Totuus Romeosta ja Juliasta

Tullessamme Veronaan, kysyin herra Longfieldiltä (meidän perheen historiafriikiltä) ensi töikseni hieman nolona, onko Romeon ja Julian tarina tosi vai ei. Vastausta ei tietopankkini päästä heti tullut, joten asiahan piti selvittää.

giulietta_balcony_verona3

Romeon ja Julian traaginen rakkaustarina sai alkunsa jo paljon ennen William Shakespearen 1500-luvun lopussa kirjoittamaa näytelmää. Jos ette tienneet (me emme), Shakespeare ei keksinyt tarinaa kahdesta onnettomasta rakastavaisesta omasta päästään.

Näytelmä ei ole kaikilta osin pelkkää fiktiota. Se on saanut alkunsa kahdesta nuoresta rakastavaisesta kertovasta vanhasta tositarinasta, jotka elivät Veronassa ja kuolivat toistensa puolesta. Tarinasta on monia eri versioita, ja se on aikojen saatossa elänyt suuntaan jos toiseen – sitä on värittänyt useat eri henkilöt vuosien aikana. Shakespeare seuraili omassa näytelmässään tarinan varhaisempia versioita.

giulietta_balcony_verona1

Myös tarinassa esiintyvät kaksi kilpailevaa sukua – Montecchit (Montaguet) sekä Cappellettit (Capuletit) – ovat olleet ihan oikeasti olemassa 1300-luvulla. On jopa pystytty todistamaan, että Cappellettit ovat asuneet Veronassa sijaitsevassa Julian talossa, joka on nykypäivänä parvekkeineen Veronan tunnetuin nähtävyys. Romeon ja Julian tarina siis kyllä pohjautuu tositarinaan ja oikeisiin Veronassa asuneihin sukuihin, mutta varsinaiset hahmot ja juonenkäänteet ovat suurimmaksi osaksi pelkkää fiktiota – Shakespearekin lisäsi löytämäänsä vanhaan tarinaan muutamia jänniä käänteitä ja lisähahmoja, koska hän halusi tehdä tarinasta vielä jännittävämmän ja mielenkiintoisemman.

giulietta_balcony_verona9

Keskiaikaiset holvikaaret johdattelevat kävijän käytävää pitkin pienehkölle sisäpihalle. Käytävän seiniltä voi lukea tuhansia ja taas tuhansia käsinkirjoitettuja rakkausviestejä monilla eri kielillä. Käytävän päässä oleva pieni ja vaatimaton sisäpiha Julian taloineen sekä parvekkeineen on yksi tunnetuimpia maailmankirjallisuuden keskipisteitä, se on Romeon ja Julian rakkaustarinan päänäyttämö. Siellä Romeo kuuli parvekkeen alle piiloutuneena kuinka Julia hoilotti parvekkeelta ääneen palavan rakkautensa Romeota kohtaan. Oih ja voih!

giulietta_balcony_verona8giulietta_balcony_verona6giulietta_balcony_verona7

Noin 1200-luvulla rakennettu Julian talo sijaitsee Via Cappelolla. Alun perin talo ei ollut kyllä Julian talo, se oli vaan talo. Julian taloksi rakennusta alettiin kutsua vasta 1800-luvulla, ja kuuluisa parveke lisättiin talon kylkeen ensimmäisen Hollywoodissa tehdyn Romeo ja Julia -elokuvan jälkeen vuonna 1932. Leffa sai aikaan niin suuren yleisöryntäyksen pienelle veronalaiselle sisäpihalle, että jotain kivaa ekstraa piti turisteille keksiä.

giulietta_balcony_verona4

Aivan Julian parvekkeen alla seisoo pronssinen Julian patsas, jonka oikeaa rintaa kaikki käyvät hipelöimässä. Hieman oudon perinteen alkuperä ei ole täysin varmana kenelläkään tiedossa. Mutta ei kai sillä niin väliä, pääasia, että pääsee koskettelemaan naisen rintaa – tuokoon se sitten mukanaan onnea rakkauselämässä tai toteuttakoon koskettelijan suurimmat haaveet. Kumpaakin kuulemma voi tapahtua..

