Imatrankoski ja Imatran Valtionhotelli

Moö, Herra Longfield täällä.

Mepäs mentiinkin pääsiäisenä Imatralle, käykö kateeksi? Jos ei, niin kohta kyllä käy. Imatra ei nimittäin ole mikään ihan turha kaupunki, vaan täällä sijaitsee yksi Euroopan mahtavimmista  nähtävyyksistä, jolle veti 1800-luvun lopulla vertoja ainoastaan Eiffelin torni jossain Parstuaisissa tai missä lie semmonen nököttääkään.

Imatrankoski5_c_matka_Imatrankoski1

Kyseinen ihmenähtävyys on Imatrankoski. Tätä luonnon aikaansaannosta ihan totta tultiin aikoinaan ihastelemaan pitkin Eurooppaa. Ensimmäiset turistit on kuuleman mukaan tulleet Imatralle jo joskus 1700-luvun aikana, ja vuonna 1772 jopa itse Venäjän silloinen keisarinna Katariina II teki seurueineen matkan Imatralle, vain jotta he pääsisivät ihastelemaan kosken suunnatonta pauhua. Koski on muodostunut ihan itsestään, kun Salpausselän taakse kerääntyneet vesimassat ovat etsineet reittiä alavampia maita kohti, ja ne sitten päättivät kaivertaa Imatran kohdalla kallioon reiän ja ryöpytä siitä näyttävänä vesimassana kohti Laatokkaa.

Imatrankoski11Imatrankoski7

1800-luvun lopulla kosken yli järjestettiin köysirata-ajeluja ja kaikenlaisia näytöksiä, ja paikalle sankoin joukoin vaeltaneet turistit jopa kaivertelivat kosken viereisiin kallioihin omia puumerkkejään mainostaakseen omaa visiittiään Imatran mahtavalla koskella. Nykyisinhän näitä ”Petteri oli täällä” ja ”Arja ja Joppe 4eva” töherryksiä on kiusaksi asti siellä sun täällä, mutta nämä 1800-luvun graffitit on ihan taltoilla tai jollain vastaavilla hakattu kiveen, ja osa niistä on tänä päivänä oikein valaistuksella ja opasviitoilla varustettu, jotta nykypäivän emiliat ja jonnet pääsee katsastamaan kuinka puumerkkejä tehtiin old school –tyyliin.

Imatrankoski3Imatrankoski14

Imatrankosken ympäristöön avattiin myös Suomen vanhin luonnonpuisto nimeltään Kruununpuisto vuonna 1842, ja turistimassoja majoittaakseen kosken viereen rakennettin hulppea hotelli. Ensimmäinen hotelli rakennettiin puusta, ja se paloi. Toinen hotelli rakennettiin samalle paikalle, taas puusta, ja kappas, sekin paloi. Kolmannen hotellin kohdalla viisaat imatralaiset vetivät lankoja yhteen, ja päättelivät että puuhotellin sijaan voitaisiin rakentaa seuraava versio kivestä, koska kivi ei välttis pala niin helposti kuin puu. Tämä 1903 kivestä rakennettu, melkoisen massiivinen ja krumeluuri Imatran Valtionhotelli seisoo kosken vieressä vielä tänäkin päivänä, ja se on yhä oikein näyttävä ilmestys. Me saimme tässä pytingissä ja sen viereen 2009 rakennetussa kylpyläosiossa viettää kaksi yötä pääsiäisen aikaan, ja paikka oli sisältäkin ihan yhtä tyylikäs kuin ulkoa.

Imatrankoski13Imatrankoski4Imatrankoski6

Harmillinen juttu tosin, että se Euroopan mahtavin nähtävyys, Imatrankoski, on tätä nykyä valtaosan ajasta kuivana. Vuonna 1920 kosken viereen alettiin rakennella vesivoimalaa. Voimalan avaamisen jälkeen vuonna 1929 koskesta virtasi vielä jokin määrä vettä jatkuvasti, mutta vuonna 1937 voimalaan lisättiin osio, ja sen jälkeen on koskesta juoksutettu vettä vain silloin kun ihminen on niin määrännyt tai laitokselta on kuulunut ”oho”.

Imatrankoski10

Kaikeksi onneksi näitä juoksutuksia yhä järjestetään näytösluonteisesti pitkin vuotta, ja myös jos siellä vesivoimalassa menee joku mönkään, kosken valtavat patoluukut avataan ja vesi ohjataan voimalan ohi vanhaan luonnon muovaamaan railoon. Näytöstyylisiä juoksutuksia kertyy aina kosken yli meneville silloille ja sen viereisille näköalapaikoille tänäkin päivänä katsomaan suuri joukko ihmisiä, tiedä vaikka silloin tällöin olisi vieläkin turisteja ympäri maailmaa kosken pauhua ihmettelemässä. Venäjällä ei enää ole keisaria sen koommin kuin keisarinnaakaan, mutta josko Vladimir Putin vaikka joskus tulisi koskea katselemaan, ties vaikka vielä innostuisi ratsastamaan ilman paitaa kosken läpi jollain taimenella.

