Huokausten silta, Venetsia

Venetsian kanavasokkelossa on yhteensä yli 400 siltaa. Osa silloista johtaa asuintalojen kotioville, osan avulla päästään siirtymään vaivatta seuraavalle pienelle saarelle ja sitten on yksi silta, jota ei ainakaan yksikään vanki olisi halunnut ylittää ennen muinoin vapaaehtoisesti.

venetsia_huokausten silta4

Ponte dei Sospiri, eli Huokausten silta yhdistää Dogen palatsin ja sillan toisella puolella, vedenrajan alapuolella olevat vankityrmät toisiinsa. Silta on rakennettu vuonna 1602, ja kaiketi kuuluisin vanki joka on siltaa pitkin huokaillen kävellyt, on itse Casanova. Casanova istui vankityrmässä viiden vuoden tuomiota taikuudesta, vakoilusta sekä Jumalan pilkasta syytettynä. Tarinan mukaan Casanovan onnistui kuitenkin karata ylemmän kerroksen lyijykammiosta vuonna 1755. Tiedä sitten kuinka totta taru on.

venetsia_huokausten silta1_c_matka_

Dogen palatsi (Palazzo Ducale) toimi dogien hallituspalatsina. Doget olivat Italian kaupunkivaltioiden valtionpäämiehiä, ja palatsi toimi Venetsian dogien asuinpaikkana vuosisatojen ajan. Palatsi kätkee sisäänsä myös tuomioistuimen, joten oli kätevää rakennettaa palatsin ja vankityrmien väliin silta, jota pitkin vangit voitiin kuljettaa kätevästi niin tyrmästä tuomioistuimen eteen, kuin myös tuomion julistamisen jälkeen suorinta reittiä vankilaan.

venetsia_huokausten silta9venetsia_huokausten silta6

Nykyään Huokausten silta on eittämättä Venetsian toiseksi tunnetuin silta heti Rialton jälkeen. Rialto on vuonna 1591 valmistunut silta, joka oli ensimmäinen Canal Granden yli rakennettu kivisilta. Meidän visiitin aikana Rialto oli peruskorjauksen alla, joten kovin kummoisia kuvia tästä huputetusta sillasta emme onnistuneet saamaan.

Mistä sitten on peräisin tämä hieman romanttiseltakin kuulostava nimi vankityrmään johtavalle sillalle?

Huokausten silta on katettu. Ainoa näköyhteys ulkoilmaan on sillan seinissä olevat pienet koristeelliset aukot, joista avautuu kaunis näkymä Venetsiaan. Silta pitää sisällään kaksi toisistaan erotettua käytävää, joista toisen käytävän aukoista aurinko laskee kuin suunnitellusti juuri pienistä rei’istä avautuvaan suuntaan, ja ehkä tämä maisema on saanut siltaa pitkin tyrmiinsä kävelevät vankit huokailemaan kohtaloaan niin kovasti, että sillalle annettiin nimi Huokausten silta.

venetsia18

venetsia_huokausten silta3venetsia_huokausten silta2

Sillalle pääsee kävelemään Dogen palatsista. Kierrosta palatsissa ei kannata jättää missään tapauksessa väliin. Dogen palatsi on gotiikan mestariteos, jonka kauneutta sekä ylitsepääsemätöntä krumeluurin määrää on syytä mennä ihmettelemään ajan kanssa.

venetsia_huokausten silta7

Advertisement

Kommentti ilahduttaa aina!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s