Auringonlasku Adige-joen varrella Veronassa

Verona10_c_matka_

Päivä on ollut pitkä. Olemme saapuneet Veronaan aamupäivällä Gardalta, ja kävelleet koko päivän paahtavassa kuumuudessa pitkin Veronan kauniita katuja. Olemme käyneet tutustumassa tarkemmin mm. Julian parvekkeeseen, syöneet hyvin ja nyt kipitimme melkein juoksujalkaa massiiviselta Veronan Arenalta kohti Pietra-siltaa, jotta emme missaa auringolaskua Adige-joen varrella.

Verona_195

Veronaa ympäröi lähes 10 kilometrin mittainen vanha kivimuuri. Muurin sisäpuolella on Veronan historiallinen keskus, joka on kuulunut vuodesta 2000 UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Kaupungin historiallista keskustaa halkoo Adige-joki, joka on Po-joen jälkeen Italian toiseksi pisin joki.

Veronan historiallinen keskus sijaitsee Adige-joen mutkassa. Joki on suojellut kaupunkia aikoinaan hyökkääjiltä, mutta aikojen saatossa Adige-joen yli on luonnollisesti tehty useampikin silta.

Verona_191Verona_196Verona_1914Verona_197

Tunnetuin Veronan silloista on nimeltään Pietra, joka sijaitsee Veronan historiallisen keskustan pohjoispäässä. Kyseinen kaarisilta on Veronan vanhin. Silta tuhoutui lähes kokonaan toisen maailmansodan aikana, mutta se rakennettin uudelleen alkuperäisistä kivistä vuonna 1957, ja nököttää vielä nykypäivänäkin ylväästi pystyssä Adige-joen päällä.

Verona_1912Verona_199Verona_1910Verona_194Verona_193

Pietra johdattaa sillalla kävelijät suoraan vanhasta kaupungista roomalaiselle teatterille (Roman theatre of Verona), jota ei tule sekoittaa Bra-aukiolla olevaan Arena-amfiteatteriin, jossa mekin vierailimme reissumme aikana.

Roomalainen teatteri on rakennettu ensimmäisellä vuosisadalla eaa. (eli yli 2000 vuotta sitten). Aivan teatterin vieressä virtaava Adige-joki on innokas tulvimaan, ja ennen muinoin teatterin suojaksi rakennettiin Adige-joen varrelle kaksi isoa seinää, joiden tehtävänä oli estää tulvavesien nouseminen teatteriin. Nämä seinät ovat murtuneet ajan saatossa, mutta itse teatteri on säilynyt ihmeen hyvin kasassa. Siellä järjestetään edelleen esimerkiksi Veronan oopperajuhlien aikaan hieman pienempiä esityksiä kuin mitä itse Arenalla järjestetään. Meidän visiittimme aikana roomalaiselle teatterille oli rakennettu lava ja mustat penkit oli rivitetty lavan eteen järjestelmällisesti.

Verona18Verona17Verona_192

Pietra-sillalta meidän matkamme jatkui herra Longfieldin kanssa joenvartta pohjoiseen. Aurinko laski maalaten maiseman kauniin pehmeäksi. Päivän aikana kävellyt kilometrit painoivat jaloissa, päivä oli ollut todella kuuma, mutta vihdoin vilpoinen iltatuuli helpotti oloa ja kevensi askeliamme kummasti. Joenvarrella saatettiin nähdä myös hymyilevä, helmojaan hulmutteleva Huli..

Verona_1913Verona9Verona_1911

Verona pitää sisällään monen monituista kerrosta historiaa, ja niitä voi ihailla halutessaan esimerksiksi Adige-joen varrella auringonlaskun aikaan. Kaupunki on täynnä vanhanajan romantiikkaa, ja se antoi meille muutamassa hassussa päivässä paljon. Seuraavana päivänä meidän matkamme jatkui reissumme viimeiseen kohteeseen, tarunhohtoiseen Venetsiaan.

Verona_198

2 kommenttia artikkeliin ”Auringonlasku Adige-joen varrella Veronassa

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s