Pasta. Tuo tuhottomasti muunneltavissa oleva ruoka, joka maistuu kaikille vauvasta vaariin. Pastan vääntää töiden jälkeen vartissa, mutta keittiössä saa halutessaan häärätä viikonloppuisin myös pidempään – pasta kun sopii ainakin meidän mielestä niin arkeen kuin juhlaan.
Aloin kaivaa blogin pastareseptejä, ja niitä tuli vastaan todella paljon. Ensin ajattelin nostavani ne kaikki tähän koostepostaukseen, mutta ei siitä olisi tullut mitään. Olisin kirjoittanut postausta vielä jouluna. Ja nyt olisi aikaa tunnista pariin ennen kuin nukkumatti tulee käymään.
Otetaan siis listaus mun mielestä parhaista pastoista, joita olemme kokkaileet herra Longfieldin kanssa tässä vuosien saatossa.
Punakastike
Punakastike on nakkimössön, jauhelihapasteijoiden, paksupohjaisen jauhelihapitsan sekä lettujen lisäksi the lapsuusruoka.
Punakastike oli yksi muutamista resepteistä, jotka kirjoitin muistiin, äitini ohjeiden mukaisesti, kotoa muuttoa edeltävinä viikkoina ostamaani Resepti-kirjaseen. Kirjoittamani resepti on edelleen minulla tallessa, paperin yläkulmassa lukee liilalla glitter-kynällä Punakastike ja perässä on hymiö. Otsikko on vielä havainnollisesti ympyröitä viivoittimen avulla punaisella tussilla.
Punakastike on yksinkertaisesti sanottuna mausteinen tomaattijauhelihakastike. On se myös aivan törkeän hyvää.
Nakkimössö
No sitten nakkimössön pariin, joka kuuluu myös lapsuuden herkkusapuskoihin.
Nakkimössö on legendaarinen ruoka. Se oli lapsuudessani sekä mun että isäni lempiruokaa. Sitä syötiin usein ja hartaasti samalla kun nakkimössön seassa olevista nakkipaloista taisteltiin viimeiseen palaseen asti. Nakkimössö tehtiin lapsuuden kodissani aina isoon vaaleanvihreään emalikattilaan, ja seuraavina päivinä sitä paistettiin voissa paistinpannulla. Maku vain parani parin päivän jääkaapissa makoilun aikana. Tartutin nakkimössöhimon aikojen alussa myös herra Longfieldiin.
Soijapyörykkäpasta pestolla ja rucolalla
Tämä soijapyörykkäpasta oli ensimmäinen ruoka, jossa käytin soijaa. Lopputulos oli tosi herkullinen, onnistuin saamaan mauttomiin soijapyöryköihin kunnolla makua marinoinnin avulla. Tätä pastaa on kokkailtu viimeksi yli kolme vuotta sitten, ja olin ihan unohtanut sen! Heti kun sen blogin kätköistä löysin, kirjoitin muistivihkoon, että tätä pitää tehdä pian uudestaan. Tehkää tekin!
Sinihomejuusto-punasipulipasta
Perusmauista haettua maustamista: happoja balsamietikasta, makeutta sokerista, suolaa purkista ja umamia sinihomejuustosta. Lisäksi väriä punasipulista, potkua tulisista valkosipulilastuista ja pureskeltavaa auringonkukansiemenistä. Näistä simppeleistä aineksista syntyy älyttömän hyvä pasta todella nopeasti.
Sinhomejuusto-punasipulipastan teko kestää suunnilleen spagetin keittämisen ajan, eli noin kymmenisen minuuttia. Tätä reseptiä voi siis oivallisesti käyttää myös arki-iltaisin, jolloin valmista ruokaa halutaan yleensä saada pöytään mahdollisimman helposti ja nopeasti.
Kampasimpukkapasta
Nam nam ja vielä kerran nam! Limen, chilin ja kookosmaidon liitto toimi paremmin kuin hyvin ja tämä kampasimpukkapasta vei kieleni mennessään. Resepti on taattua Sara La Fountain -laatua, joten tätä uskaltaa suositella isoon ääneen.
