Forsmanin teekoulutus Vantaalla

Äitini soitti minulle viime keväänä ja kertoi olleensa eläkeläisten kanssa erittäin mielenkiintoisessa tilaisuudessa. Hän oli juuri ennen puhelinsoittoa kotiutunut Forsmanin teekoulutuksesta, ja alkoi tohista puhelimessa innoissaan teen eri laaduista, niiden valmistuksesta, erilaisista teepannuista sekä siitä kuinka Forsmanin teemyymälässä oli esillä noin 250 eri irtoteelaatua.

forsman tea teekoulutus (3)

Olimme jokunen aika ennen äitini soittoa joutuneet päästämään Kodan viimeiselle matkalleen, ja saaneet siitä syystä ystäväpariskunnalta lahjaksi ihanan selviytymispaketin, joka piti sisällään mm. erilaisia teitä, suklaita sekä kirjan teen historiasta. Olin aloittanut lahjaksi saamamme teekirjan lukemisen äitini soiton aikaan, ja jotta tämä postauksen alkuosa ei lopu ihan vielä, on pakko kertoa, että olin lisäksi opintovapaalla, jonka aikana lopetin tyystin kahvin lipittämisen ja siirryin kokonaan teen juojaksi. Kun lopputyöni viimeinen versio oli palautettu arvioitavaksi toukokuussa, aloin järjestää äitini ylistämää teekoulutusta omille ystävilleni, sillä teestä oli tullut minulle kuin varkain edellisten kuukausien aikana osa arkea.

forsman tea teekoulutus (2)

Elokuun 19. päivä astelimme reippaan 10 hengen porukkamme kanssa Vantaalla sijaitsevan Forsman tean teekauppaan, jossa teekoulutuksia nykyään järjestetään. Teekauppa on iso, ja se on samassa rakennuksessa Forsmanin tehtaan kanssa. Kauppaa ei suljeta koulutusten ajaksi, vaan liikkeessä voi vierailla ihan rauhassa myös koulutusten aikaan. Teekauppa, ja samalla koko Forsmanin tehdas, sijaitsee Vantaalla Jumbon ja lentokentän välimaastossa. Bussilla ei kovin lähelle pääse, joten oma auto helpottaa paikalle pääsemistä hurjasti.

Vaikka paikalle on ilman autoa hieman hankala päästä, kannattaa jokaisen teehullun jossain välissä siellä käydä. Teevalikoima on valtava. Isoja punaisia irtoteetä sisältäviä pelttipurkkirivejä on silmänkantamattomiin, jonka lisäksi teekaupassa on suuri valikoima kaikkea muuta teehen liittyvää – on kuppeja, kippoja, kirjoja, sihvilöitä, teepannuja, pressopannuja yms. Kaiken kukkuraksi kaupan työntekijöillä on vankka tietämys teistä, joten kysyä kannattaa jos mikään asia mietityttää.

forsman tea teekoulutus (6)

forsman tea teekoulutus (4)

Teekoulutuksen aluksi valitsimme pitkän pöydän päästä oman paikkamme. Jokaisen eteen oli katettu teekuppi aluslautasineen. Pöydän päässä meitä odotti myös herkulliset täytetyt croissantit sekä kasa erilaisia pieniä herkkupaloja. Nam!

Koulutuksen alkupuolella matkasimme kuvien kera Intiaan sekä Kiinaan, jotka ovat Forsman tean suurimmat toimittajamaat. Opin heti aluksi, että oli kyseessä sitten valkoinen, musta tai vihreä tee, ovat ne kaikki peräisin teekasvista (Camellia sinnesis). Teekasvi pidetään noin 120-senttisenä, jotta sen lehtiä on mahdollisimman helppo kerätä käsin ilman, että selkä menee rikki ensimmäisen työvuoden aikana.

Se minkämoista teetä kerätyistä lehdistä sitten tulee, on kokonaan valmistustavasta kiinni. Valkoisen teen salaisuus on se, että keräämisen jälkeen teen lehdet ainoastaan kuivatetaan. Valkoisella teellä on eniten virkistäviä vaikutuksia. Valkoista teetä tulisi hauduttaa noin 80-asteisessa vedessä.

Musta tee valmistetaan fermentoimalla teekasvista kerätyt lehdet. Älkää kysykö sen tarkemmin, mutta muistaakseni fermentointi tarkoitti sitä, että lehdet laitetaan hapettumaan keräämisen jälkeen. Mitä mustempaa musta tee on (kuiva irtotee, ei valmis teejuoma), sen huonolaatuisempaa tee on. Vähän hassua, sillä nimestä voisi päätellä jotain ihan muuta. Mustalla teellä on eniten ruoansulatusta edistäviä vaikutuksia. Mustaa teetä voi huoletta hauduttaa melkein 100-asteisessa vedessä.

