Empire State Building, New York

Tätä pilvenpiirtäjää voidaan varmasti pitää New Yorkin tunnetuimpana rakennuksena, tai ehkä Vapaudenpatsas ja jo kaatuneet kaksoistornit kilpailevat tästä tittelistä Empire State Buildingin kanssa. Itse olisin voinut jättää käynnin tässä rumassa rakennuksessa väliin, mutta kipitin sinne kuitenkin kiltisti herran ostettua meille sinne liput etukäteen.

ESB:n tilalla oli joskus kauan sitten ensimmäinen Waldorf-Astoria -hotelli. Hotelli purettiin vuonna 1930 General Motorsin toimesta ja ensimmäinen loistohotelli sai väistyä ensimmäisen yli 100-kerroksisen rakennuksen tieltä. Rakentamisessa käytettiin uusia tekniikoita, joiden ansiosta tämä 436-metrinen rakennus kohosi paikoilleen vain 14 kuukaudessa!

Valmistuttuaan ESB:stä tuli maailman korkein rakennus, jättäen taakseen mun mielestä todella kauniin Chrysler Buildingin. World Trade Centerin kaksoistornit menivät taas aikanaan ESB:n ohi, mutta kaikkihan tietää miten niille kävi, joten 9/11 jälkeen ESB oli taas Nykin korkein rakennus (tässä välissä esim. Aasiaan ja arabimaihin oli tehty vielä korkeimpia pilvenpiirtäjiä). Nykyisin kaksoistornien kohdalle noussut Freedom tower on jälleen napannut Nykin korkeimman rakennuksen tittelin Empire State Buildingiltä.

Empire state building

New York

Empire state building Aamuvirkun ei tarvitse jonottaa

Ylhäältä avautuu odotetusti upeat 360 asteen näkymät New Yorkin ylitse. Saatatte myös arvata, että Empire State Building on kohtuullisen suosittu nähtävyys, joten jonottelua saattaa olla tiedossa. Me olimme fiksuja ja ostimme liput etukäteen ja menimme paikalle heti aamusta. Olimme paikalla hieman ennen ysiä ja periaatteessa kävelimme suorinta reittiä suoraan näköalatasanteelle. Tulimme alas hieman kympin jälkeen ja jo tuolloin jono ulottui kadulle asti. Kannattaa siis olla aamuvirkku edes yhtenä päivänä (me tosin heräsimme aikaeron takia joka aamu viimeistään 7.00..).

Tiesittekö muuten, että ESB:n huippua suunniteltiin aluksi käytettävän ilmalaivojen parkkipaikkana. Aika hauskaa! Tämä osoittautui kuitenkin aivan liian vaaralliseksi, joten ideasta luovuttiin.

New YorkEmpire state buildingNew YorkEmpire state buildingEmpire state building

Näköalatasanteelta saa hyvän kuvan kaupungin suuruudesta. Taloja on silmänkantamattomiin ja taksit näyttävät ylhäältä katsottuna melkein muurahaisilta. Chrysler Buildingin lisäksi suosikiksini nousi söpö Flatiron Building, joka näkyy ESB:n huipulta todella upeasti. Central Park taasen jää muiden pilvenpiirtäjien taakse, joten sitä kannattaa mennä katsomaan esim. Top of the Rockin näköalatasanteelle. Top of the Rockista näkee myös Empire State Buildingin hienosti! Me kävimme myöhään illalla Top of the Rockissa, ja sattumoisin 10.10. ESB:n viimeiset 30 kerrosta oli valaistu pinkiksi. Jee!

Empire state buildingEmpire state building

p.s. Tänä syksynä International Center of Photography -museossa on näyttely, jossa esitellään Lewis Hinen ottamia kuvia Empire State Buildingin rakennusmiehistä. Me kävimme kurkkaamassa näyttelyn ja sitä voi kyllä suositella!


«Vuosi sitten: Valomaalaus»
«Kaksi vuotta sitten: Lehtikorin uusi ilme»

4 kommenttia artikkeliin ”Empire State Building, New York

  1. Olet kyllä ensimmäinen ihminen, jonka olen kuullut/lukenut sanovat ESB:tä rumaksi. Minä pidän sen art deco-tyylistä. Chrysler Building on mielestäni Manhattanin kaunein rakennus, mutta kyllä ikonisella ESB:lläkin on paikkansa. Ehkä teidän olisi kannattanut mennä Top of the Rockiin?

    • Käytiin kyllä Top of the Rockissa, noi iltakuvat on napattu sieltä.

      Musta ESB näytti just siltä, että se on tehty kiireellä.. Mä oon näiden mielipiteiden kanssa kyllä aika outo, musta Pariisin Eiffel-tornikin on ruma. Sellainen rautarötiskö. Mutta Chrysler building oli kaunis! Siitä tuli napattua varmaan sata kuvaa. :)

  2. Huh, alkoi melkein huippaamaan näitä kuvia katsellessa! Upeat näkymät kyllä, ja hauskan näköinen tuo Empire State Building pimeällä.

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s