Laitetaan mahavaivat pakettiin

Kirjoittelen blogiin tällä erää viimeisen kerran mysteerisestä mahasta.

dogtacon (2)

Homma laitettiin käyntiin toukokuussa, jolloin kerroin avoimesti omista mahavaivoista, ja ensimmäisestä käynnistäni Doctagon-lääkäriasemalla Helsingin keskustan makkaratalossa. Minulle tehtiin Doctagonissa ensin GastroPanel-testi, jolla selvitetään mahan limakalvon terveydentilaa, jonka lisäksi testi osoittaa mahdollisen heliobakteeri-infektion. GastroPanel-testin lisäksi minulta otettiin näytteitä keliakiaa sekä mahan tulehdusarvojen testaamista varten.

Tulokset sain kuulla Doctagonin videovastaanotolla. Kirjoittelin tulosten saamisen jälkeen blogiin toisen postauksen mysteerisestä mahastani, jossa kertoilin mm. testien tulokset sekä mahan muut viimeisimmät kuulumiset.

Testien tulokset olivat aika tylsät – ei mitään vikaa missään, kaikki näytti oikein hyvältä. Kiva. Mutta kun mua sattuu silti mahaan.. Videovastaanoton aikana tulimme lääkärin kanssa aina vain enemmän siihen tulokseen, että stressaan erilaisista asioista sekä tilanteista vatsani kautta. Tämän asian tiedostamisen jälkeen aloin miettiä ja tarkkailla erilaisia sosiaalisia tilanteita, ja sitä miten mahani niissä käyttäytyy. Ja löytyihän sieltä aika selkeä yhteys. Näistäkin jutuista kirjoittelin enemmän mysteerisen mahan jatko-osa-postauksessa.

SONY DSC

Ennen kesälomia kipitin vielä työterveyslääkärin pakeille asian tiimoilta. Kerroin mitä testejä minulta on kevään aikana otettu, ja mikä tilanne mahan kanssa on ollut viimeisten 10 vuoden aikana. Juttelutuokion jälkeen minut lähetettiin kilpirauhastesteihin, jonka jälkeen lääkäri halusi kuumeisesti jutella vauvoista. Miten se nyt liittyi mihinkään? Tai no, kasvaahan ne vauvat tietenkin mahassa.. Mutta silti.

Sain soiton lääkäriltä istuessani Veronan Piazza Bralla nauttimassa kylmää alkoholitonta drinkkiä. Testien tulokset olivat tulleet. Olin noin 80 % varma, että minulla on vikaa kilpirauhasissa. Moni työkaveri sekä ystävä on sanonut, että minun tulisi mennä testaamaan kilpirauhasarvot, ja luettuna ennen työterveyslääkärikäyntiä asiasta enemmän, olin aika varma, että tämä mun kropassa mättää.

Mutta ei. Niissä tuloksissa ei näkynyt mitään poikkeavaa, lääkäri jopa sanoi, että tulokset ovat erinomaiset. Niinpä tietenkin!

dogtacon (1)

Työterveyslääkärini sekä Doctagonin Erik-lääkäri olivat molemmat sitä mieltä, että testien ottaminen ei missään tapauksessa ole ollut turhaa. Niiden avulla on saatu suljettua pois monta yleisintä syytä mysteerisiin mahavaivoihin. Testien jälkeen oma päänikin on hurjan paljon tietoisempi siitä missä mennään, enkä enää syytä keliakiaa tai kilpirauhasiani kipeästä vatsasta, sillä tiedostan, että syy vatsakipuihin on jossain muualla. Omassa tapauksessani syynä on usein tilanne jossa olen.

Minullahan on lisäksi liuta ruoka-aineallergioita, joiden takia mahani on entistä kovemmalla ruokailun yhteydessä. Ja koska olen minä, en tietenkään kärsi normaaleista ruoka-aineallergiareaktioista (kuten ihon kutiaminen, kurkun turpoaminen), vaan allerginen reaktio tapahtuu yllättäen mahassani.

Mutta nyt ainakin tiedän mistä on (suhteellisen varmasti) kyse!

Kesän aikana olen kärsinyt vatsan turpoamisesta kerran. Se on todella vähän. Olen alkanut tarkoituksella miettiä erilaisia tilanteita etukäteen. Mietin mitä voin syödä, ja mitä minun tulee jättää syömättä (pyrin välttämään nykyään allergisoivien ruokien lisäksi FODMAP-hiilareita). Lisäksi mietin tilannetta jonne olen menossa, sekä omaa fiilistäni. Olenko väsynyt, ärtyinen, iloinen, epävarma vai kenties hieman stressaantunut. Onko paikalle tulossa uusia, ärsyttäviä vai tosi kivoja tyyppejä. Kun vähän pohtii ja puntaroi etukäteen, ei itse tilanteessa tule välttämättä niin isoja yllätyksiä vastaan. Tämäkin puntarointi on varmasti jeesannut siinä, että maha voi nykyään paremmin.

GastroPanel-testistähän tämä kaikki lähti liikkeelle toukokuussa. Jos siellä ruutujen toisella puolella jollakulla on vastaavia vaivoja, niin ehkä kannattaa startata selvitystyö lääkärin kanssa juttelusta ja GastroPanel-testistä. Minä olen ainakin iloinen, että uskalsin lähteä mukaan Blogiringin ja Doctagonin vatsavaiva-kampanjaan, ja kertoa omista vaivoista avoimesti.

Vaivatonta ja ihanaa loppukesää kaikille! Ei anneta sateen stressata. Onko oikeesti koskaan heinäkuun lopulla ollut näin upean vihreää ja vehreää?

Yhteistyössä GastroPanel ja Doctagon

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s