Nigellan tuhti pikasuklaamousse

suklaamousse

Olen ollut jo vuosia Nigella Lawson -fani. En pidä kaikkien hehkuttamasta Jamie Oliverista siitä syystä, että hänen ohjelmansa ovat liian nopeatempoisia makuuni (ja se sössötys häiritsee myös vähän). Mua alkaa yleensä ahdistamaan se vauhti ja kameran heiluminen niin paljon, että en ole tainnut katsoa yhtään herran ohjelmaa alusta loppuun. Suomalaisista julkkiskokeista suosikkejani ovat Sara La Fountain sekä Sikke Sumari. Siken kokkausohjelmat ovat ihanan rentoja, rauhallisia ja harmonisia, niistä mä tykkään.

Herra Longfield pitää myös Nigellasta ja yhdessä aina välillä katsomme tämän muodokkaan leidin kokkausohjelmia kuolat valuen. Okei, kyllähän se jokaisen jakson lopussa oleva yöllinen jääkaappinapostelu on mauton ja tyhmä, mutta muuten Nigellan ohjelmat ovat makuuni.

Omistan yhden Nigellan reseptikirjan (Nigella Express). Olen saanut kirjan lahjaksi herra Longfieldilta, ja jostain kumman syystä en ole kokkaillut kirjasta yhtään mitään, vaikka olen korvamerkannut monen eri sivun reseptejä! Vähän noloa.. Onneksi herra Longfield kaivoi kirjan kuitenkin ystävänpäivänä esiin ja kokkaili sieltä tuhtia pikasuklaamoussea meille jälkkäriksi!

suklaamousse

Kuten jo ystävänpäiväpostauksessa kerroin, kuvitteli herra jälkkärin epäonnistuneen, mutta kuvittelu osoittautui aivan turhaksi, sillä mousse oli hirmuisen herkullista ja todella tuhtia tavaraa! :P Normaalisti suklaamoussen valmistukseen saa varata melkein päivän, mutta tämä herkku valmistuu ihan käden käänteessä, sillä reseptissä ei käytetä ollenkaan kananmunaa.

Moussen koostumus ei ole normaalin moussemainen, vaan paksu, tiivis ja hieman karhea. Söimme moussea kolmena päivänä peräkkäin, ja maku sekä koostumus pysyivät hyvinä viimeiseen lusikalliseen asti.

Huom!
Reseptiä on tarkennettu palautteiden takia (kiitos niistä!) 11.3.2013! Suklaaseoksen tulee olla jäähtynyt ennen kuin se sekoitetaan kerman sekaan. Tän siitä saa kun päästä herran kokkaamaan, se ei muista kertoa kaikkein tärkeintä asiaa. ;)

Pikasuklaamousse
(4-6 annosta)

  • 150 g pieniä vaahtokarkkeja
  • 50 g pehmeää voita
  • 250 g laadukasta tummaa suklaata (n. 70 %) pieninä paloina
  • n. ½ dl keitettyä vettä
  • 2¾ dl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljauutetta

1. Laita vaahtokarkit, voi, suklaapalat ja vesi paksupohjaiseen kattilaan.

2. Nosta kattila liedelle miedolle lämmölle, ja sulattele aineksia silloin tällöin sekoittaen. Nosta kattila pois liedeltä.

3. Vatkaa kerma ja vaniljauute paksuksi vaahdoksi, ja kääntele jäähtynyt suklaaseos sen joukkoon, kunnes sinulla on tasaista, yhtenäistä massaa.

4. Kaada seos annoslaseihin tai -vuokiin. Jäähdytä, kunnes haluat nauttia jälkkärin. Mitä nopeammin, sen parempi! :)

suklaamousse


«Vuosi sitten: Mistä tietää olleensa onnistuneella lomalla?»

16 kommenttia artikkeliin ”Nigellan tuhti pikasuklaamousse

  1. Nam!

    Söin ekaa kertaa vuosiin Pariisissa suklaamoussea, sielläkään ei enää ole monellakaan ruokalistalla ollut tätä klassikkojälkkäriä. Nyt kun oli, sitä oli heti saatava!

