Pihalla tapahtuu: rinteen pengerrys

Tiedän, että lupasin kuvia ja hieman tarinaa tontillamme olevan isohkon rinteen pengerryksestä jo viime viikolla. Kävi kuitenkin niin, että pihahommissa on tullut vietettyä niin paljon aikaa, etten ole yksinkertaisesti jaksanut kirjoittaa asiasta yhtään mitään. Liika on liikaa! Otan itseäni kuitenkin näin keskiviikkoillan kunniaksi niskasta kiinni, joten kurkataan seuraavaksi meidän rinteeseen.

Kannustalo Vihervaara pihatyöt

ahkera työnainen

Rakennusvaiheessa emme osanneet hienoista arkkitehtien piirtämistä kuvista lukea, että talon eteen tulee aika jyrkkä rinne. Kun näin rinteen ensimmäisen kerran olin siitä innoissani: korkeuserot tuovat pihaan lisää ilmettä ja söpö Vihervaaramme näyttää pienen nyppylän päällä massiivisemmalta, kuin jos se nököttäisi litteällä tontilla. Rinne oli siis jees. Sitten aloimme herra Longfieldin kanssa miettiä mitä rinteelle pitäisi tehdä. Ensimmäisenä tajusimme, että rinne tulisi ehdottomasti tukea jotenkin. Tutkimme muurikivien hintoja ja nopeiden laskutoimitusten jälkeen tajusimme, ettei meillä ole mahdollisuutta laittaa kallista muurikiveä etupihan rinteen lisäksi takapihalle tonttia rajaamaan. Tässä kohtaa olimme vähän ahdistuneita, muurikivet maksoivat maltaita ja emme saaneet päähämme mitään muuta kelvollista ideaa etupihan rinteen ja tontin rajan tukemista varten.

Ennen

ennen

Kannustalo Vihervaara pihatyöt

ennen

Ennen

ennen

Kannustalo Vihervaara pihatyöt

ennen

Ennen

tontin reuna ennen

Kunnes idea sitten joskus syksyn ja talven paikkeilla putkahti päähäni. Vastauksemme oli luonnonkivi – iso lohkareinen luonnonkivi, jota saa täysin ilmaiseksi isoilta työmailta. Kuten jo kivimuuripostauksessa kerroin, saimme tontillemme yhteensä 50 eurolla kolme tai neljä lavallista isoja lohkarekiviä, joita käytimme sekä tontin rajalle tulleeseen kivimuuriin että etupihan rinteen pengertämiseen.

Itse emme tietenkään pystyneet kiviä siirtämään yhtään mihinkään. Niinpä paikalle soitettiin viime vuonna tontillamme töitä tehnyt maatyömies, joka osoittautui jo edellisenä keväänä aivan loistotyypiksi. Niinpä iloinen, juttelevainen, osaava ja aikaansaava maatyömies saapui tontillemme pari viikkoa sitten. Hän kävi katsomassa työmaan ennen ensimmäistä työpäiväänsä, jolloin sovimme ja juttelimme mitä tontilla pitäisi tehdä. Annoimme maatyömiehelle hyvin vapaat kädet, sillä tiesimme hänen olevan todella osaava tyyppi. Tästä saimme häneltä myös kiitosta – ei kuulemma ole jokaisen talon emäntä ollut yhtä hälläväliä-tyyppi! Hahhaha.

Kannustalo Vihervaara pihatyöt

pengerrys alkaa muotoutua

Kannustalo Vihervaara pihatyöt

Kannustalo Vihervaara pihatyöt

Tontin reuna valmistuu

tontin reuna valmistuu

Jälkeen

tontin reuna valmiina: kaareva pengerrys jatkuu tänne asti ja taustalla näkyy tontin rajalla oleva kivimuuri

Ja sitten alkoi tapahtua! Ensin maatyömies tuki rinteen kivillä asettelen niitä oikeisiin paikkoihin jopa käsin (käsittämätön tyyppi). Kävin välillä kurkkimassa miten hommat etenevät, ja samalla maatyömies tuli kysymään mielipidettäni esim. kivien paikkoihin ym. Lopulta rinteeseen oli muodostunut kauniin kaareva istutusallas, jonka keskellä pilkotti isompia kiviä koristeina. Huikeaa.

Jouduimme lähtemään herran kanssa Naantaliin viikonlopun viettoon kesken maatyömiehen hommia, joten näimme lopullisen tuloksen vasta reissulta kotiutumisen jälkeen. Voitte varmaan uskoa, miten jännittävää oli ajaa kotipihaan ja nähdä lopullinen piha valmiina!

Pengerrys

Pengerrys

Pengerrys

Sanomattakin on selvää, että olemme lopputulokseen todella tyytyväisiä!

Tällä hetkellä hommat ovat edenneet jo näistäkin kuvista. Nurmikko on kylvetty koko pihaan, tontin etureunaan on istutettu kukkivat koristepensaat, pengerrykseen muodostunut istutusallas on suojattu aluskankaalla, nurmikon ja mullan ”suoja”reunukset ovat asennettu, kivimuurin ja pengerryksen kivet on pesty puhtaaksi, kaivoon on hankittu vesipumppu, jolla nurmikkoa on kasteltu ja olen aloittanut yksikseni tällä viikolla etuterassin kaiteiden maalaamisen. Hommia on siis paiskittu, eikä ne muuten ihan heti lopu. Jättimäisiä harppauksia on pihan kanssa kuitenkin otettu ja se tuntuu tosi hyvältä. Oi ihana omakotitaloasuminen!

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Pihalla tapahtuu: rinteen pengerrys

 1. Heippa!
  Minä täällä taas! :D
  Meillä on vuoden vanha piha ja myös tuollainen kivipengerrys, kylläkin aika paljon korkeampi kuin teillä. Oletko miettinyt, miten teette pengerryksen alareunan kanssa? Meillä nimittäin pengerrys rajoittuu nurmikkoon, kuten näyttää teilläkin rajoittuvan, mutta pengerryksen alareuna näyttääkin houkuttelevan hirveästi villivadelmaa, nokkosta, pujoa ja koiranputkea alareunansa suojaisiin kivien väleihin… Oon ihan hukassa, millä saisin reunasta siistin. Meillä pengerrys on vieläpä aika pitkä, n.25metriä, joten nypittävää löytyy, ellen sille mitään tee…
  Onko teillä vielä mitään samansuuntaisia ongelmia?

  • Meillä istutusallas rajoittuu myös kokonaan nurmikkoon. Takapihalla on kivimuuri, jossa osa alareunasta on kukkapenkkiä ja osa soraa. En ole kamalasti miettinyt rikkaruohoja, tähän asti olen kitkenyt ne pois. Minä kyllä pidän kitkemisestä suuresti, saa nähdä milloin sekin hommaa alkaa nyppiä! :)

   Koloihin voisi viskellä esim. ajetun nurmikon jätettä, niillä me saimme varaston alaosan rikkaruohottomaksi ennen kuin teimme varaston eteen terassin.

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s