Kotikutoiset lihapullat pyöräyttää valmiiksi nopeasti. Kun lihapullat kypsentää paistinpannun sijasta uunissa, saa maittavan kotiruoan aikaan vähällä vaivalla.
Meillä möllöttää pakastimessa monta kiloa Ratia Ranchin ylämaankarjan luomujauhelihaa. Kävimme Ratia Ranchilla aiemmin kesällä, ja nappasimme siinä samassa mukaamme pari kassia heidän luomulihaansa.
Kesäloman alussa kaivoin pakastimesta 700 g jauhelihaa, ja päätin tehdä siitä lihapullia. Tavoistani poiketen en kaivanut yhtään keittokirjaa avukseni, vaan viskasin jauhelihan kaveriksi summan mutikassa kaapeista löytyviä aineksia. Komboni toimi hyvin. Lihapullat eivät pitäneet sisällään kananmunaa taikka korppujauhoja, joten niiden rakenne oli normaaleja lihapullia murenevampi.
Pullien lisukkeeksi keitin fettucini-pastaa, ja tein myös pikaisesti ruskeaa kastiketta äidin vanhalla reseptillä. Lounas oli pöydässä pian, ja lihapullia napsittiin illan ja seuraavan päivän aikana vielä useasti jääkaapista ihan kylmiltään, hurjan hyviä niinkin.
Hulin lihapullat
pellillinen lihapullia riittää 4-6 hengelle
- 700 g ylämaankarjan luomujauhelihaa
- 2 kevätsipulia varsineen
- 1-1½ dl Santa Marian Medium Salsa-kastiketta
- 1 pkt Atrian pekonia silputtuna
- 1 rkl paprikamaustetta
- suolaa
- rouhittua mustapippuria
- 1-2 tl valkopippuria
1. Silppua sipuli sekä pekoni pieniksi paloiksi.
2. Sekoita käsin kaikki lihapullien ainekset isossa kulhossa sekaisin.
3. Pyörittele taikinasta isohkoja pullia leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
4. Paista lihapullia uunin keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia.
5. Tarjoa pastan tai perunoiden ja vaikkapa perinteisen ruskean kastikkeen kera.