Kansallisoopperan kulisseissa kuhisee!

Pääsin kokemaan elokuun lopussa jotain aivan erityistä. Tanssin tuolloin balettia Kansallisoopperan päänäyttämöllä!

Okei, ei katsomossa ollut sillä hetkellä ketään, heiluttiin näyttämöllä muutaman muun bloggarin kanssa (paikalla oli mm. Sillä Sipulin ihanan energinen Merituuli) Kansallisoopperan ja Kanrestan järkkäämässä bloggari-illassa ennen illan varsinaista showta – Onegin balettia.

Kansallisooppera päänäyttämö Kansallisooppera päänäyttämö

Ilta aloitettiin kierroksella Kansallisoopperan kulisseissa. Pääsimme näkemään käytävillä seuraavan päivän Figaron häät -oopperan ensi-illan pukuja. Hiplasimme niitä haltioutuneena, ja tiedustelin onko pukuja mahdollista ostaa sen jälkeen kun esityksen on esitetty (kotona olisi kiva leikkiä prinsessaa). Ostomahdollisuuksia on todella harvoin, puvut tehdään käsityönä ja ne käytetään lähes poikkeuksetta aivan puhki. Pukuja lähetetään myös eri teattereihin ja jopa ympäri maailmaa, jossa niitä muutetaan uusien tanssijoiden ja esiintyjien mittojen mukaan, kunnes ne lopulta käytännöllisesti katsoen hajoavat käsiin. Fiksua!

Saimme myös ruokabloggaajina kuulla näyttämöllä olevien ruokien valmistuksesta. Nekin ovat täysin käsityötä. Leivosten yksityiskohtiin käytetään jopa kynsilakkaa, jotta niistä saadaan mahdollisimman aidon näköisiä. Figaron häitä varten leivosvatiin tullaan lisäämään myös jokaiseen esitykseen yksi oikea leivos, jonka näyttelijä syö lavalla.

Tämä syötävä leivos valitaan yhdessä näyttelijän kanssa, sillä oopperalaulajalle ei ole ihan sama vetääkö hän lavalla muhkean tahmean marsipaanileivoksen vai hieman kevyemmän ja helpommin nieltävän marjatortun. Eipä ole tällainen koskaan katsomossa istuessa tullut mieleen.

Kansallisooppera Figaron häät Kansallisooppera Figaron häät Kansallisooppera Ovela Ketta Kansallisooppera Ovela Ketta

Pukujen ja leivosten lisäksi pääsimme kurkistamaan hurjan upeita ja valtavan kokoisia Klaus Haapaniemen suunnittelemia Ovela Kettu -oopperaan tulevia lavasteita. Kansallisoopperan maalaamon lattialla oli useita todella suuria kankaita, joihin maalarit maalaavat Klaus Haapaniemen lähettämiä kuvioita. Mallikappaleet ovat hieman A4-paperiarkkia isompia, joista maalarit suurentavat teokset suuriin lakanoihin. Huikeaa!

Kulisseissa kiertelyn jälkeen kävimme vielä Kanrestan tiloissa – sekä keittiössä että henkilökunnan ruokalassa, jossa vilisee Kansallisoopperan työntekijöiden lisäksi tanssijoita sekä muusikoita. Kuuminta hottia tanssijoiden keskuudessa on kuulemma keitetyt kananmunat sekä avokadot, joita oli ruokalan lasitiskin takana vinot pinot.

Ihanaa iltaan kuului myös itse illan esitys, joka oli tuona päivänä baletti nimeltään Onegin. Saimme kuulla ennen esityksen alkua Heidi Almin teosesittelyn illan showsta samppanjalasit kädessämme. Teosesittelyitä järjestetään Kansallisoopperassa usein, ilmaiseen esittelyyn kannattaa mennä ehdottomasti kuuntelemaan mitä illan show pitää sisällään! Teosesittelyn avulla esityksestä saa paljon enemmän irti, ainakin jos ooppera ja baletti eivät ole täysin tuttuja juttuja. Teosesittelyn ajankohdat voi kurkata Kansallisoopperan nettisivuilta.