giulietta_balcony_verona5

On kai sanomattakin selvää, että tungos sisäpihalla on valtava, eikä mistään äärettömän romanttisesta hetkestä voinut ainakaan meidän mielestä puhua. Mutta kyllä pienellä sisäpihalla saattoi aistia jotain tunnelmallista sekä lämmintä. Rakkaus yhdistää, ja olihan se mukavaa katsella parvekkeella söpöjä suudelmia vaihtavia pariskuntia. Olkoonkin että se parveke on tehty vasta 1930-luvulla, eikä sieltä ole siis voinut edes kukaan Cappellettin suvun siivoojakaan käydä rakkauttaan Montecchin suvun talonmieheen oikeasti 1300-luvulla ääneen huokailemassa, fiktiivisistä Romeosta ja Juliasta puhumattakaan. Ajatus on kuitenkin tärkein!

giulietta_balcony_verona2_c_matka_

Sisäpihalle pääsee katsomaan kuuluisaa parveketta ilmaiseksi. Käynti parvekkeella maksaa erikseen.

Katkelma parvekekohtauksesta

Julia: Voi mua!
Romeo: Hän puhuu! Puhu taasen, kirkas enkelini!
Niin ylvä yössä olet pääni päällä,
kuin taivaan siivillinen airut silmiss’,
on hämmästyvän kuolevaisen,
joka kumartuin taapäin sitä tuijottaa,
kun leijuvilla pilvillä se liitää
ja povell’ ylä-ilmain purjehtii.
Julia: Oi, Romeo, Romeo! Miksi olet Romeo?
Isäsi nimes kiellä; tai jos sinä
et sitä tahdo, vanno lempes mulle,
ja kapulet en enään ole minä.
Romeo: Puhunko jo, vai kuuntelenko vielä?
Julia: Sun nimes vain on viholliseni;
sin’ olet sinä, etkä Montague?
Ei käs’, ei jalka, ei suu, ei silmä, eikä muukaan osa
sun miehest’ ole. Ota toinen nimi!
Mit’ on se nimi? Mitä ruususks kutsut,
yht’ ihanasti toisin nimin tuoksuu.
Näin Romeo, vaikk’ ei nimens oiskaan Romeo,
on yhtä kallis nimensä vailla.
Pois heitä nimes, se ei sinuun kuulu,
ja nimest’ ota minut kokonaan!

– Shakespeare (suomentanut Paavo Cajander)

giulietta_balcony_verona11

69 kommenttia artikkeliin ”Totuus Romeosta ja Juliasta

 1. Mielenkiintoista taustaa. Minua on aina häirinnyt tuo sankariparin oletettu ikä. Ihan lapsina kun olisivat kuulemma tragediansa toteuttaneet. Hmph… kaipa sitä jotenkin kasvettiin noina aikoina aikaisemmin.

  • No tuo on kyllä totta! Mutta ehkä tuohon aikaan tosiaan avioliitto aloitettiin paaaaljon nykyistä aikaisemmin, oltiin sitten kasvettu henkisesti tai ei.

 2. Mielenkiintoinen juttu! Mikähän siinä onkin, että patsaita pitää aina hiplata :D Kroatian Makarskassakin on patsas, jonka naisen rintaa on hierottu onnen toivossa niin paljon, että se on muuttanut väriä.

  • Mä en ole tainnut edes nähdä sitä versiota! Mulla on joku ihme ongelma Leonardia kohtaan, se ei vaan jotenkin iske muhun. :)

 3. Mielenkiintoista tietoa! Tämähän tarkoittaa sitä, että Romeo ja Julia on Veronan Kalevala sillä erotuksella, että Kalevala on aivan täysin puppua… Vai onko? ;) Hieno kirjoitus.

  • Heheh! Kalevalasta en tiedä mitään.. Mulla on kyllä lasten Kalevala kotona, se on pitänyt lukea jo vuosi. Pitääpä kaivaa se kirjahyllystä esiin!

 4. Olipa hauska kuulla taustaa kun en itse ole sitä vielä vaivautunut selvittämään. Piipahdettiin tuolla meidän päiväretkellä Veronaan Garda-järveltä. En ollut selvittänyt etukäteen missä talo on ja satuttiin paikalle ihan sattumalta, joskus käy tuuri. Väkeä oli kyllä silloinkin, mutta ei ihan noin paljon.

  • Moni varmasti piipahtaa Veronassa juuri Gardalta tai Venetsiasta. Kaupunki on mukavan matkan päässä molemmista. Päiväretkikohteeksi Verona on oikein passeli, sen verran kompakti kaupunki on kyseessä!

