Piazza Bra ja Veronan Arena

Lähes jokainen turisti näkee Veronasta varmasti ensimmäisenä Piazza Bran. Tai ainakin tuntee konkreettisesti olevansa Veronassa samalla kun astelee ensimmäiset askeleet suurella keskusaukiolla, jonka keskellä mahtailee valtavan kaunis roomalaisaikainen amfiteatteri. Upean Arena-amfiteatterin lisäksi tämä Veronan uusi keskusaukio toimii koko kaupungin yhdyskohtana ja julkisen liikenteen keskuspaikkana.

Verona10Verona14Verona16Verona12

Piazza Brata hallitsee siis komea, yllättävän hyvin säilynyt 2000 vuotta vanha amfiteatteri. Itse piazza on syntynyt amfiteatterin ympärille 1700-luvulla. Piazza Bran nurkalta lähtee vilkas jalankulkukatu Via Mazzini kohti Veronan vanhaa keskustaa ja sen omaa keskiajalla muotoutunutta keskusaukiota Piazza delle Erbeä. Via Mazzini on elegantti ja hienostunut ostoskatu, jossa luottokortin voi laittaa helposti vinkumaan ihan tosissaan. Via Mazzini on nimittäin Veronan pääshoppailukatu, joten sinne kannattaa suunnata, jos ostokset kiinnostavat.

Verona11

Piazza Bralla nököttävä Arena-amfiteatteri on yksi Italian suurimmista. Sinne mahtui alun perin noin 30 000 henkilöä, ja vielä nykyään teatteri vetää sisäänsä noin 20 000 henkeä. Arena on ollut vuodesta 1913 alkaen Veronan oopperajuhlien päänäyttämönä. Todella isoksi harmiksi meidän viime kesäisen visiittimme aikana näytöksissä oli muutaman päivän tauko, emmekä päässeet kokemaan upeaa kulttuurielämystä lämpimässä illassa 2000 vuotta vanhassa amfiteatterissa, jossa kuulemani mukaan on täydellinen akustiikka, ja joka on eittämättä yksi upeimmista näyttämöistä maailmassa.

Knoppitietona on pakko kertoa, että vuodesta 1913 lähtien Arenalla on esitetty Aida-oopperaa. Se esitettiin Arenalla Verdin (eli siis Aidan säveltäjän) satavuotissyntymäpäivän kunniaksi, ja on siitä asti pysynyt Arenan vakionumerona. Voi jestas jos olisimme viettäneet Veronassa muutaman päivän pidempään ja päässeet kokemaan Aidan massiivisen juhlamarssikohtauksen..

Verona1Verona2Verona3Verona13Verona15

Vaikka oopperajuhlat olivat täydessä käynnissä reissumme aikana, pääsi Arenaan tutustumaan normaalin tapaan. Tai ei nyt ihan normaaliin, pääsylippu oli hieman edullisempi kuin normaalisti, sillä oopperajuhlien kulissien vuoksi ihan jokaiseen paikkaan ei Arenalla päässyt tutustumaan.

Me lähdimme kurkistamaan massiivisen Arenan sisätiloja illansuussa. Veronassa oli tuolloin hurjan lämmintä ja viilenevä ilta oli paljon mukavampi aika vierailla amfiteatterin sisällä. Vaikka turistikausi kävikin kuumana, ei Arenan sisällä ollut meidän lisäksi kuin muutama muu turre.

Kiipesimme herra Longfieldin kanssa pienen kierroksen päätteeksi Arenan ylimmille kivipenkeille, josta sitten ihmettelimme pitkän tovin suurien kulissien kokoamista seuraavaa esitystä varten. Permannolle oli levitetty suuri punainen matto, jonka päällä olevilla tuoleilla kulttuurinnälkäiset herrat, rouvat ja leidit saisivat muutaman päivän päästä kokea jotain unohtumatonta.

Verona5Verona4Verona7Verona6Verona9_c_matka_

Me istuimme päät hieman pyörällä Arenan kivipenkeillä, ihmetellen miten kauniilta Arena näytti auringonlaskun aikaan. Kova kivi sai ylleen uuden, pehmeämmän sävyn ja mukavan viileä tuuli lävitsi löysän kesämekon. Tuntui hyvältä olla siellä. Lomalla.

Verona8

66 kommenttia artikkeliin ”Piazza Bra ja Veronan Arena

 1. Kävimme Veronassa muutama vuosi sitten. Olimme kaupungissa spottailemassa sitä kuuluisaa parveketta niin aikaisin, että mitkään paikat eivät vielä olleet auki. Tämä upea Arenakin tuli siis katsottua vain ulkoapäin.

