lähtekö mitään omia temppujanne siellä kokeilemaan, koska siitä on yleensä aina seurauksena törmäys lasiseinään. Ohjaaja myös muistutti muutamaan otteeseen, että kun tulee ohjeita korjata asentoa, tehkää liikkeet hitaasti: äkkinäisillä heilumisilla asennon korjailu ampuisi yli ja sitten taas olisi vaarana lentely seinää päin. No, täytyy kyllä tunnustaa että minä ainakin sätkin siellä putkessa aika lailla, ja tein juurikin niin kuin ei olisi pitänyt, eli kun ohjaaja näytti että suoristapa vähän jalkoja, ammuin molemmat jalat samantien tikkusuoriksi, ja kun ohjaaja näytti että päätä ylös, yritin välittömästi lyödä itseäni täysillä takaraivolla yläselkään. Se siitä rauhallisuudesta siis. Hölmöilyistäni huolimatta en kuitenkaan sinkoillut putkessa ihan miten sattuu, ohjaaja piti minut ihan nätisti paikallaan, välillä jouduin ottamaan putken seinästä käsillä vastaan mutta vaikka siis tein korjausliikkeet useimmiten ihan liian äkkinäisesti, ei ollut missään vaiheessa tunnetta että olisin ollut lähellä sinkoutua päin seinää mitenkään vaarallisella vauhdilla. Tiedä sitten miten kovasti ohjaaja joutui töitä tekemään turvallisuuteni eteen.

sirius sport resot tuulitunnelilento

Liitelyyn kuului kaksi 2 minuutin lentelykertaa putkessa ohjaajan kanssa. Ensimmäinen kerta varsinkin meni aika lailla lattiatasossa ja seiniin tutustuessa, oli aika hullu, järjenvastainen ja hemmetin hieno fiilis lillua ilmassa. Toisella kerralla ohjaaja yhä yritti saada meitä aluksi hyvään asentoon, ja lopuksi hän heittäytyi itsekin ilmavirran vietäväksi, otti meistä kiinni, ja sitten mentiin hemmetin korkealle siinä putkessa. Se oli tosi kivaa. Kaikki se vatkaaminen ja heiluminen jota itse jouduin koko ajan tekemään kun pyrin omin voimin liitelyasennossa pysymään, loppui heti kun ohjaaja otti kiinni ja lähti liitelyä ohjaamaan. Sai vaan olla ilmavirran vietävänä, ja mennä ylös alas putkessa ohjaajan ohjaamana. Parhaimmillaan käytiin hyvin lähellä sitä kymmenen metrin korkeudessa sijaitsevaa oviaukkoa josta ammattilaiset putkeen voivat pompata.

Kun me noviisit oltiin käyty omat 2 minuutin kertamme, ja istuskeltiin putken vieressä olevassa odotustilassa naamat näkkärillä ja sykkeet miljoonassa, ohjaaja pisti vielä pystyyn kunnon esityksen, ja meni yksinään sinne putkeen. Siellä se oli ku kotonaan, syöksähteli välillä sinne ylös, tuli pää edellä kovaa alas kunnes pysäytti vauhtinsa ihan lattiatasoon, ja sitten se pyöri siellä putkessa ympyrää pää alaspäin ja ties mitä kaikkea. Oli hyvin vaikuttava nähdä miten kaveri siellä putkessa temmelsi, kun itse oli juuri yrittänyt kaikella tahdonvoimalla ja osaamisellaan pysyä edes pari sekuntia yksin siinä pelkässä normi liitoasennossa.

sirius sport resot tuulitunnelilento

Kokemus oli kaiken kaikkiaan todella hieno, vaikka menoni olikin melkoista haparointia ja hakemista, oli joka sekunti siellä putkessa hemmetin siisti. Nyt tässä kun tätä kirjoittelen niin tekisi hirveästi mieli mennä uudestaankin, ja saada myös Huli sinne putkeen lillumaan. Täytyy katsoa jos jossain vaiheessa saisi aikaiseksi oikein kunnon extreme-päivän järkkäämiseksi, jolloin voisi putkessa lillumisen lisäksi käydä kokeilemassa sitä kiipeilypaikkaa ja vaikka surffaustakin.

Tässä vielä Hulin kuvaama video, tästä varmaan saa hyvän kuvan mimmosesta touhusta oli kyse.

2 kommenttia artikkeliin ”Tuulitunnelilentely Sirius Sport Resortissa

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s