Keväinen parsapitsapiirakka (gluteeniton)

Otin osaa Urtekramin ja Ruoka.fin haasteeseen, jossa piti kehitellä ja toteuttaa suolainen tai makea gluteeniton leivonnainen. Haaste toimii myös kisana, johon osallistuu kaikkiaan 36 upeaa gluteenitonta reseptiä. Jos siis kaipaat vinkkejä gluteenittomiin leivonnaisiin, kurkkaa ihmeessä Ruoka.fin kisasivut! Samalla kun selaat reseptejä, voit antaa äänesi minun kehittelemälleni suolaiselle parsapitsapiirakalle. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan kolme 100 euron Urtekram-tuotepakettia. Äänestämään siitä siis!     pitsapiirakka urtekram_c_perhejuhlat_.jpg

Heti kun sain tiedon kisasta, päätin tehdä pitsaa. Haluaisin kehitellä tosi hyvän gluteenittoman pitsapohjareseptin, ja ajattelin kisan tarjoavan siihen hyvän mahdollisuuden. Koulukavereille kokkkaamani gluteeniton serrano-sipuli-tomaattipitsa oli kyllä herkullista, mutta pitsapohja ei yltänyt vielä sille tasolle, jolle sen haluaisin yltävän.

Pitsan täytteitä mietin pitkän tovin. Lopulta päädyin parsaan, sillä parsa nyt kuuluu kevääseen ja sillä selvä. Lisäsin täytteeseen parsan kaveriksi vuohenjuustoa sekä mozzarellaa, nam! Pitsapohjan päälle tulevan tomaattikastikkeen resepti on pitkälti kotoisin Omenaisen päästä, kiitokset hänelle siitä. Omenainen jopa kalttasi tomaatit kastiketta varten, arvostan!

pitsapiirakka urtekram (20)pitsapiirakka urtekram (35)pitsapiirakka urtekram (49)

Teimme parsapitsapiirakan Omenaisen kanssa, ja päädyimme yhdessä antamaan sille hieman hassun nimen. Pitsaksi sapuskaa ei nimittäin oikein voi sanoa, sillä pohjasta tuli paksu ja piirakkamainen. Mutta ei sitä nyt ihan piirakaksikaan voi sanoa, koska valmis lopputulos näytti selkeästi enemmän pitsalta kuin piirakalta. Summa summarum, nimeksi annettiin lopulta yhteisymmäryksessä keväinen parsapitsapiirakka. Resepti on alla, ja sitä saa tosiaan käydä äänestämässä 15.6. asti Ruoka.fin kisasivuilla. Kiitos jokaisesta äänestänne!

Keväinen parsapitsapiirakka (gluteeniton)

pellillinen

pohja

  • 4 dl kädenlämpöistä vettä
  • ½ pala hiivapaketista
  • ripaus merisuolaa
  • noin 5-6 dl Urtekram Gluteeniton Luomu Yleisleivontamix -jauhoseosta
  • ½ dl oliiviöljyä

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita suola mukaan.

2. Lisää jauhot ja sekoita käsin taikinapalloksi. Lisää sen jälkeen öljy ja sekoita se hyvin taikinapallon sekaan.

3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa reilun puolen tunnin ajan. Levitä kohonnut taikina leivinpaperin päälle uunipellille käsin taputtelemalla.

4. Esipaista taikinaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Lisää tomaattikastike ja täytteet (ks. ohjeet alla).

5. Kypsennä pitsapiirakkaa lopuksi 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Tomaattikastike

  • 1 rkl voita
  • 1 kpl yksikyntinen valkosipuli
  • 4 kpl kypsiä tomaatteja
  • 50 g auringokuivattuja tomaatteja
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • suolaa
  • mustapippuria

1. Murskaa valkosipuli ja leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi (voit halutessasi kaltata tomaatit ennen kuutioimista).

2. Kuumenna kattila ja hauduta valkosipulit kevyesti voissa.

3. Lisää hunaja ja kuutioidut tomaatit. Keitä kastiketta kasaan noin 20 minuuttia.

4. Mausta kastike viinietikalla, suolalla ja mustapippurilla. Jäähdytä hieman ennen pitsapiirakan pohjan päälle levittämistä.

Parsa-juustotäytteet

  • nippu vihreää parsaa
  • suolaa parsojen keitinveteen
  • 250 g hyvää vuohenjuustoa
  • 250 g mozzarellajuustoa
  • vihreitä oliiveja
  • tuoreita rosmariinin oksia
  • mustapippuria
  • juoksevaa hunajaa

1. Katkaise parsojen tyvet ja keitä parsoja kaksi minuuttia hyvin suolatussa vedessä. Jäähdytä parsat kylmässä vedessä ja leikkaa pitkittäin kahteen osaan.

2. Viipaloi mozzarellajuusto ja murenna vuohenjuusto. Lisää juustot pitsapiirakan pohjan päälle, jolle on levitetty ensin tomaattikastike. Ripottele päälle oliivit, parsat ja hienonnettu tuore rosmariini. Mausta mustapippurilla.

3. Valuta valmiin pitsapiirakan päälle juoksevaa hunajaa.

urtekram_logopitsapiirakka urtekram (7)

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Keväinen parsapitsapiirakka (gluteeniton)

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s