Intialaista hyderabadi-kalaa (kutsun tätä jatkuvasti hyBerabadiksi)

Mun piti kirjoitella teille tänään Mestaritallin brunssista, mutta päädyin kuitenkin raapustamaan pari sanaa hyderabadista. Älkää peljästykö, kyseessä ei ole kvanttimekanismeihin liittyvä ilmiö, vaan etelä-Intiassa suhteellisen tunnettu kalaruoka.

hyderabadi

Olin tänään opintovapaalla, ja koska koulu alkoi vasta iltapäivällä, pääsimme kokkailemaan herran kanssa lounasta. Herra Longfield oli nimittäin flunssan takia sairaslomalla, joten meillä oli vähän niin kuin yhteinen ”loma”päivä. Itse aloitin aamun reippaalla seitsemän kilometrin hiihtolenkillä Bodominjärven jäällä, jonka jälkeen oli kyllä kieltämättä ihan hiton kova nälkä. Pikaisen kauppareissun jälkeen säntäsimme sitten yhdessä keittiöön päämääränä kokata mystisen hauskalta kuulostavaa hyderabadia. Niin ja kurkkuraitaa.

kurkkuraita

Hyderabadin teko kävi vikkelästi. Kokkailun ohessa tajusin, että aasialaisen keittiön sapuskat ovat aika terveellisiä. Makua saadaan ruokiin kermojen sijasta mausteilla, joita käytetään ahkerasti ja reippaalla kädellä. Kevätkuurin ansioista lasken kaloreita vimmatusti, ja tässä kala-annoksessa oli kaloreita vain 256, mutta silti makua todella runsaasti. Kalan lisäksi kaloreita toi basmatiriisi, jota söin desin verran (103 kcal) sekä kurkkuraita, jossa oli kaloreita 76. Kaiken kaikkiaan siis oikein maukas ja kevyt lounas. Sopii kevätkuurilla olevalle leidille vallan mainiosti.

Reseptissä puhuttiin valkolihaisesta kalafileestä. Me käytimme Finduksen turskafileitä (saatu blogin kautta), mutta voit hyvin käyttää mitä tahansa muutakin valkolihaista kalaa. Teimme reseptiin pari muutosta hieman outojen ainesosien vuoksi. Kuivattu kookos korvattiin kaapista löytyneillä kookoshiutaleilla, sarviapilansiemenet jätettiin kokonaan pois, tamarinditiiviste korvattiin etnisestä kaupasta löytyneellä tamarindimehulla (oli muuten tosi hyvää mehua!). Tässäpä olisi meidän hieman muunneltu resepti Suuri aasialainen keittokirja -kirjasta löytyvästä hyderabadin reseptistä.

Intialaista hyderabadi-kalaa
(3 annosta, 256 kcal per annos)

  • 3 rkl kookoshiutaleita
  • 2 rkl jauhettua juustokuminaa
  • 3 rkl seesaminsiemeniä
  • 2 kpl punasipulia hienoksi pilkottuna
  • 400 g Finduksen turskafileetä
  • rasvaa/öljyä paistamiseen
  • 1 rkl tuoretta korianteria silputtuna
  • 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 tl chilirouhetta (lisää enemmän maun mukaan)
  • 1 tl jauhettua kurkumaa
  • 1 kpl tomaatti pilkottuna
  • 3 rkl tamarindimehua
  • 5 dl vettä

1. Paahda kookosta, juustokuminaa, seesaminsiemeniä sekä sipulia paistinpannulla 10 minuuttia, tai kunnes seos alkaa tuoksua.

2. Kaada seos mortteliin ja hienonna tahnaksi.

3. Kuumenna rasva/öljy isohkossa paistinpannussa. Lisää kalafileet ja paista niitä keskilämmöllä noin 5 minuuttia pari kertaa käännellen.

4. Lisää mausteseostahna ja loput aineet kalojen päälle. Peitä kannella ja keitä 5-10 minuuttia. Tarjoa (basmati)riisin sekä kurkkuraidan kera.

hyderabadi

hyderabadi

4 kommenttia artikkeliin ”Intialaista hyderabadi-kalaa (kutsun tätä jatkuvasti hyBerabadiksi)

    • Me tehtiin kurkkuraita kevätkuurin takia vähäkaloriseen jogurttiin, joka meni aika vetiseksi. Maku oli kyllä hyvä, mutta olisi varmasti mielettömän hyvää paksuun jogurttiin tehtynä. :P

    • Jes! Mä jo vähän mietin että se parsa- ja ruusukaalikana olisi ollut sulle hyvä resepti, mutta se ei ollutkaan mieleesi. Kiva jos tästä olisi paastopäivän ruoaksi. :)

Kommentti ilahduttaa aina!