  Syynä tähän näin pikaiseen käyntiin oli järkyttävä kuumuun, joka pakotti pysyttelemään oman Agriturismo paikan pergolassa. Sieltä tosin aukeni aivan käsittämättömän hieno näkymä Veronan ylle, joten ei jäänyt harmittamaan.

  • Meidänkin vierailun aikaan Veronassa oli järkyttävän kuuma! Juuri siksi mentiinkin Arenalle vasta illalla kun pahimmat helteet olivat ohi. Liika on liikaa, vaikka länmöstä normaalisti kovasti pidänkin.

 2. Aika näyttävä paikka!
  En ole vielä käynyt Veronassa, mutta olen kyllä pari kertaa katsonut lentoja sinne, kun matka Italiaan on ollut suunnitteilla. Siellä voisi käydä jo ihan sen takia, että Proseccoa tehdään juurikin Veneton alueella :)

  • Oih kylmä Prosecco! :P Verona on kyllä näyttävä ja kaunis, mutta kuitenkin sopivan pieni otettavaksi haltuun ihan jalan.

 3. Upean näköinen paikka! Verona on minulta vielä näkemättä, on vain ajeltu siitä ohi kun matkattiin Gardalta Venetsiaan. Jos tulee seuraava kerta niin täytyypä pysähtyä katsomaan tuota areenaa ja muutenkin käydä kiertelemässä.

  • Meillä oli sama reitti, me tehtiin vain parin päivän stoppi Veronassa ennen kuin jatkoimme matkaa Venetsiaan. :) Kaunis Verona kyllä oli!!

 4. Veronassa en ole käynyt ja Italia on muutenkin vielä varsin vähän reissattu maa. Rakastan kuitenkin Italian pitkää historiaa ja siitä edelleen jäljellä olevia valtavia rakennuksia ja raunioita. Olen ensi viikolla suuntaamassa Roomaa, josta odotan juuri historian siipien havinaa :) Veronastakin varmasti pitäisin!

 5. Tässäpä hyvä muistutus, minne voisi joskus lähteä vaikka hääpäiväviikonloppua viettämään. Verona kun on sen yhden parvekkeen asiosta myös romanttisen kaupungin maineessa. Arenakin pitäisi joskus nähdä, oopperalla tai ilman. Jopa minä tunnistan tuon mainitun Verdin Marcia Trionfalen ja pidän siitä. Olen vaihtanut Veronassa junaa tai bussia kolmesti, mutten ole ehtinyt tutustua kaupunkia ollenkaan. Seuraavalla kerralla täytyy päästä tutustumaan Veronaan paremmin.

  • Juhlamarssi on upea! Vielä joskus livenä! Veronassa ei varmaankaan, mutta jossain. :) Siitä kuuluisasta parvekkeesta tulee blogiin postaus itse asiassa huomenna. Hauska tarina on senkin takana. <3

 6. Upea paikka, mulla on yhä Euroopan kokoinen aukko matkailusivistyksessä… Täytyy lisätä taas bucket listiin, toivottavasti aika ei lopu kesken.

  • Hyvä on aloittaa kaukomaista, eläkkeellä jaksaa lentää paremmin lyhyitä lentoja Euroopassa. ;) Matkarikasta vuotta 2016!

   • Oho, tässähän sitten kävi niin, että vietän kesällä kuukauden Veronan kupeessa vapaaehtoishommissa :) Kauhean vaarallista lukea näitä blogeja ….

    • Oi Tanja! Upeaa matkaa! :) Sunnuntaistriimi on aika petollinen. Tajuan aina miten monta upeaa ja kiehtovaa kohdetta on vielä näkemättä.

 7. Vau! Onpas hienon näköinen paikka ja ihan meni kylmät väreet, jos tuo akustiikan toimivuus tosiaan pitää paikkansa ja oopperan mahtipontiset sävelet kaikuisivat ympärillä. Huh hienoa ja toivottavasti joskus :)

  • Kyllä akustiikan pitäisi Arenalla oli ihan huippu. Siellähän konsertoi paljon myös poppareita ja rokkareita. Madonna voisi olla aika cool nähdä livenä täällä. :)

 8. En ole Veronassa käynyt, mutta nyt jostain kumman syystä tuli sinne hinku ja erityisesti päästä katsomaan Aidaa… :D Vaikka en edes ole mikään suuri oopperan ystävä, mutta olisihan se varmasti aivan valtavan hieno elämys tuollaisella näyttämöllä!