    En koe Jamien vauhtia niin häiritsevänä, mutta yhtä suomalaista leivontasarjaa, nimeä en muista, en voinut katsoa, kun se oli niin surkeasti kuvattu. Kuvakoko- ja kulma pysyi miltei koko ajan samana, lähikuvia ei ollut lainkaan, kamera käsivaralla heilui, ihan kamala. Leipuri olisi ollut ihan ok, mutta kuvaajassa oli haluttu säästää…

    • Hassua miten pienet asiat voivat ärsyttää eri ihmisiä. :) Mä en oikeesti voi katsoa Jamien ohjelmia, sillä saan hedarin siitä järjettömästä vauhdista.

      Suklaamoussea ei totta tosiaan kovin usein ravintoloissa saa! Itse asiassa olen itsekin syönyt suklaamoussea viimeeksi ravintolassa Pariisissa. :)

  2. Mä oon pitkään etsiskellyt sellaisen todella kuohkean ja kevytkoostumuksisen/ilmavan suklaamoussen ohjetta. Onhan tällaiset runsaat ja täyteläisetkin todella hyviä!!! =)

    • Tää mousse oli kyllä ilmavaa ja kuohkeaa, mutta kuitenkin hirmuisen tuhtia ja sellaista oudon karheaa. Aika vaikea selittää. :) Herra Longfieldin mielestä mousse oli niin makeaa, ettei sitä voinut syödä paljon kerralla (mä olen yllättäen hieman eri mieltä). :P

      Mulla olisi vielä yksi Sara La Fountainin suklaamousseresepti testaamatta. Kerran sitä jo aloin melkein tehdä, mutta sitten huomasin, että moussen piti kovettua jääkaapissa yön yli. Täytyy jossain välissä kokeilla sitäkin!

    • Kannattaa kyllä testata. :P Luulen, että vaahtokarkit antoivat mousseen sellaisen ilmavan (hieman reikämäisen) koostumuksen kananmunan sijasta. Nam!

    • Ei se voi kamalan monimutkainen olla kun onnistui upeasti myös herralta. ;) No ei sentään. Niggelan kirjan nimi on Nigella Express, joten reseptit ovat järjestäen helppoja ja nopeita tehdä (ja sehän sopii mulle).

  3. Mä en yleensä pidä suklaamousseista, kun ne on maultaan jotenkin tylsiä. Tämä kuulosti kuitenkin sellaiselta, että otan reseptin talteen ja kokeilen vielä joku päivä!

    • Ainakin tämä oli koostumukseltaan erilaista kuin normaalit mousset! Makua voi piristää hyvin myös vaikka tuoreilla vadelmilla, noi vaahtokarkit oli jo aika överit (mulle kuitenkin oikein passelit). :P Tee vaikka vaan puolikas annos, niin ei mene hukkaan jos maku on liian tylsä. :)

  4. Kiitos jälleen hyvästä reseptistä, tämän helpompaa ja nopeampaa moussen ohjetta saa kyllä kissojen koirien kanssa metsästää. Ja vitsit miten hyvää tästä tulikaan! Tosin tein satsista 12 pienempää annosta ja lisäsin koristeeksi pieniä sokeritähtiä. Osa näistä viedään yllärituliaisiksi ja kiitokseksi isovanhemmille vauvanhoitoavusta ja osa napsitaan parempiin suihin täällä kotioloissa :)

    Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua!

    • Kiitos Milja kommentista! Onpas ihana kuulla, että mousse onnistui myös siellä. :) Itselläni kun ei ole mitään tietoa miten valmistus onnistuu, sillä herra kokkailli moussen.

      Tuhtiahan tämä oli, joten pienet annoskipot toimivat varmasti todella hyvin. Sokeritähdistä en olekkaan koskaan kuullut, miten semmoisia tehdään? :)

      Oikein ihanaa viikonloppua myös sinne! Täällä on luvassa jälleen aikamoista herkuttelua. :P

  5. Nami-nami :P Tein ihan taloussuklaasta ja kermaa laitoin sellaisen 3,3dl:n purkin – hyvää oli niinkin. Moussen laitoin kolmeen osaan syöjien mukaan, jottei jäänyt huomiselle kiusaukseksi – suklaakiintiö on täytetty toviksi ;)

    • Voi miten kiva kuulla, jälleen kerran. :P Mäkin sain tänään ison kasan suklaata, teki kyllä hyvää vähän pidämmän tauon jälkeen. Nam!

Kommentti ilahduttaa aina!