Uutta APAa Koffin Spårassa

Moff, Herra Longfield tässä.

Tiedättekö, kun Helsingissä on niitä raitsikkavaunuja tai miksikä sbordeiksi niitä oikeat hesaalaiset oikein kutsuvatkaan? Niitä semmosia pieniä junia, mitkä rautateiden sijaan jotenkin jännästi suhailee autoliikenteen seassa siellä kaduilla. On niitä normaaleja, joiden kyydissä statilaiset menee paikasta toiseen, ja sitten pitää ostaa Hesan sisäisen lipun sijaan se raitsikkalippu, eli pitää siitä leimauslaitteesta painaa nollaa eikä ykköstä tai kakkosta. Niiden normaalien raitiotievaunujen seassa siellä menee myös välillä sellainen hieno punainen raitskeri, missä lukee Koff ja jonka sisällä legendan mukaan on baari. Monesti olen tuota ihmelaitetta katseellani seurannut, ja ajatellut että joku päivä kyllä pitäisi tuonne päästä sisään ja ajella sen kyydissä vähän pitkin Mantskaria ja muita Helsingin pikiteitä. Ja toisin kuin yleensä, tuo joku päivä tulikin vastaan: viime viikolla me nimittäin suunnistettiin maamme pääkaupunkiin, ja siellä pääsimme nousemaan Koffin punaisen raitiovaunun kyytiin!

Koff APA1

Ja totta se on, baaritiski sieltä raitiovaunun sisältä tosiaan löytyy, ja muutenkin vaunun sisustus on hiukkasen erilainen kuin normaalissa raitsikassa. Tiiviisti toinen toisensa perään ängettyjen kangaspenkkirivien sijaan Koffin raitiovaunubaarissa istuskellaan pöytien ääressä, ja niistä pöydistä myös löytyy semmoset kivat tuoppipidikkeet, jotta virvokkeiden juonti onnistuu ilman että osa juotavasta läikkyy päälle. Ei oo tämmösiä normaaleissa joukkoliikennevälineissä, niissä jos yrittää vaikkapa nyt sitten kaljaa juoda, niin melkoisella varmuudella sitä läikkyy ympäriinsä. Viimeistään siinä vaiheessa kun tulee kuski tai lipuntarkastaja joka tönii ja huutaa että mene ulos, senkin juoppo.

Syy miksi me päästiin Koffin sbåralla pitkin Heltsinkiä suhailemaan, oli Koffin uutuusolut APA, eli American Pale Ale, jonka lanseerauksen varjolla Koffin kivat tyypit olivat kutsuneet blogi-ihmisiä raitiovaununsa kyytiin.

KOFF APA on raikas American Pale Ale -olut, jossa amerikkalaiset humalat ovat suuressa roolissa. KOFF APA onkin humaloitu reilulla kädellä Citra- ja Mosaic -lajikkeilla. Sen jälki- ja kuivahumalointi antaa oluelle pitkän ja raikkaan hedelmäisen aromin, jota on tasapainotettu tavanomaista korkeammalla katkeropitoisuudella

KOFF APAn isä, Heikki Vuokko

Koffin tyyppien mukaan erikoisoluet ovat jo pitkään olleet kasvava trendi alalla, ja ne ovat tasaisesti syöneet peruslagereiden osuutta suomalaisessa kaljankulutuksessa. Pale Ale -tyyppiset oluet ovat olleet pinnalla jo jonkun aikaa, joten American Pale Alen pitäisi olla helppo mutta silti myös tarpeeksi mielenkiintoinen uutuus kaljankuluttajille. Kyselyiden mukaan suuri osa kaljanjuojista arvostaa raikkautta oluissaan, ja sitä tästä uudesta APAsta löytyy. Samaan syssyyn Koff mainitsi myös muista uutuuksistaan, ainakin alkoholittomien oluiden valikoimaan tulee uusia vaihtoehtoja, ja lisäksi tulossa on uusi vehnäolut.

Koff APA2

Mutta nyt keskityttiin täysillä APAan. Meille raitsikkavaunussa istuskelijoille jaettiin uutuustölkkejä testattavaksi, ja näiden lisänä pöytiin kiikutettiin kahta erilaista syötävää. Tarjolla oli sushiburritoa, ja härkäfocacciaa, joista varsinkin jälkimmäinen oli ihan tajuttoman hyvää ja sopi meidän mielestä mahtavasti uutuuskaljan kanssa. Tokihan meille myös selitettiin että miksi juuri nämä ruoat sopivat APAn kanssa yhteen: APAssa on karamellimaisuutta, joka sopii kivasti yhteen sushiburriton makujen kanssa, ja oluen sitrus ja havumainen humala taas puolestaan sopii näpsäkähti yhteen härän kanssa. APA sopii myös kuulemma kaikenlaisen jenkkigrilliruoan kanssa, koska sen maut raikastaa amerikkalaisissa grilliruoissa usein esiintyvää majoneesia, ja APA toimii rasvaisen ruoan kanssa erittäin hyvin.