  • Ensi vuoden oopperajuhlille sitten vaan, ovatkohan liput jo myynnissä? En minäkään suuremmin oopperaa ymmärrä, mutta tarpeeksi ”helpoissa” esityksissä kyllä tykkään käydä. Musikaalit ja baletit ovat olia suosikkeja. :) Mutta jos käy kerran, niin Aida ja Arena olisivat aika upea kombo!

 9. Meilläkin on jäänyt Verona välistä. Italiaan kuitenkin rakastuttiin pari vuotta sitten täysillä ja ihan varmasti tullaan sinne vielä lähtemään. Kenties Verona voisi sitten olla listalla. En tiennyt, että kaupunkiin liittyy niin paljon muutakin kuin se parveke, muuten ehkä oltaisiin tehty visiitti jo viime kerralla! Ihanasti pääsi Italian tunnelmaan tätä lukiessa, matkakuume!

  • Tänään tulee postausta siitä parvekkeesta. :) Verona oli paljon muutakin kuin parveke. Niin kaunis ja kompakti paikka, jossa on historiaa vaikka kuinka monta kerrosta. Aika passeli viikonloppukohteeksi, ei siellä kauempaa aikaa tarvitse.

 10. Italia onkin meillä vielä kokonaan käymättä. Kovasti sinne haluaisin, mutta jotenkin aina tulee lähdettyä jonnekin kauaksi lomalla. Ehkäpä jo tänä kesänä voisi tuo italia olla vuorossa. :)

  • Sinne vaan! Tämä oli meidän toinen kerta ja eiköhän Italiaan pidä vielä joskus palata kolmannenkin kerran. Veronaa varten ei kannata kyllä paria päivää enempää varata, kyseessä on kuitenkin suhteellisen pieni kaupunki.

 11. Ihaniaa Italia-tunnelmaa. En ole Veronassa koskaan käynyt, Italiassa kyllä muuten. Olisihan kuuluisa parveke tietenkin hienoa nähdä, oopperasta nyt puhumattakaan! :)

 12. Tuolla amfiteatterissa olisi kyllä kiinnostavaa käydä näytöksen aikaan. Veronassa(kaan) en ole käynyt, ainoalla Italian-käynnilläni vuonna 2005 ajelin Sveitsistä Venetsiaan. Mielenkiintoinen myös tuo Romeo ja Julia -kertomus.

  • Olisi ollut upea kokemus, vähän harmittaa vieläkin.. Mutta ainahan sinne pääsee uudestaan. Ja kiitokset myös parvekepostauksen kommentista! Mulla oli ainakin vähän koko tarinan juuret hukassa. No nyt on selvitetty nekin! :)

 13. Me käytiin Veronassa päiväseltään Garda-järveltä ja jotenkin onnistuttiin missaamaan koko amfiteatteri! Mitenhän se on ollut mahdollista… paha sanoa. Tekisi mieli poiketa uudelleen, tällä kertaa keväällä tai syksyllä sillä viimeksi heinäkuun helteessä paikka oli aikamoinen pätsi. Mutta hurmaavalta kaupungilta vaikutti äkkiseltään.

  • Miten te olette onnistuneet olla huomaamatta Arenaa?! Hahhaa! :D Pätsi oli meidänkin aikaan aivan keksäkuun lopussa, kevät tai syksy olisi kieltämättä fiksumpi aika käydä täällä.

  • Kyllä Veronaan kannattaa ehdottomasti mennä muunkin kuin Romeon ja Julian takia, upea pieni kaupunki, joka hivelee silmiä. <3

 14. Oi vitsi, olisi niin upeaa nähdä Aida Veronassa…. <3 Harmi, että missasitte esityksen! Oon osallistunut Aidaan vaan soittamalla itse oopperan montussa, mutta kylmät väreet menee töissä ollessakin Verdin upeasta musiikista. Italiassa olen käynyt vaan pari kertaa Roomassa – pitäisi ryhdistäytyä ja alkaa koluta näitä upeita historiallisia kulttuurinähtävyyksiä pikku hiljaa!

  • Colosseum on toki paljon massiviisempi ja suurempi kuin Veronan Arena, mutta muuten ovat kyllä hyvin samankaltaiset.

 15. Tuohon ”Lomalla” -tunteeseen on ihana samaistua! Kun ei ole kiire minnekään. Kun voi vaan istuskella ja nauttia kauniista pienistä asioista. Antaa tuulen hulmuttaa mekkoa ja hiuksia. Parhautta!
  Titta

 16. Kuvista voi aistia ihanan, hämärän ja lämpimän illan :) Nuo rakennukset ovat niin kauniita, että varmasti olisi jo elämys tuolla kaduilla haahuilu ja eksyminen. Olemme käyneet Italian suunnalla vain Venetsiassa, joka tosin lumosi siinä määrin että maata olisi kiva nähdä enemmänkin.