Iisi lämminsavulohipasta
Nappasin lämminsavulohipastareseptin talteen eräästä Maku-lehdestä. Resepti kuulosti todella simppeliltä, nopealta ja ennen kaikkea herkulliselta. Resepti ei pidä sisällään kovin montaa ainesosaa, joka sekin pisti silmääni kun reseptiin lehdessä törmäsin. Pastaa kokkailimme kevään korvilla ystäväni uudessa kodissa. Ja itse asiassa ystäväni pyysi pastan reseptiä minulta viime viikolla, hänen oli alkanut tehdä mieli sitä uudestaan. En yhtään ihmettele. Arkisapuskaa parhaimmillaan.
Pinaatti-pekonipasta uppomunalla
Tämän pinaatti-pekonipastan kokkailun yhteydessä tein ensimmäistä kertaa uppomunia. Se oli tietenkin vähän jännittävää, mutta loppupeleissä ihan iisi juttu.
Itse pasta maistui munineen päivineen oikein herkulliselta. Tätäkin pitäisi tehdä uudestaan, oikein vesi herahti kielelle kun vanhoja kuvia tästä pastasta katselin.
Siskonmakkarapasta
Siskonmakkarapasta kuuluu mun pitkäaikaisiin suosikkeihin. Tätä on kokkailtu moneen otteeseen. Siskonmakkarakeitto on myös ihan tosi herkkua, joten osasin jo etukäteen arvata, että tästä pastasta tulen pitämään.
Uskallatko sinä kokeilla?
Lovepasta
Lopetetaan tämä pastakatsaus listan söpöimpään annokseen, eli lovepastaan.
Jättimäiset lihapullat tarjoillaan pastoineen ja juustoineen yhdeltä isolta lautaselta kynttilänvalossa. Se on yhtä söpöä kuin Kaunotar ja Kulkuri -elokuvassa. ♥
Vesi herahti kielelle!
Teillä on love-pasta, meillä Meidän pasta a.k.a. Parisuhdepasta; pastan sekaan kaikkea mitä ei tarvitse kypsentää; tomaattikuutioita, yrttejä, kylmäsavukinkkua, mozzarellaa tai parmesanlastuja, pestoa tai tuorejuustoa. Valmistus kestää n. 10 min, sitä syödään aina silloin kun ei muuta keksi, aina yhtä hyvää.
Teidän parisuhdepasta kuulostaa oikein herkulliselta! Pastat (sekä munakkaat) ovat niitä harvoja ruokia, joiden kanssa uskallan irrotella ilman reseptejä. Lovepastan vois myös pyöräyttää lähiaikoina, se toimii hyvin kylmenevissä syysilloissa. :P
Ai että, tuo kyseinen kampasimpukkapasta samaisella reseptillä on myös meillä ykkösluokan lemppari! Ja tämän blogin sivuiltahan sen reseptin olen aikoinani itse poiminut, joten suuri kiitos sen jakamisesta. :) Meillä tosin pastat syödään nykyään gluteenittomia, mutta onneksi monesti reseptiikkaa on varsin helppo muunnella gluteenivapaaksi. Ja gluteenittomat valmispastat ei häpeä tavalliselle, puhumattakaan siitä että innostuu omin kätösin väsäilemään tuorepastaa. Kiitos mahtavasta blogista ja aurinkoista viikonloppua!
On totta, että nykyään pastoja löytyy hurjan hyvin myös gluteenittomina! Kampasimpukkapasta on totisesti aika jees. :P Kiitokset mukavasta kommentista ja oikein aurinkoista syysviikonloppua myös sinne. :)
Mikä määrä kampasimpukkaa!!!!!
Hahahh! No ne oli niin pieniä, että laitettiin kaikki. ;) Saran reseptissä oli niitä isoja ihan vain muutama, mutta niitä emme kaupan pakastealtaasta tuona kertana löytäneet.