Joulukalenteri 5: Perinteinen piimäjuusto

Voin tunnustaa heti alkuun, ettei mulla vielä pari kuukautta sitten ollut mitään hajua siitä, kuinka helppoa ja vaivatonta juuston tekeminen on kotioloissa. Olin siinä käsityksessä, että juustoa pitäisi vähintäänkin kirnuta monta päivää (no, ainakin monta tuntia) kädet väärinä, jotta sitä voisi ylipäätään kutsua jonkinlaiseksi juustoksi. Mutta kuinka väärässä minä taas olinkaan.

piimäjuusto_c_joulu_.jpg

Piimäjuuston tekeminen käy tunnissa, jonka lisäksi juuston pitää antaa tekeytyä jääkaapissa vähintään yön yli. Ja siinä se. Meillä ei ole kotona ollut piimäjuustoa koskaan jouluna ruokapöydässä, vaikka kyseessä on hyvinkin perinteinen jouluherkku. Piimäjuusto on miedonmakuinen, ja se passaa mainiosti muiden jouluruokien kanssa yhteen. Erityisen hyvin piimäjuusto sopii rosollin, saaristolaisleivän sekä alkupalakalojen kaveriksi. Omasta mielestäni piimäjuusto maistui parhaalta sillien kanssa. Mieto juusto pehmensi mukavasti vahvojen ja suolaisten sillien makua.

piimäjuusto (1)

Tyttöjen jouluun väkersin sitten ihka ensimmäisen itse tekemäni juuston. Piimäjuuston kauniin muotin sain lainaan äidiltäni, joka on ostanut juustomuotin Sipoossa sijaitsevasta Gumbostrand Konst & Form -myymälästä. Juustomuotin sijaan piimäjuuston tekemiseen voi käyttää hyvin myös esim. siivilää, tai mitä tahansa muuta astiaa, josta hera pääsee valumaan läpi.

Juustomuotin tai siivilän lisäksi piimäjuuston valmistukseen tarvitaan sideharso. Meillä ei sideharsoa ollut, mutta kun mainitsin asiasta lounaalla työpaikalla, kiikutettiin työhuoneeseeni heti seuraavana päivänä käyttämätön vauvan vaippasideharso, joka toimi juuston tekemisessä enemmän kuin hyvin. Apteekin haavoille yms. tarkoitetuilla sideharsoilla ei varmaan tee mitään, vaippasideharso on paras vekotin juuston tekoon.

piimäjuusto (4)

Ja sitten hommiin! Näin se juusto valmistuu.

Piimäjuusto

4-6 annosta

  • 1½ litraa täysmaitoa
  • 2 kpl luomu kananmunaa
  • ½ litraa talous- tai kirnupiimää
  • ½ tl suolaa

1. Kuumenna maito kattilassa melkein kiehuvaksi, välillä sekoittaen.

2. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Sekoita munat ja piimä keskenään. Kaada seos kuuman maidon joukkoon kattilaan. Katkaise lämpö ja anna kattilan olla levyllä lämpimässä noin puolen tunnin ajan, kunnes juustomassa ja hera erottuvat toisistaan.

3. Kostuta sideharso ja vuoraa sillä puinen juustomuotti. Laita juustomuotin alle syvä lautanen, jotta hera pääsee valumaan sinne eikä sotke paikkoja.

4. Nosta juustomassaa reikäkauhalla muottiin. Ripottele suolaa juustomassakerrosten väliin.

5. Peitä juustomassa sideharsolla ja aseta sen päälle paino. Anna heran valua jääkaapissa yön yli.

6. Kumoa juusto tarjoiluastialle ja koristele halutessasi esim. tuoreilla yrteillä. Juusto säilyy jääkaapissa hyvänä muutaman päivän ajan.

piimäjuusto (3)

Advertisement

4 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenteri 5: Perinteinen piimäjuusto

  1. Minulle piimäjuusto on kuulunut lapsuudesta saakka joulupöytään. Vaikka minä järjestäisin joulun, tuo äitini aina juuston.

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s