 17. Jos yhtään lohduttaa niin myös minulta jäi amfiteatteri kokematta ja näkemättä ja koko Veronan läpi menimme niin että viuh vain. Ei olisi ehkä kannattanut. Jotenkin vain ooppera tuntui niin kovin yläluokkaiselta kansanhuvilta.

  • No teitä on nyt useampi! Ooppera on aika hankalaa, varsinkin ihan aloittelijoille (minä kuulun siihen sakkiin myös). Olen yrittänyt kuitenkin valita ns. helppoja ja komeita oopperoita, joista on iloa myös silmille, jos tarina menee ohi. Lisäksi luen aina ennen näytöksiä käsiohjelmat juonineen tarkasti läpi – näin pysyn mukana esityksessä paljon paremmin ja voin keskittyä ihailemaan upeita lavasteita ja pukuja. :)

 18. Ihan Italian näköistä! Meillä Italia on jäänyt aika vähiin, kun siippa ei voi oikein kyseistä maata sietää :-)

  • Hhaha! Mun mies on kovasti espanjalaisia ja norjalaisia vastaan. Ja ne on tietty musta ihania paikkoja, vaikka Norjassa en tosin ole koskaan edes käynyt..

 19. Ompahan komea amfiteatteri, ja aikamoiset puitteet oopperalle! En ole vielä Italiaan kerinnyt, mutta Kroatian Pulassa oli tuollainen vähän samannäköinen mini-Colosseum. Tuollainen Italian viilenevä kesäilta kyllä kelpais nyt tähän väliin! :)

  • Kroatia on varmaan meidän seuraava matkakohde. Mitään ei olla vielä varattu, ensin pitäisi alkaa suunnitella reissua. Mies on kuitenkin nyt pitkään työmatkoilla, ja yksin on hieman tylsää suunnitelmia tehdä. Toivotaan kuitenkin, että pääsemme näkemään kauniiksi kehutun Kroatian luonnon kesällä!

 20. Nyt mietin vain sitä, miksi olen aina vain ajanut Veronan ohi… Kyseistä kaupunkia kohtaan tämän amfi-teatterin takia kiinnostukseni nousi heti huippuunsa, joten jospa löydän itseni oopperasta vielä… No joo, mutta ilman muuta Veronaan seuraavalla sinne päin suuntauvalla reissulla. Italia on pop!

  • Italiassa on niin paljon kivoja kohteita, että varmasti yksi pienehkö Verona jää muiltakin välistä. Mutta onneksi sinne pääsee aina takaisin, ja Suomestakin käsin oikein kätevästi. :)

 21. Veronasta muistan Julian parvekkeen tuottaman pettymyksen: kuinka pieni ja vaatimaton. :) Arena on kyllä valtava. En käynyt sisällä, mutta muistan nähneeni jotain konserttitaltiointia sieltä. Mieletön akustiikka (jos olematon musiikkikorvani jotain osaa sanoa). Söin siellä myös parasta jätskiä. Veriappelsiini oli maku. :) Hassuja pieniä muistoja maailmalta.

  • Kesä ja jätski kuuluvat yhteen! :P Julian parveke oli tosiaan aika pieni. Mutta hieno tarina sen taakse kuitenkin kätkeytyy. :)

 22. Upeita kuvia, tuo ooppera olisi ollut varmasti upea kokemus. Mulla on hauskana sattumana täällä kotona koira, joka on saanut nimensä Verdin Naamiaishuvien mukaan, heh. Upeaa historian havinaa tuollainen iso amfiteatteri keskellä kaupunkia!

  • Kiitos Karoliina! Italiassa on niin hurjasti kohteita, että varmasti usea upea paikka jää välistä! Mutta onneksi välimatkat ovat tässä maassa lyhyitä, ja vuokra-autolla pääsee liikkumaan helposti.

 23. Oi ihana Italia! Ensi kesäksi lennot varattuna Milanoon. Reilu kaksi viikkoa oleilua Riomaggiooressa ja Comolla. Tuskin maltan odottaa. Siellä on paljon nähtävää, Veronaankin olisi kiva päästä mutta kaikki ajallaan. Pidän historiasta ja nuo amfiteatterit erityisesti kiinnostaa. Kauniit kuvat.

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s