Mysteerinen maha

Kaikki, jotka ovat joskus henganneet kanssani paria kertaa useammin, ovat suhteellisen varmasti saaneet kuulla siitä, miten valitan yhtäkkiä kipeäksi tullutta mahaani, joka turpoaa ja kerää sisäänsä ilmaa kuin vappuilmapallo.

Kaikki alkoi juuri ennen vanhojen tansseja vuonna 2002 (jos en muista vuotta ihan väärin). Vedin vaaleanpunaista röyhelömekkoa päälleni tutisten jännityksestä. Siinä samassa maha meni solmuun. Äiti paistoi mulle kananmunaa, sanoen sen rauhoittavan mahaani.

Vanhojen tanssien jälkeen maha tuli kipeäksi aina vain useammin. Turvotusta tapahtui töissä, kotona, koulussa, juhlissa, sukulaisten luona ja treenatessa. Olen aika sissi, enkä inise turhasta. Jos muhun sattuu, kestän sen, mutta jos valitan kipua, muhun sattuu tosi paljon. Lääkäriin menin mahavaivojen takia sen jälkeen, kun aloin oksennella turvotuksen yhteydessä. Jossain vaiheessa en voinut tehdä mahakipukohtauksen aikana muuta kuin maata sikiöasennossa vessan lattialla ja oksentaa siinä välissä. Ei kiva.

Asuimme vielä tuolloin Vantaalla, joten kipitin paikalliseen terveyskeskukseen. Siellä mulle sanottiin viiden minuutin jälkeen, että kärsin laktoosi-intoleranssista. Lekuri oli sitä mieltä ilman mitään testejä, tai mitään muutakaan tutkimista. Jätin maitotuotteet pois, mutta ei se ongelmaa poistanut. Kuukauden jälkeen litkin maitoa vanhaan tapaan, ja päätin etten mene tyhmään terveyskeskukseen enää takaisin.

Muutimme jossain välissä Espooseen, jossa syöksyin heti muuton jälkeen uuteen paikalliseen terveyskeskukseeni. Sieltä mut lähetettiin oitis ruoka-aineallergiatesteihin. Kävi ilmi, että mulla on yhteensä 13 ruoka-aineallergiaa (soijapapu, maapähkinä, peruna, juuriselleri, porkkana, palsternakka, omena, herne, kiivi, hasselpähkinä, manteli, tomaatti ja mansikka). Diagnoosi oli muistaakseni ruoka-aineyliherkkyys. Panikoiduin, ja kysyin tulosten läpikäymisen yhteydessä, saanko enää koskaan syödä sipsejä?! Asiat tärkeysjärjestykseen. Hah!

Tulosten jälkeen mun piti lopettaa vähintään kuukaudeksi kaikki allergisoivat ruoka-aineet, jonka jälkeen piti vain testailla mitä yksittäisiä ruoka-aineita kroppa sietää, sen jälkeen kun se oli ns. puhdistettu ärsyttävistä aineista. Tätä testailua tehtiin vuosia. Mulle ei tule ns. tavallisia allergiareaktioita, kuten suun kutinaa, kurkun turpoamista tai kutisevaa ihoa, vaan mun maha tulee kipeäksi, jonka jälkeen se turpoaa. Muita oireita ei ole.

Ruoka-aineallergioiden selvittämisen jälkeen mahaongelmat vähenivät huomattavasti, mutta ne eivät poistuneet kuitenkaan kokonaan. Kärsin edelleen ajoittain todella kovista vatsakivuista, joiden seurauksena esim. monet tilaisuudet, työpalaverit, juhlat sekä treenikerrat ovat menneet mun osalta vähän pieleen, sillä en ole voinut olla turvonneen ja kipeän mahani kanssa täysin oma itseni.

Kun Blogirinki sitten tiedusteli jokunen kuukausi sitten, kärsiikö joku heidän bloggareistaan oudoista vatsakivuista, nostin käteni innoissani ilmaan. Melkein huusin MINÄ, MINÄ, MINÄ! Ja niinpä pääsin mukaan Doctagon-lääkärikeskuksen ja GastroPanel-testin yhteiseen kampanjaan, jossa mun mysteerisiä vatsakipuja yritetään selvittää kevään ja kesän aikana.

