Tänä jouluna olemme varmasti juoneet glögiä enemmän kuin muina yhteisinä jouluina yhteensä. Olemme lipittäneet eniten alkoholittomia glögejä, ja lemppariksemme nousi itse tehty vaalea glögi, jossa maistuu kaikki mahdolliset jouluiset mausteet tähtianiksen ja kanelin kautta kardemummaan.
Vaaleaa glögiä varten tulee ensin valmistaa mausteliemi, jota sitten käytetään varsinaisen glögin valmistamiseen. Valmiin mausteliemen tekemiseen menee hieman reipas tunti aikaa, ja se säilyy jääkaapissa viikon verran. Mutta ei se siellä niin kauaa tule lojumaan, sillä glögi on sen verran hyvää, että sitä haluaa aina vain lisää ja lisää.
Vaalean glögin sekaan voi halutessaan sekoittaa juuri ennen tarjoilua 2-4 cl konjakkia per annos, ja rusinoitakin voi viskata mukaan. Itse tykkään suuresti rusinoista glögissä, konjakin voin jättää hyvin väliin.
Vaalea glögijuoma
Mausteliemi
- 1 l vettä
- pala tuoretta inkivääriä
- 2 kpl kanelitankoa
- 3 kpl tähtianista
- 2 rkl kokonaista kardemummaa
- 1 rkl kokonaisia neilikoita
- 2 dl rusinoita
1. Laita vesi ja mausteet kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin tunti.
2. Jäähdytä seos ja siivilöi se esim. lasipulloon. Säilytä mausteliemi jääkaapissa.
Päärynäglögi
- 1 l päärynämehua
- 2 dl valmista maustelientä (ks. ohje yllä)
- (rusinoita)
- (2-4 cl konjakkia/annos)
1. Sekoita päärynämehu ja mausteliemi. Kuumenna seos.
2. Kaada kuuma glögi lasiin ja lisää halutessasi mukaan rusinoita sekä konjakkia.
Täytyypä muistaa tämä ensi joulun alla.
Mietin jo hetken, että olisin säästänyt reseptin ensi jouluksi (olisi ollut edes yksi joulukalenteripostaus valmiina), mutta en maltannut odottaa melkein vuotta. :)