Koff APA4

Oluiden trendeistäkin meille kertoili Koffin olutspesialisti Aniko. Pale Ale -oluet – erityisesti IPA eli Indian Pale Ale – kuuluu hänen mukaansa jo Suomessa sekä myös koko Skandinaviassa mainstreamiin, ja ne ovat nousseet jo lähes lagereiden rinnalle, jollaisia siis meidän kotimaiset tutut kaverimme kuten vaikkapa Lapin Kulta, Koffin perusolut, Karjala ja Karhu ovat. Seuraavana nousussa on kuulemma erilaiset hapanoluet, minä en tiedä mitä ne on mutta veikkaan että ne on oluita jotka ovat happamia. Jenkeissä taas hassusti nousussa ovat juuri nämä meille suomalaisille vähän tylsänkin tutuiksi käyneet lagerit.

IPAn ja APAn eroista kysyttiin, ja ennen kuin minä ehdin huomauttamaan että toinen niistä alkaa I-kirjaimella ja toinen A-kirjaimella, Koffin väki kertoi että ero näiden kahden välillä tulee lähinnä siitä että IPAssa katkero tuo olueen sen ominaismaun, kun taas APAssa maku tehdään enemmän erilaisilla humalalaaduilla. APAssa on Suomen lainsäädäntöä katsoen sellainenkin kiva juttu, että niille Suomen ruokakauppojen maksimialkoholiprosentti 4,7 % sopii hyvin, IPAt useimmiten vaativat vähän tiukemman määrän prosentteja ja siksi hyviä IPA-oluita tuppaakin kuulemma joutumaan hakemaan Alkosta.

Koff APA3

Hyvä IPA-olut, heh, se oli minusta hauska vitsi, koska kaikki minun juomani IPA-oluet ovat olleet jossain kauhean ja hirveän välimaastossa. Minähän toki olen oluen(kin) suhteen ihan kuutamolla, enkä tosiaan lukeudu juoman suurkuluttajiin, mutta kun kaljaa joskus juon niin olen huomannut tykkääväni eniten vehnäoluista tai sitten semmosista kaljoista jotka ei maistu oikein miltään, niinku vaikkapa Budweiserista. En siis ollut kauhean tohkeissani ensiksi tästä uudesta APAstakaan, mutta täytyy sanoa että kyllä se oli omaan makuuni parempaa kuin yksikään maistamani IPA. Se ei maistunut niin hirvittävän kitkerältä, joskin en minä kyllä tämän oluen suureksi ylistäjäksikään tässä nyt oikein osaa ryhtyä. Koska Hulikin kaatoi omasta oluestaan ehkä noin puolet minun tuoppiini, tulkitsin että ei se hänenkään lemppareihinsa noussut. Minusta kalja oli kyllä ihan kelvollista, vähän semmosta hedelmäistä ja ei ihan hirvittävän kitkerää, mutta saattaa olla että jännä miljöö, Koffin asiantuntijoiden mielenkiintoiset tarinat oluesta ja sen syntyprosessista sekä oluen kanssa tarjotut herkut vähän juoman osakkeita pääsivät nostamaan. Normaalioloissa valitsisin kyllä edelleen ennemmin sen vehnäoluen tai Budweiserin, mutta jos omaan makuuni ihan hirveät IPAt kerran ovat normaalien ihmisten suosiossa, tarkoittanee se sitä että valtaosa normiväestä tästä APAstakin tulee tykkäämään.

Koska blogeissa tai missään muuallakaan ei oikein vissiin saa enää Suomen lainsäädännön takia kannustaa ihmisiä juomaan alkoholia, niin sanon että älkää juoko kaljaa, alkoholi on myrkkyä, elämä on parasta huumetta ja vaaratonta iskua ei ole. Kaikki postauksessa olevat kuvat, missä näkyy alkoholia, on joko onnettomia vahinkoja tai sitten tahallisia varoituksia, jotta kaikki nyt sitten tiedätte minkälaisiin pakkauksiin tätä kamalaa myrkkyä tavataan pakata, ja miltä se neste siellä sisällä oikein näyttää. Jos kohtaatte luonnossa alkoholia, soittakaa äkkiä viranomaisille, menkää kotiin, pistäkää radio päälle ja käpertykää peiton alle odottamaan tilanteen raukeamista.

Pssst.. APAn jakelu kauppoihin alkaa tänään, 7.3.2016!

Koff APA5

Advertisement

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s