Savulohichowder iisisti

Savulohichowder6

Kevätloman vietimme Lapissa, tarkemmin sanottuna Luostolla. Meillä oli käytössä kuuden hengen täysin varusteltu kelomökki ihan vain meille kahdelle. Mökin saimme käyttöömme työpaikan kautta. Tiesimme, että mökistä löytyy keittiö kaikkine vimpaimineen, joten päätimme säästää lomalla hieman rahaa ja tehdä ruokaa mahdollisimman paljon itse. Tai säästää ja säästää. Miltä teistä kuulostaisi reilun 2 tunnin huskyvaljakkoajelu hintaan 184 euroa per naama? Aivan törkeetä! Huskyajelu jäi kokematta, sillä rahat laitettiin mieluummin hurjaan reilun kolmen tunnin moottorikelkkasafariin, joka ei sekään ihan ilmainen kyllä ollut.

Savulohichowder4

Postimies Pate toi juuri ennen reissulle lähtöä postiluukkuun Glorian Ruoka & Viini -lehden 100 parasta reseptiä -kirjan. Selasin kirjaa hurjana, merkkasin parhaat reseptit ylös, näytin ne herra Longfieldille ja sen jälkeen piti enää tehdä piiitkä ostoslista ja käydä menomatkalla Rovaniemellä kaupassa ostamassa viikon ruoat loman ajaksi.

Ihan ensimmäiseksi lounaaksi teimme kelomökin keittiössä todella maittavaa savulohikeittoa, eiku anteeksi savulohichowderia. Ennen myöhäistä lounasta olimme sivakoineet murtsikkaa 27 kilometria aurinkoisessa säässä Luoston alueella. Vastaan tuli hiihtolenkin aikana ehkä 10 hiihtäjää, joista 8 taisi mennä meistä ohi ja 2 tulla vastaan. Heh.

Savulohichowder2Savulohichowder3Savulohichowder1

Hiihtolenkin aikana paistettiin notskimakkarat, ja ihan vikojen kilometrien aikana söimme vielä taivaalliset munkit. Mutta kyllä nälkä siitäkin huolimatta kurisi mahassa, kun lenkin jälkeen avasimme ihan naatteina kelomökin oven. Savulohichowder valmistui kuitenkin nopeasti, ja jestas se maistui hyvältä Hardys Stamp Chardonnay Semillon -valkoviinin kera (viini saatu testiin Solera Finlandilta). Viinistä Viiniin 2016 -kirja on muuten tokaissut, että kyseinen viini on edullinen ostos ja enemmän kuin hintansa arvoinen. Vajaalla 10 eurolla lähteekin kotiin valkoviini, joka passaa juhlapöytäänkin erinomaisesti. Luoston kelomökissä ei ollut isot bileet käynnissä, mutta viini maistui silti oikein passelilta pitkän hiihtolenkin päätteeksi.

Savulohichowder5 Savulohichowder8

Savulohichowder

4 annosta

  • 350 g lämminsavulohta
  • 1 iso purjo
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 lehtisellerin varsi
  • 1 pieni fenkoli
  • 6 kpl perunaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 8 dl kasvislientä
  • 2 dl ruokakermaa
  • ripaus suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 3–4 tillinoksaa

1. Huuhtele ja viipaloi purjo. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Viipaloi selleri ja fenkoli. Kuori ja kuutioi perunat pienehköiksi paloiksi.

2. Kuullota purjoa, fenkoliviipaleita ja valkosipulia kattilassa öljyssä keskilämmöllä noin 3-4 minuuttia. Lisää selleri, perunat ja tomaattipyree. Jatka paistamista hetki. Kaada kasvisliemi joukkoon ja anna keiton porista noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

3. Lisää ruokakerma. Anna keiton kiehahtaa. Rouhi mustapippuria joukkoon. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

4. Leikkaa savukala 4 annospalaksi ja poista nahka. Annostele lautaselle ensiksi keittoa ja nosta päälle kalapalat. Koristele tuoreella tillillä.

Savulohichowder7

2 kommenttia artikkeliin ”Savulohichowder iisisti

  1. Luoston aktiviteetit ON sikamaisen kalliita, mutta ne hinnat ovatkin aina turisteille tehty. Onneksi aasialaisilla on sentään varaa.
    Tuo ruoka on kuin tehty Luostolle! Ens kerralla se vois toimia meidänkin mökkiruokana :)
    Missäs päin toi teidän mökki oli? Meillä on sukumökki reilun viiden kilsan päässä Luoston ytimestä, mutta tullut ihan luvattoman harvoin nyt käytyä siellä. Ens vuoden hiihtokelejä ootellessa!

    • Meidän mökki oli ihan siinä Luoston ytimessä, latujen alkuun käveli noin 5 minuuttia. Tosi hyvällä paikalla, ihan itsekin yllätyttiin. :) Pyhällä käytiin autolla monta kertaa ja kerran hiihdettiin sinne (takaisin tultiin taksilla). ;)

Kommentti ilahduttaa aina!