Tomaatti-lihapullakeitto

Alkuviikosta meillä syötiin päivälliseksi tosi tulista soppaa. Keittolautasen äärellä meidän molempien nenät alkoivat valua, vaikka emme kärsikään juuri nyt sikainfluenssasta. Tulinen soppa on nimeltään tomaatti-lihapullakeitto, ja sen resepti on kotoisin Sara La Fountainin Healthy-kirjasta.

Jos olisimme kiltisti totelleet reseptiä, ei keitosta olisi tullut niin tulista. Mutta kun mun oli ihan pakko vaihtaa reseptissä lukenut paprikajauhe tulisempaan savustettuun paprikajauheeseen. En millään voinut tietää/uskoa/ymmärtää, että paprikajauhe voisi olla niin tulista, mutta kyllä se oli! Olisin tietysti voinut uskoa paprikajauhepurkin kyljessä olevaa HOT-sanaa, jonka alla lymyilee kolme chilipaprikan kuvaa..

tomaatti-lihapullakeitto

Tulisuudestaan huolimatta keitto oli hyvää. Herra Longfield söi sitä vaalean leivän kanssa  vielä uudestaan seuraavana päivänä ja kertoi, että maku oli paljon pehmeämpi kuin keiton tekoiltana. Itse pidin erityisesti keitossa lilluvista lihapullista, joihin ei oltu lisätty mitään ylimääräistä – ei vehnä- tai korppujauhoja. Äitini tekee samalla tekniikalla (siis ilman jauhoja ym. turhuuksia) hampurilaispihvit, ja pidän niistäkin ihan hirmuisesti.

Lisäksi pidin keiton kalorimäärästä, yksi annos pitää sisällään noin 280 kaloria. Kalorimäärä on vähäinen, mutta silti sillä saa paljon vastiketta. Keitto piti nälän poissa koko illan ja minkäänmoista iltapalaa ei tarvinnut enää ennen nukkumaanmenoa syödä. Ei me tosin varmaan olisi voitu edes syödä mitään, sillä suu oli niin tulessa. Hahaha!

tomaatti-lihapullakeitto tomaatti-lihapullakeitto

Tomaatti-lihapullakeitto
(4 annosta, 280 kcal per annos)

Tomaattikeitto

  • ½ rkl Flora Culinessea tai öljyä
  • 2 kpl pientä punasipulia silputtuna
  • 1 kpl yksikyntinen valkosipuli murskattuna
  • 1 kpl keltainen paprika kuutioituna
  • 2 tl savustettua paprikajauhetta (älä käytä tulisinta mahdollista)
  • 1 tl chilihiutaleita/ -rouhetta
  • 1½ rkl demi glace -kastikepohjaa
  • 1½ rkl tomaattipyreetä
  • 1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
  • 3 dl tomaattimurskaa (meillä oli Muttia, koska se on nyt niin hot)
  • 6 dl vettä

1. Kuullota isohkossa kattilassa sipuli, valkosipuli ja paprika. Lisää paprikajauhe ja chili ja anna lämmetä hetken verran.

2. Lisää joukkoon demi glace, tomaattipyree ja viinietikka. Sekoita hyvin. Kaada joukkoon lopuksi tomaattimurska ja vesi. Anna kiehua 10-15 minuuttia miedolla lämmöllä.

3. Soseuta tomaattikeitto tasaiseksi ja samettiseksi sauvasekoittimella. Lisää lihapullat (kts. ohje alla) keittoon ja anna kiehua kypsiksi. Tarjoile keitto korppu-yrtticrumblen (kts. ohje alla) kera.

Lihapullat

  • 400 g naudan paistijauhelijaa (rasvaa 7 %)
  • 1 kpl yksikyntinen valkosipuli murskattuna
  • 1 rkl tuoretta rosmariinia pilkottuna
  • 1 rkl tuoretta timjamia pilkottuna
  • 2 tl savustettua paprikajauhetta (älä käytä tulisinta mahdollista)
  • 1½ tl fenkolinsiemeniä
  • 1 tl chilijauhetta/ -rouhetta
  • 1 tl garam masala -mausteseosta
  • ½ rkl öljyä
  • 2 tl suolaa

1. Sillä aikaa kun keitto porisee kattilassa, tee lihapullat. Sekoita kaikki lihapullamassan ainekset hyvin keskenään (homma kannattaa tehdä käsin).

2. Pyörittele taikinasta pienehköjä lihapullia. Paista lihapullat kuumalla pannulla tilkassa öljyä kauniin ruskeiksi. Älä kuitenkaan kypsennä lihapullia kokonaan, ne laitetaan vielä poreilemaan tomaattikeiton sekaan (kts. ohje yllä).

Korppu-yrtticrumble

  • loraus oliiviöljyä
  • 2 korppua murskattuna
  • 1 tl tuoretta rosmariinia silputtuna
  • 1 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
  • ½ tl valkosipulia raastettuna tai murskattuna
  • suolaa

1. Murskaa korput (alkuperäisessä reseptissä korppujen tilalla oli cashewpähkinöitä. Me korvasimme pähkinät korpulla allergian takia) ja laita ne paahtumaan kuumalle paistinpannulle.

2. Kun korput ovat paahtuneet hieman, lisää yrtit ja valkosipuli. Sekoita keskenään ja mausta lopuksi suolalla.

Yksi kommentti artikkeliin ”Tomaatti-lihapullakeitto

  1. Paluuviite: Tomaatti-lihapullakeitto | Herkkusuu.fi

Kommentti ilahduttaa aina!