Doctagon on lääkärikeskus ihan Helsingin ydinkeskustassa. Lääkärikeskus sijaitseee makkaratalon viidennessä kerroksessa uusissa ja siisteissä tiloissa. Keskeisen sijaintinsa lisäksi Doctagon tarjoaa asiakkailleen Anywhere-videovastaanottoa. Mäkin pääsen hyvin todennäköisesti testaamaan videovastaanottoa, kun käymme lääkärin kanssa läpi musta otettujen kokeiden tuloksia parin viikon sisällä. Kätevää kun ei tarvitse lähteä kotoa mihinkään!

Mutta asiaan, Doctagon-lääkärikeskuksessa tehdään mm. GastroPanel-testejä. Kyseisen testin on kehittänyt yritys nimeltään Biohit. GastroPanel-testillä selvitetään mahan limakalvon terveydentilaa, jonka lisäksi se osoittaa mahdollisen heliobakteeri-infektion.

Omalta osaltani tämä yhteistyö toimii niin, että kävin mukavan ja aidosti kuuntelevan Erik Mandelinin vastaanotolla tämän viikon maanantaina. Sain jorista kaikki vaivani Erikille hänen kuunnellessaan pölötyksiäni korva tarkkana. Keskustelun päätteeksi Erik totesi mahaongelmieni olevan vähän kinkkisempi tapaus. Kiva. Erik halusi ottaa musta muitakin kokeita kuin vain suunnitellun GastroPanel-kokeen. GastroPanel-kokeen lisäksi multa testattaisiin keliakia, sekä jotain vatsan tulehdusjuttuja, jotka menivät multa hieman ohi. Erik kyllä totesi, ettei kokeista varmaan löydy mitään, sillä uskoi mun mahaongelmien johtuvan mm. stressistä, kropan reagoimisesta erilaisiin tilanteisiin (jännittäviin, mukaviin sekä epämiellyttäviin) sekä ruoka-aineallergioiden yhteisvaikutuksesta. Erik kuitenkin totesi, että testien avulla saadaan suljettua ”helppoja” vaihtoehtoja pois, jonka jälkeen voidaan alkaa tutkia muita ”syvällisempiä” syitä mysteerisiin mahakipuihin.

Niinpä suuntasin tiistaina reippaana takaisin Doctagonin vastaanotolle mukanani ulostenäyte, jonka lisäksi jätin lääkärikeskukseen vertani yhden koeputken verran. Nyt sitten odotellaan tuloksia.

Kun tulokset saapuvat, menen Erikin juttusille uudestaan (tai siis meillä on hyvin todennäköisesti videotapaaminen). Ihmettelemme tuloksia yhdessä, ja katsomme miten asian kanssa edetään. Ja koska aloin asiaa ruotia bloginkin puolella, saatte tekin kuulla vielä ennen juhannusta miten kokeissa kävi, ja miten ongelman kanssa jatketaan eteenpäin.

Jos siellä ruutujen toisella puolella on ketään samankaltaisista ongelmista kärsiviä, niin huutakaa hep, ja kertokaa oma tarinanne – mikä on auttanut ja onko kivuille ja turvotukselle kenties löytynyt syytä. Vatsavaivoista voi käydä lukemassa myös infoa vatsavaivoja-fi-sivuston kautta.

Yhteistyössä Yoogaia

Yhteistyössä GastroPanel ja Doctagon

Advertisement

19 kommenttia artikkeliin ”Mysteerinen maha

  • Ärtyvän suolen oireryhmää olen itsekin miettinyt aina välillä, oireet menevät aika hyvin yksiin. Täytyy jutella tästä(kin) lääkärin kanssa kun tulokset saapuvat. Kyseinen ”tauti” on tosi ärsyttävä, sillä siihen ei ole oikeastaan hoitokeinoja.

 1. Ennen keliakian toteamista, mulla oli vähän samantyyppisiä ongelmia. Tai itseasiassa suolisto oli ihan sekaisin ja sen takia myös koko muu kroppa. Eihän se kestä jatkuvaa infektiota.