Oma suosikkini, vihreä tee, valmistetaan kuten musta tee, mutta fermentoinnin aika on lyhyempi kuin mustassa teessä. Lyhyemmällä hapettamisella teelehtien ominaisuudet säilyvät lähes muuttumattomina, jonka vuoksi vihreät lehdet jäävät vihreiksi. Vihreässä teessä on K-vitamiinia, jonka lisäksi se edistää rasvan palamista ja poistaa kropasta nesteitä. Vihreää teetä tulisi hauduttaa teelaadusta riippuen 60-90-asteisessa vedessä.

forsman tea teekoulutus (1)

Kotiin olen ostanut teenjuonnin aloittamisen jälkeen ainoastaan irtoteetä. Se ei ole ollut ihan huono valinta, sillä pussiteissä käytetään ns. kaikki ylimääräinen mikä irtoteen valmistuksessa jää yli. Tämän takia pussiteitä joudutaan maustamaan rutkasti, sillä teen aidoin maku ja terveysvaikutukset ovat tipotiessään. Teekoulutuksessa sain nimittäin kuulla, että irtoteetä voidaan hauduttaa teestä riippuen jopa 3-5 kertaa! Eikä teelehdet ole tämänkään jälkeen käyttökelvottomia, vaan niillä voidaan vielä maustaa sämpylätaikinoita, munakkaita ja jopa marinoida lihaa.

Kaikki siis ostamaan jatkossa irtoteetä pussiteiden sijaan. Irtoteetä hauduttaessa tulee sihdin olla iso. Kuivatut teelehdet turpoavat hauduttamisen aikana rutkasti, ja liian pienessä sihdissä osa lehdistä ei pääse edes avautumaan ja antamaan teelle makua. Itselläni on käytössä mukin yläosan päälle laitettava aukinainen siivilä, jossa teelehdet saavat möllötellä vapaasti. Samanlainen löytyy myös valkoisesta Marimekon Oiva-teekannustani, josta kittaan vihreää teetä joka aamu melkein litran.

Moni tietää, että vihreä tee kitkeröityy helposti. Tiedättekö mistä se johtuu? Intian maaperässä on paljon tanniinia, jota taasen ei löydy niin suuria määriä Kiinan maaperästä. Tästä syystä kaikki Intiasta tulevat teet kitkeröityvät helposti. Kiinalaisten kanssa ei samaa ongelmaa ole, ja kiinalaisia teitä voidaankin hyvin valmistaa myös pressopannuissa, sillä vaikka teelehdet möllöttäisivät pannun pohjalle 30 minuuttia, ei teestä saa helpolla kitkerää. Kitkerätöntä teetä on muuten myös venäläisten oma, todella vahva kruusilainen teelaatu, jota venäläiset lipittävät samovaareista. Tai siis samovaarissa on vain keitettyä vettä, ja vahva tee on erikseen omassa pienessä pannussa. Venäjälle viedään nykyisin paljon maustettuja teitä, sillä vesi maistuu Venäjällä pahalle.

forsman tea teekoulutus (5)

Rooibos on varmasti monelle tuttu. Kyseessähän ei ole oikeasti tee, sillä rooibos valmistetaan Kalaharin autiomaalla kasvavasta yrttikasvista, eikä siis teekasvista. Samaan yrttisarjaan menee myös uusin suosikkini mate, joka on peräisin etelä-Amerikasta.

Matella on sanottu olevan jopa 4-7 tuntia kestävä virkistävä vaikutus! Ostin matea isohkon pussin työpaikalle, jossa olen juonut sitä usein iltapäivisin kun väsymys alkaa painaa tai takana on liian pitkä ja uuvuttava palaveri. Mate virkistää, vie nälkää ja auttaa myös kuulemma krapulaan. Matea ei saa hauduttaa kiehuvassa vedessä, 70-80 asteinen vesi on matelle parasta.

forsman tea teekoulutus (7)

Missä ja mitä maksaa?

Alkoiko teejutut kiinnostaa? Jos alkoi, niin kerää sinäkin oma porukka kasaan ja suuntaa Vantaalle Forsmanin teekoulutukseen. Teekoulutuksen hinta on 15 euroa henkilöltä, minimilaskutus kuitenkin 10 henkilöltä. Kesto on yli 2 tuntia (meillä meni puoli kuudesta yhdeksään ostoksineen). Koulutus tulee varata etukäteen, ja illan teeman voi sopia myös erikseen. Koulutukseen osallistujat saavat koulutuksen jälkeen 10 % alennuksen teekaupan tuotteista. Lue teekoulutuksesta lisää Forsman teen nettisivuilta.

Meidän teeporukalta lähtee isot suositukset! Teekaupasta voi käydä hakemassa myös ilman koulutukseen osallistumista vaikkapa joululahjoja kaikille teeintoilijoille, valinnanvaraa on valtavasti.

Formsan Tee
Suokalliontie 7
01740 Vantaa

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Forsmanin teekoulutus Vantaalla

  1. Pääse julkisilla aika näppärästi. (syyskuu 2015)
    Nuolitien pysäkki (V 4114) on siinä kohdalla (kehä lll länteen).
    Bussit 572, 574, 572k, 632,616

    Nuolitien pysäkki (V 4113) Kehä lll itään (alikulku kohdalla)

    Bussit 574, 572,572k,632B, 616

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s