Joulukalenteri 2: Käpyletkakoriste

Käpyletkakoriste on tarkoitettu pöytäkoristeeksi ja sitä voi halutessaan koristella lisää lisäämällä käpyihin vaikka kuumaliiman avulla helmiä ym. tilpehööriä. Letkasta voi halutessaan taitella myös kranssin, mutta tällä kertaa jätin letkan tarkoituksella yhtenäiseksi pitkäksi  pötköksi.

käpyletka

Käpyletkaan tarvitaan käpyjä, ruskeaa taipuisaa askartelurautalankaa, rautalankasakset sekä halutessasi esim. kultaista askartelulakkaa, jolla voi ruiskutella käpyihin hieman juhlavampaa väriä. Oma askarteluni kävi aika nopeasti, sillä sain äidiltäni kasan valmiiksi kullattuja käpyjä. Äitini on varsinainen käsityöläisihme ja kun bongasin eilen hänen Taito-lehdestään kuvan käpyletkasta, tonki hän hetken askartelukassejaan ja toi eteeni  sen jälkeen kasan käpyjä, kasan erivärisiä rautalankoja ja rautalankasakset – ei pöllömpää palvelua!

käpyletka

Äitini käski mainita täällä blogissa, että kävyt on kerätty märästä metsästä ihan pieninä, jonka jälkeen niitä on kuivatettu pari päivää saunan lämmössä, jotta käpy avaisi itsensä (miksi ihmeeksi niitä kävyn osia/syitä sanotaan?!). Avautumisen jälkeen käpyjen päälle on ruiskittu kultaista askartelulakkaa.

Itse käpyletkan tekeminen aloitetaan niin, että rautalangasta leikataan tarvittavan mittainen pätkä. Pätkän pitää olla kaksi kertaa niin pitkä kuin käpyletkasta halutaan tehdä, sillä askartelun aikana rautalanka on kaksinkerroin. Mikäli letkasta taittelee myöhemmin kranssin, kannattaa rautalangan päähän pyöräyttää aluksi pieni silmukka, josta kranssin saa roikkumaan. Itse jätin silmukan tekemättä ja aloitin letkan tekemisen pujottamalla kävyn alaosan rautalangan ympäri. Tämän jälkeen rautalankaa pitää pyöräyttää pari kertaa ympäri, jotta käpy pysyy tiukasti paikallaan. Ja sitten vain lätkitään käpyjä yksitellen lisää niin kauan kunnes letka on halutun pituinen (tai rautalanka loppuu kesken). Jokaisen kävyn lisäämisen jälkeen tulee muistaa pyöräyttää rautalankaa, jotta joka ikinen käpy pysyy letkassa mukana.

käpyletka

käpyletka

käpyletka

Valmiin letkan voi nakata koristamaan joulupöytää tai kiinnittää varovasti vaikka ovikoristeeksi. Käpyletkaa voi rautalangan avulla väännellä lähes mihin muotoon tahansa – tarvitaan vain vähän mielikuvitusta. Meillä letka pääsee tositoimiin perinteisellä Itsenäisyyspäivän illallisella ensi viikolla. Tosin sapuskaa ja kippoja on tulossa pöytään myös aika paljon, joten saa nähdä mahtuuko hieno kullattu käpyletka sekaan.

käpyletka

käpyletka

Kiitos vielä kävyistä ja muista tarvikkeista äidilleni! ♥


«Vuosi sitten: Joulukalenteri 2: Rakas Joulupukki»

6 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenteri 2: Käpyletkakoriste

  1. Itsenäisyyspäivän illallista odotellessa (monelta se muuten olikaan kun meidän piti ilmestyä paikalle?).. Mä en oikeasti malttais odottaa. Itsenäisyyspäivästä on tullut yksi koko vuoden kohokohdista. :)

    • Onpas ihana kuulla. :) Itsenäisyyspäivästä on tullut kyllä tännekin tosi tärkeä ja odotettu juttu. Tänäkin vuonna oon ihan innoissani ja tahtoisin jo kertoa kaikki tarjottavat ruoat. ;)

      Herra Longfield on sopinut teidän mamman kanssa, että tulisitte perjantaina kello 18.00. Näkemisiin!

    • Ikkunalauta olikin hyvä idea! Ja samalla tuli mieleen, että toi menisi aika nätisti myös esim. telkkarin eteen. Tai voihan sen tosiaan tunkea ihan mihin tasolle vaan. Eli kyllä tämä pääsee tositoimiin jo ihan heti. :)

Kommentti ilahduttaa aina!