  Puolisentoista vuotta takaperin kroppa alkoi muutenkin reagoimaan erilaisilla ihottumilla jne. Tein elminaatiodieetin, viisi viikkoa todella tiukkaa ruokavaliota, ehkä noin 15 ruoka-ainetta mitä sai syödä sen aikana, ja sen jälkeen yksi ruoka-aine kerralla lisää ja seuraa tuleeko oireita. Tulihan niitä. Toinen vaihtoehto on muun muassa nuo testit. Yllättävän monelle asialle sitä saattaakin tietämättään olla, jos ei allerginen, niin ainakin yliherkkä.

  Dieetti oli muuten ihan kamala. Muttta tippuipahan paino jotain 6 kg. :P

  • Taisin muuten löytää sun tekemän postauksen tuosta dieetistä. :) Kuulostaa aika hurjalta, mutta mitä sitä ei tekisi paremman olon takia. Tämä nykyinenkään tilanne ei nimittäin ole mikään kovin kiva. Inhottavinta ovat vierailut, jolloin ”tiedän” jo etukäteen, että ilta päättyy siihen, että mahaan sattuu, ja olo on enemmän kuin epämukava. Mutta mene nyt sitten kylään omien eväiden kanssa ja sano emmännälle ja isännälle, että mä syön vaan tän oman salaatin. Hankalaa! Mutta olen nyt päättänyt selvittää asian, katsotaan mihin se johtaa (toivottavasti ei dieettiin, vaikka kyllä se kuuden kilon pudotus passaisi). :)

 2. Mulla auttoi vatsavaivoihin merkittävästi se, että vaihdoin vähemmän stressaavaan työhön. Ja siinä välissä oli hieman taukoa ylipäätään työelämästä ja sen sijaan tutkintoa täydentävää koulutusta, mikä oli suorastaan hermolepoa ;)

  • Lääkärin kanssa puhuttiin myös pitkään stressistä. Mähän en siis tunne stressiä, mutta selkeästi elimistöni reagoi siihen, vaikka pään sisällä en tunne stressin ”normaaleja” oireita. Ja totta on myös se, että olen suorittaja isolla S:llä. Arjessa sekä työelämässä.

 3. Minä kärsin ihan samasta vaivasta noin 7 vuotta sitten. Onneksi sain silloin lähetteen tähystykseen jossa selvisi juurikin helikopteri bakteeri ja ärtynyt limakalvot. Se ab kuuri oli aivan järkyttävä ja tuntui että olo meni pahenmaksikin hetkeksi. Yhden kesän söin ärtyneen suolen ruokavalion mukaan (kirjaa en nyt muista, mutta ilman vaaleaa vehnää, vain hapanmaitotuotteita, ei herneitä yms). Loppukesästä tajusin ettei maha enää turpa ja pikkuhiljaa Sain otettua jotain ruokia takaisin.

  Itselläni auttoi Siis helikobakteerin häätö ja ruokavalio yhdessä. Toivottavasti sinulle löytyy joku selvyys! Elämä tuon vaivan kanssa ei ole aina niin hauskaa.

  • Kiitos kommentista! Kerään teidän kaikki tarinat ylös, ja juttelen niistä lääkärin kanssa. Niistä on varmasti apua minulle! Ruokavaliolle mun on selkeästi tehtävä jotain, otettava vähän tiukempi linja ja katsottava tarkasti mitä olen syönyt (ja mitä olen tehnyt) silloin kuin oireita ilmenee. Siitä olisi varmasti hyötyä, täytyy käydä hankkimassa joku söpö pieni muistivihko, jonne voin kirjoitelle mahajuttuja ylös. :)

 4. Moi taas! Itselläni oli aikaisemmin ärtynyt suoli ja oireet kuulostaa ihan samanlaisilta. Mulla loppui tauti kuin seinään kun aloitin kasvissyönnin. Kannattaa ehkä kokeilla lihan jättämistä pois kokonaan vähäksi aikaa? Tai muita ruoka-aineita, joita on vaikea sulattaa.

  • Kasvissyönti kuulostaa hurjalta, varsinkin kun olen niin monelle kasvikselle allerginen. Mutta juttelen tästäkin lääkärin kanssa kun käymme testien tuloksia läpi. Täytyykin hieman googletella ruoka-aineita joiden sulattaminen on kropalle työlästä. Eipä ole tällainenkaan tullut mulle koskaan mieleen! Kiitos vinkistä.