 5. Enpä tiennyt Romeon ja Julian tarinan historiaa! Tuo sisäpiha ei ehkä olisi omalla käyntikohdelistallani kovin korkealla, mutta nätiltähän tuolla kieltämättä näyttää. Kaikenlaisia perinteitä ihmiset keksivät, hipelöidä nyt patsasta. :)

 6. Verona on kyllä aivan mahtava. Meni heti lempikaupunkien joukkoon, kun käytiin viime vuonna. Mä olin jostain ymmärtänyt, ettei tarina ole tosi (ainakaan noin 90%), mutta kiva kun tarkensit :)

  • No eihän se periaatteessa olekaan totta, mutta silti se vähän niin kuin on. :) Verona oli eittämättä kaunis ja kompakti kaupunki! :)

 7. Kiva postaus ja katkelma näytelmästä tekstin joukossa toimi hyvin :) Kuvittelin tuon sisäpihan autioksi, romanttiseksi paikaksi iltahämärässä.. Eli reality on valtava turistimassa joka pursuilee sisäpihalla jonottamaan Julian tissille :’D

 8. Mielenkiintoista – etenkin tuo historiallinen tausta ja tarinan vaikutus todellisuuteen lisätyn parvekkeen muodossa! Ymmärrettävää tietysti, että paikka vetää turisteja ruuhkaksi asti.

  • Selvähän se tosiaan on, että turisteja piisaa! Itse olin kyllä hieman pettynyt siihen, että parveke on lisätty taloon jälkikäteen.

 9. Shakespeare itsessään on perin salaperäinen ja kryptinen henkilö, ehkäpä Seppo Heinola osaisi valottaa häntä enemmän. Minut tuollaiset rakkaushommelit saavat lähinnä vain haukottelemaan. Parveke on joka tapauksessa nätti. Mietin, missä välissä tämä siirtyi Veronasta sitten Tanskaan Helsingöriin.

 10. En välttämättä käy tuolla itse koskaan, joten kiitos nojatuolimatkasta :). Oli mielenkiintoista nähdä kuvista paikka, erityisesti tuo ihmistungos. Nätiltä näyttää siltikin :)

 11. WAU! ei muuta voi sanoa. Kiitos nojatuolimatkasta – ihan järjetöntä! En ole koskaan ajatellut että matkustaisin tarinan takia, mutta nyt mulle tuli taas yksi must visit-paikka listalle. Kiitos tästä hei! :D

  • No voi kiitos sinulle! :) Ihan pelkän parvekkeen takia ei Veronaan kannata lähteä, mutta on siellä onneksi paljon muutakin! :)

 12. Enpä ollut koskaan ennen tiennyt ”mitään” todellista Romeosta ja Juliusta. Näytelmät tähän liittyen ovat ihania ja niin kuolemattomia.

 13. Kävimme tuolla todella pikaisesti muutamia vuosia sitten.
  Julian hauta on muuten nähtävänä Via Shakespearen varrella sijaitsevan luostarin sisätiloissa.

 14. Ihanan romanttinen visiitti Veronaan teillä on ollut <3 Me oltiin Italiassa muutama vuosi sitten ja matkaan olisi hyvin voinut mahduttaa Veronan. Päätettiin skipata, koska jostain luettiin ettei se ole niin kummoinen. Nyt vähän harmittaa, mutta pääseehän sinne takaisin!
  Uutta tietoa oli kyllä miullekin, että pohjautuu tositarinaan!

 15. Mielenkiintoinen juttu, en tiennytkään että Rome ja Julia pohjautuu tositarinaan. En kyllä niin hyvin tunne Shakespearen teostakaan, mutta pääpiirteet ovat tiedossa :) Voin kyllä kuvitella miten ruuhkaista pienellä sisäpihalla on!

