On aika jatkaa tarinointia paljon naurua sisältäneestä itsenäisyyspäivästä, jota meillä vietettiin siis joulukuun seitsemäntenä päivänä. Alkupaloista tuli postaus eilen, ja tänään hypätään illallisen loppupäähän, eli jälkkäreihin. Jätän pääruoan ihan tarkoituksella väliin, sillä siinä ei oikeastaan ollut mitään jouluista, joten palataan siihen tarkemmin sitten joulun jälkeen.
Olimme miettineet illallisen menun valmiiksi oikeastaan jo loppukesästä, jolloin teimme ensimmäisen kerran mokkasuklaajäätelöä. Jälkkäriksi piti alkuperäisen suunnitelman mukaan kokkailla kahta eri jätskiä, joiden kavereiksi olisimme hankkineet erilaisia karkkeja ja taivaallista kinuskikastiketta. Mutta sitten törmäsin erääseen todella herkulliselta kuulostavaan reseptiin, joka sattui olemaan myös hyvin jouluinen. Niinpä jälkkäri meni uusiksi, ja viime perjantaina meillä herkuteltiin pipari-tiramisujälkkärillä, joka tarjoiltiin kauniista Iittalan Kolibri-valkkarilaseista.
Pipari-tiramisulasi
(7 annosta)
Kakkupohja
- 1 dl siirappia
- 1 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- 100 g voita
- 1½ dl vehnäjauhoja
- 1½ rkl perunajauhoja
- ½ tl soodaa
- 1 kpl kananmuna
Kostutukseen
- 1-2 dl vahvaa kahvia
Täyte
- 4 dl kuohukermaa
- 2 prk (á 250 g) valmista tiramisurahkaa
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 5 rkl tomusokeria
Koristeluun
- murennettuja piparkakkuja
1. Valmista ensin kakkupohja. Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan, kiehauta ja lisää sekaan paloiteltu rasva. Sekoita kunnes rasva on sulanut ja anna hieman jäähtyä.
2. Sekoita keskenään jauhot ja sooda. Vaahdota kananmuna ja lisää vaahto sulatettuun rasvaseokseen vuorotellen jauhoseoksen kanssa.
3. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunivuokaan ja paista 175 asteessa 15-20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja kostuta sen jälkeen vahvalla kahvilla.
4. Ota kostutetusta pohjasta annoslasilla pyöreitä kakkupaloja sivuun odottamaan.
5. Valmista täyte vaahdottamalla kerma ja lisäämällä sekaan nostellen keskenään sekoitetut muut ainekset tasaiseksi seokseksi. Huom! Voit hyvin käyttää myös muita valmiita rahkamakuja, alkuperäisessä reseptissä mainittiin kaneli-omenarahka.
6. Täytä annoslasit vuorotellen kostutetuilla kakkupaloilla ja täyteseoksella. Jätä päällimmäiseksi kerrokseksi täytettä. Peitä ja laita annoslasit vetäytymään jääkaappiin yön yli.
7. Koristele annokset hetki ennen tarjoilua murennetulla piparkakuilla.
Luulen, että jälkkärin vaihtaminen viime tipassa oli oikein hyvä idea. Pidin nimittäin ainakin itse ihan suunnattoman paljon jouluisesta jälkkäristämme. Samettisen piparisen maun lisäksi sen valmistus kävi suhteellisen näppärästi, ja koska jälkkärin piti möllöttää jääkaapissa vuorokauden ajan, vapautti se arvokasta aikaa itse juhlapäivästä. Voisin lyhyesti ja ytimekkäästi kuvata jälkkäriä vaikka sanoilla: täysi kymppi! :P
«Vuosi sitten: Joulukalenteri 11: Joululauluja»
Namnamnam, näyttää & kuulostaa taivaalliselta!
Ja myös oli sitä! ;)
Oi, näyttääpäs herkulliselta :)
Kiitos! Se oli myös hirmuisen herkullista. :P