Kansallisooppera Onegin

Vielä ennen katsomoon istahtamista saimme nauttia Kanrestan herkuista. Maistelimme hurjan herkullista Oopperan isoa maistelulautasta, joka piti sisällään kauden herkkuja. Lautasella on aina muutamaa eri kalajuttua, pari eri lihajuttua, paria eri juustoa, kasviksia ja leipää. Maistelulautasen voi tilata etukäteen, ja sitä saa niin isona kuin pienenä (iso on iso). Maistelulautanen pitää sisällään suolaisia herkkuja ja se suositellaan siitä syystä nautittavaksi ennen esitystä.

Kansallisooppera maistelulautanen Kansallisooppera maistelulautanen Kansallisooppera maistelulautanen

Mahat täysinä ja suut hymyssä lähdimme suunnistamaan kohti katsomoa odottaen illan balettiesitystä. Meille oli varattu hyvät paikat permannolta, josta saattoi seurata illan esitystä haltioutuneena mm. naistanssijoiden kepeydestä ja miestanssijoiden persuksista! Huhuh!

Herra Longfield ei välitä kovin paljon baletista, vaikka on sitä kyllä pari kertaa suostunut kanssani tulemaan katsomaan, joten esitystä oli todella mukava seurata vaihteeksi porukassa jossa muutkin nykivät paikoillaan ja hymähtelivät upeiden hyppyjen mukana.

Ensimmäisellä väliajalla tepastelimme porukassa meille varattuihin pöytiin, jossa meitä odotti tällä kertaa komeat afternoon tea -setit. Wau. Herkkuja oli vaikka kuinka ja tietenkin kaikkea oli ihan pakko maistaa.

Afternoon tea -setti on ymmärtääkseni kohtuullisen suosittu väliaikatarjoilu, ja en kyllä ihmettele sitä yhtään. Näyttävään settiin kuuluu rapu-, kurkku- ja porosandwich, lohikreemillä varustettua leipää, spelttiskonssia (törkeän hyvää) lisukkeineen, omenapiiras, macaron, suklaaleivos sekä tuoreita marjoja. Niin ja tietenkin kahvia, teetä ja vettä.

Kansallisooppera afternoon tea Kansallisooppera afternoon tea

Herkuttelun lomassa puheensorina täytti suuren tilan. Saimme kuulla, että eräs tanssijatar oli satuttanut jalkansa ensimmäisen osan aikana eikä pystyisi enää jatkamaan tanssimista. Huomasimme kyseisen tanssijan hieman oudon alastulon erään hypyn jälkeen, ja nyt syy outoon alastuloon siis selvisi. Paikalle saatiin onneksi toinen tanssija ja illan show saattoi jatkua.

Onegin baletti piti sisällään kaksi väliaikaa, toisella väliajalla saimme nauttia upeista näkymistä Töölönlahdelle auringonlaskun aikaan. Lipitimme vielä lisää kuohuvaa ennen kuin astelimme katsomaan baletin viimeisen osan. Illan päätteeksi jokainen osallistuja kiitti ja kumarsi komeasti. Huikea ilta, kiitos vielä Kansallisooppera sekä Kanresta!

Kansallisooppera Onegin

Advertisement

4 kommenttia artikkeliin ”Kansallisoopperan kulisseissa kuhisee!

 1. Tällaisten suurien talojen toimintaan on hauska päästä tutustumaan ”sisältä päin”. Oopperassa olen käynyt (parin oopperan lisäksi) myyntipalavereissa puvustossa ja joskus olen itse pikana toimittanut taloon joitain tuotteita, joita on tarvittu heti. Lastauslaituri on lavan takana ja arkena kun kulissit ovat poissa ja ovet auki, voi betoniselta lastauslaiturilta katsella lavan yli katsomoon.

  Turun Logomolla seisoin lavalla kun kävimme näytöksen jälkeen tervehtimässä Kvartetissa näyttelevää anoppiani pukuhuoneessa. Hetken kuvittelin miltä näyttelijöistä tuntuu lavalle astuessaan täyden katsomon eteen.

  • Lastauslaituria mekin ihmeteltiin! Oli tosi hauska tajuta, että sieltä on suora yhteys päälavalle. :)

   Kvartetti oli muuten huikea show!!

 2. Oli kyllä ihana ilta!

  Minua naurutti tuo sinun ”energinen”-kommenttisi – minusta ei ole kukaan koskaan ikinä ennen sanonut niin. Jukka jo ehdotti josko olisit tarkoittanut äänekästä :D.

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s