Imatrankoski9

Meidän visiittimme aikana koski pysyi harmillista kyllä kuivana, oikein toivottiin kuivunutta kosken uomaa katsellessamme että voi kun hälytyskellot alkaisi soida, ja patoportit lähtisi avautumaan sen merkiksi että vesivoimalassa on käynyt joku härö. Mutta ei siellä mitään stiplua käynyt, valitettavasti. Toki koskenuoma on kuivuneenakin oikein vaikuttava näky, mutta olisi se hienoa katsella kun pato avataan ja vesimassat iskeytyy pitkin poikin uomaa ja sen pohjalle kertyneitä kiviä. Jäisi varmana se Parikkalassa tai jossain sijaitseva Eihvelin tornikin varjoon.

Imatrankoski8

9 kommenttia artikkeliin ”Imatrankoski ja Imatran Valtionhotelli

 1. Huomenta!

  Voi, kertokaa, millainen se itse hotelli oli? Onko se niin luxus ja glamour, mitä Valtionhotellin arvolle kuuluisi?
  Olen oikeasti haaveillut jo vuosia lomailusta siellä. Pienet on mullakin unelmat… :D

  Koskinäytöstä kävimme katsomassa viime kesänä prätkillä. Olihan se aika vaikuttava. Mutta ehkä se näytös on vähän liioiteltu termi… Porukkaa oli (imatralaisittain sanottuna) hitokseen ja sen huomasi myös kaupungilla. Hassu juttu oli, että lähes kaikki kaupat eli koko kaupunki oli jo kiinni, joten siellä me kaikki turistit heiluttiin ja odoteltiin sopivaa aikaa uomalle siirtymiselle.

  Kovin oli likaista ja ympäristö kulunutta, ei mitenkään kovin kaunista. Mulla oli ehkä liian vahvat mielikuvat Laila Hirvisaarelta… Ja oli muuten venäläisiä. Siinäpä jäimme pohtimaan, näkyykö se heikko rupla siinä, että he eivät lomaile Imatraa pidemmällä vai kuinkahan paljon heitä on joskus venäläisturismin kulta-aikana ollut.

  On muuten kiva lukea näitä matkajuttuja ihan kotimaasta! Suomi on niin hieno ja monipuolinen maa, että sitä ei aina muistakaan. :)

  • Pakko vielä tässä julkisesti oikoa, että en siis tarkoita venäläisturismissa olevan mitään huonoa. Päinvastoin! Ilman sitä olisi moni kylä sammuttamut valonsa jo ajat sitten.
   Koskellakin oli meidän lisäksemme pääasiassa vain venäläisiä ja jokunen saksalainen.

  • Hotelli oli kyllä sisältäkin oikein hieno, en osaa tämmösillä jugend- tai rokokoo-sanoilla mitään selittää mutta semmosta hienoa vanhanaikaista tyyliä ja sopivasti krumeluuria seassa :-) koskinäytös ois kyllä ollut kiva nähdä, varsinkin kun luki Wikipediasta että sitä kosken mouhua on tosissaan tultu 200 vuotta sitten tultu senaikaisilla välineillä katsomaan pitkältäkin asti, sen on siis pakko olla aika vaikuttava!

   Venäläisiä oli nytkin seudulla melko paljon, mutta mikäs siinä, hyvähän se on kun turisteja tulee. Venäläisistä turisteista ei kyllä ole kovin ruusuista kuvaa tullut kun niihin on maailmalla törmännyt, usein niiden käytös on aika sikamaista, mutta ainakin ne venäläiset joihin me Imatralla törmättiin oli kaikki oikein mukavia :-)

 2. Minäkin odotan innolla tietoa hotellista – mikälainen se oli? Näyttää ainakin linnalta :) Mistä tällainen vanhahtava termi ”valtionhotelli” oikein tulee?

  Ei olisi kyllä koskaan tullut mieleenkään käydä Imatralla, mutta miksipä ei – kiva, että kerroitte siitä. Haluaisin ehdottomasti nähdä kosken ”toiminnassa”!

  • Moikka! Näin paikkakuntalaisena voin sanoa vähän faktoja Imatrasta. :D eli Valtionhotelli on ollut alkuperäiseltä nimeltään Grand Hôtel Cascade ja sen on suunnitellut arkkitehti Usko Nyström. Valtionhotelli on toiminut myös sotilassairaalana ja jonkunasteisena tukikohtana toisen maailmansodan aikaan. Valtionhotellin nimi näin kansanomaisesti tulee varmaan näistä sota-ajan jutuista.

   Imatrankoski on taas tänävuonna ja varmaan ensivuonnakin vähällä ”valutuksella” koska siellä tehdään peruskorjauksia rakenteissa yms.

   Suosittelen käymään myös matkalla Valtionhotellin viereisessä ”kuppilassa” Cafe Kuohussa,jossa on mukava asiakaspalvelu ja näin kevättalvella ulkona on myös viltit lämmittämässä asiakkaita. :)

   • Wau, kiitos Kaisa näistä tiedoista. Todella kiehtovaa! En olisi uskonut sanovani tätä, mutta Imatralle on päästävä :)

    • Kiitos Kaisa kattavasta vastauksesta! Ja Suvi mene ihmeessä Imatralla käymään jos tilaisuus tulee, varsinkin jos vierailun pystyisi ajoittamaan sillee että sen koskinäytöksen voisi samalla käydä kokemassa niin varmana ei harmittaisi! Valtionhotellissa oli myös aika kiva ravintola, joten siellä vierailemalla pääsisi kattelemaan sitä taloa sisältäpäinkin :-)

  • Kiitos hyvästä linkistä, tuoltahan saa hyvin käsityksen siitä miltä linnan sisällä näyttää. Komea on mesta joka puolelta!

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s