  • En tiennyt minäkään, mutta nyt on sekin aukko sivistyksessä täytetty. Aukkoja on kyllä vielä vaikka kuinka, mutta hyvin niitä ehtii tässä vuosien saatossa aina pikku hiljaa täytellä. :)

 16. Tasokkaan journalistisesti kirjoitettu juttu! Hyvin olit tiivistänyt tarinaan mielenkiintoisimman ja keskeisimmän taustafaktan. Itse olen joskus ensimmäisillä reissuillani pyörähtänyt Venetsiassa, mutta en yhtään muista, näinkö Julian parveketta. Todennäköisesti en, kai se olisi mieleen jäänyt, ensikerralla pitää käydä kurkkaamassa. Usein palloillen uusissa kaupungeissa päämäärättömästi – en ole lukenut niistä mitään etukäteen ja haluan vain imeä itseeni paikan ilmapiiriä – se on itselleni sopivan rento tapa reissata, mutta varjopuolena on, että joskus saattaa jäädä jotain kiintoisaa näkemättä.

  • Kiitos Anna-Kaisa kivasta kommentista! :) Me ollaan taas just niitä jotka suunnittelee melkein kaiken etukäteen. Hieman ollaan kyllä ajan saatosta tästä tavasta päästy eroon, mutta pitkälti on edelleen ennen reissua nähtävyydet tutkittu ja mietitty missä kaikissa paikoissa haluaisimme käydä. Yleensä aika tulee vastaan, ja jotain kivaa pitää aina jättää välistä. Onneksi takaisin pääsee aina! :)

 17. No nyt olen minäkin sivistynyt tuon tarinan todellisella historialla, kiitos siitä sulle! :) Ihania taloja tuolla ainakin on, ja onhan tuo nyt tosi romanttinen vierailukohde.

  • Olkaa kovin hyvät! Tämä oli myös mulle oikein sivistävä postaus. Verona oli tosiaan täynnä kauniita vanhoja taloja. Mutta niin taitaa koko Italia olla. Sienaan ihastuin tällä samalla reissulla myös kovasti!

 18. Mulla tulee aina vaan mieleen se ysäribiisi ”sä oot mun Romeo, mä oon sun Julia…” – tiedätkö mistä puhun? :D Oli kiva lukea tarinan historiaa, ja miehillekin löytyi kerrankin taidetta jota lähtevät innolla katsomaan. ;)

  • Mäkin haluan nähdä vielä dokkarin Romeosta ja Juliasta aiheesta. Pitääkin kurkkia vaikka Yle Arenaa, jos sieltä sattuisi moinen löytymään. Kiitos vinkistä!

 19. Tää postaus sopii nyt ystävänpäiväviikonlopun tunnelmaan kivasti.
  En ole koskaan tuolla käynyt, enkä mä tuosta tarinastakaan niin kovasti muistanut.

 20. Enpä ole jostain syystä tullut edes ajatelleeksi, että tuo kuuluisa parveke fyysisesti sijaitsee jossain :D Romea ja Julia on tuttu lähinnä elokuvana kun teininä fanitti Leonardo Dicapriota :D

 21. Tämähän oli peräti mielenkiintoista, enpä ollut edes tullut ajatelleeksi että tarinalla voisi olla noinkin paljon yhtymäkohtia ihan oikeaan elämään vaan oon jotenkin automaattisesti lokeroinut fiktioksi. Mutta että parvekekin löytyy, kaikkea sitä oppii! Kiitos tästä pienestä sivistävästä tuokiosta :D

  • Mulla ei ollut oikein mitään käsitystä koko tarinan alkuperästä ennen kuin aloin asiaa tutkia. Mutta nyt selvillä: osaksi totta, ja isoksi osaksi fiktiota.

 22. Tuttu elokuva ja tuttu tarina. Parvekkeelle asti en ehkä enää kokisi tarvetta päästä, ainakaan suurimpaan sesonkiaikaan väkijoukon jatkeena. Liian tuotteistetut paikat menettävät ikävä kyllä hohtonsa. Ehkä keskellä yötä voisin mennä pussailemaan tuonne, heh.

 23. Korvamato iskee taas… Movetronin Romeo ja Julia alkoi soimaan päässä. Tämäkin paikka menee mun ens kesän to do-listalle…

  ” Faijas tietää sai, eri kastiin me synnyttiin. Sä Montague oot vain, mut Juliaksi kastettiin.”

 24. Me käytiin tuolla viime kesänä päiväretkellä Venetsiasta! Verona muuten oli ihan sika kiva pikkukaupunki, mutta toi täyteen ahdettu sisäpiha oli vähän ahdistava kokemus väenpaljouden vuoksi. Taisi olla vielä viikonloppu hektisimmällä kesälomakaudella lisäämässä ennestäänkin suuria kävijämääriä. :D

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s