   • Ymmärrän kyllä, itse innoistuin kasvissyönnistä vasta Intiaan muutettuani, koska täällä vegeruoka on niin mielettömän hyvää, että liharuokaa ei edes tee mieli. Ja kun oireet poistuivat dieetin myötä, ei ole tehnyt mieli enää lihaa syödäkään.

    Tuli vaan mieleen, juotko kovasti kahvia? Yleensä IBS-tyypit (ärtynyt suoli) ei pysty sulattamaan kofeiinia. Itselläni menee jo yhdestä kupista maha sekaisin, joten pysyttelen kamomillateessä.

    • Se on kyllä totta, että jos löydän syyn näille mystisille kivuille, on ihan sama mistä ne johtuvat, kivuton tila voittaa aina! Kahvin olen lopettanut oikeastaan kokonaan, vihreää teetä juon vähintään litran päivässä, ja se on kyllä tosiaan auttanut. Maha on aamuisin teen jälkeen rauhallinen ja lähes ”tunnoton”, joka ei ole mun tapauksessa kovin yleistä.

 5. Moi! Olet ensimmäinen ihminen, kenen olen kuullut oirehtivan samalla tavoin, kuin mä itse! Mulla oireet aiheuttaa liha. Paras selitys, jonka olen asiaan saanut, on ollut epäilys lihaa pilkkovan entsyymitoiminnan puuttuminen tai heikkous. En ole jaksanut selvittää tarkemmin. Mulle riittää, että en syö lihaa ja voin hyvin. Mielenkiinnolla siis seuraan sun tilanteen kehittymistä! Onnea koitokseen, kyllä se siitä! :)

  • Olipas se hienosti ilmaistu… Aina ei onnistu! :D

   Luin vasta nyt muut kommentit, näköjään lihaa on ehdotettu aiemminkin. Postailen jonkin verran kasvisruokareseptejä, joihin on ns. matala kynnys siirtyä. ;)
   Olen itsekin moniaineallerginen, mutta ei sitä enää edes muista.

   Eikä kyläillessä kukaan vieraampi edes huomaa mitään erikoista, vaikka yleensä multa jää suurin osa tarjottavista maistelematta. Kaverit ovat tottuneet ja kaikille, jotka tietävät kuvion, on ok viedä omat eväät.

   Tästäpä taisi tulla postausaihe mullekin… Kysele ihmeessä vinkkejä, jos sille linjalle lähdet!

  • Lääkäri puhui muuten mulle jotain myös eri pituisten hiilarien pilkkovien juttujen puuttumisesta tai niiden heikkoudesta. Täytyy kysellä tästäkin vielä tarkemmin seuraavalla tapaamisella. Lihan pois jättäminen tuntuu tosi hurjalta! Huh! Mieluummin vaikka ne viljat. :)

   Kiitos tsempistä! Eiköhän nyt olisi viimein aika selvittää mistä tässä oikein on kyse.

 6. Veikkaisin, että kyse voisi olla suoliston häiriintyneestä bakteeritasapainosta. Moni ei arvaakaan, miten paljon ja pysyvää tuhoa esimerkiksi yksi antibioottikuurikin voi saada kehossa aikaan. Kärsin itse vuosia omituisista vatsaoireista, vedin kuurin näitä, ja ongelmat poistuivat kokonaan:

  http://eu.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ideal-Bowel-Support-299v-30-Capsules/23209#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=jarrow&rc=308&sr=null&ic=24

  Myös sipuli aiheuttaa monella oireita. Sipulia ängetään lähes kaikkeen ruokaan ja ruoka-aineisiin, joten kieltämättä sen välttely on haastavaa. Silti voileipäkakuista ja keitoista luopuminen ehdottomasti sen arvoista, kun ei tarvitse jatkuvasti kärsiä ja hävetä oman kehonsa toimintaa. Toivottavasti ongelman syyt löytyvät, tsemppiä!

  • Kiitos kommentista Amanda! Sipuli on tosiaan ärtsyä kamaa, senkin olen huomannut ihan tässä lähiaikoina, se saa jäädä ainakin juhlissa ja muissa tilaisuuksissa jatkossa pois (myös töissä). Kotona voi ottaa rennommin, sen olen myös havainnut.

   Osaatkohan kertoa tuosta vetämästäsi kuurista enempää? Tuote on ainakin nyt loppu, mutta kuulisin siitä kyllä mieluusti enemmän!

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s